Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συμφωνία με ΕΕ για επάνοδο στο πρόγραμμα «Horizon»

Στο επιστημονικό πρόγραμμα της ΕΕ «Horizon», από το οποίο είχε αποχωρήσει μετά το Brexit, επιστρέφει από το 2024 η Βρετανία, έπειτα από συμφωνία που ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι των δύο πλευρών.

Η συμφωνία επιτρέπει την επιστροφή της Βρετανίας και στο επιστημονικό δορυφορικό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης, «Copernicus».

«Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικοί εταίροι και στρατηγικοί σύμμαχοι και η συμφωνία που συνήφθη σήμερα το αποδεικνύει», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, επισήμανε ότι αυτή η συμφωνία «ξεμπλοκάρει απαράμιλλες προοπτικές έρευνας», ενώ πρόσθεσε ότι αντιπροσωπεύει «τη σωστή συμφωνία για τους Βρετανούς φορολογουμένους», επειδή το Λονδίνο δεν θα πληρώνει για τα προγράμματα ερευνών από τα οποία έχει αποκλεισθεί η Βρετανία από το 2021.

Διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Βρετανίας στο «Horizon» είχε γίνει το 2020, όμως τότε το Λονδίνο είχε καταγγείλει επίμονες καθυστερήσεις, εκτιμώντας πως αυτές οφείλονταν σε «τριβές» στα παζάρια ΕΕ - Βρετανίας σχετικά με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Βρετανία θα συνεισφέρει σχεδόν 2,6 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο για τη συμμετοχή της στο «Horizon» και το «Copernicus».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ