Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες ενόψει τοπικών εκλογών

Η Ακσενέρ εμφανίζεται αρνητική σε νέα εκλογική συμμαχία

Νέα ώθηση στις ήδη πυκνές διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα της Τουρκίας - ιδιαίτερα στην αντιπολίτευση - δίνει η προετοιμασία για τις τοπικές εκλογές που θα γίνουν τον ερχόμενο Μάρτη.

Η επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» (ΙΥΙ) Μεράλ Ακσενέρ δήλωσε προχτές ότι «θα παρουσιάσουμε τέτοιους υποψηφίους που ίσως οι υποψήφιοί μας να βγουν νικητές», ενώ υποστήριξε ότι σε αυτές τις κάλπες το ΙΥΙ δεν θα επιδιώξει συμμετοχή σε ευρύτερη συμμαχία.

Το ΙΥΙ συμμετείχε στην «Εθνική Συμμαχία», τον εξακομματικό εκλογικό συνασπισμό της αντιπολίτευσης, η οποία στήριξε στις προεδρικές εκλογές τον πρόεδρο του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κ. Κιλιτσντάρογλου, με τον Ρ. Τ. Ερντογάν να κερδίζει ωστόσο ξανά τις εκλογές, σε συμμαχία με το εθνικιστικό MHP.

Η Ακσενέρ είχε διαφωνήσει αρχικά με την επιλογή του Κιλιτσντάρογλου ως κοινού υποψηφίου της αντιπολίτευσης, ωστόσο τελικά την ενέκρινε, το δε κόμμα της κατέγραψε καλές επιδόσεις στις βουλευτικές εκλογές.

Σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα στις προηγούμενες τοπικές εκλογές κέρδισαν οι υποψήφιοι του CHP, με τη στήριξη άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η Ακσενέρ τώρα, ωστόσο, εμφανίζεται να διαφοροποιείται. «Δεν ιδρύσαμε αυτό το κόμμα για να εκλέξουμε υποψηφίους του CHP. Τελείωσε. Φτιάξαμε αυτό το κόμμα για να είναι ο "τρίτος δρόμος" (σ.σ. μεταξύ του κυβερνώντος ΑΚΡ και του CHP), να είναι μια ανάσα».

Πρόσθεσε δε ότι «το σύστημα 50% συν ένα στις προεδρικές εκλογές, που επιβλήθηκε στην Τουρκία από την πόλωση, προκαλεί σημαντική ζημιά στη χώρα».

Την επόμενη βδομάδα θα συγκληθεί το γενικό διοικητικό συμβούλιο του κόμματος για να ληφθεί τελική απόφαση.

Την Τετάρτη, εξάλλου, η Ακσενέρ συναντήθηκε με τον Μ. Ιντζέ - προερχόμενο από το CHP, που το 2018 ήταν ο υποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές. Το 2021 ο Ιντζέ ίδρυσε το Κόμμα Πατρίδας και πέρσι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ξανά για την προεδρία, την οποία ωστόσο απέσυρε ελάχιστες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, εν μέσω καταγγελιών για «ξένες πιέσεις» που του ασκήθηκαν.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του CHP, Μπ. Κουσόγλου, δήλωσε ότι «δεν έχουμε συζητήσεις για συμμαχία αυτήν τη στιγμή, αλλά αν κάποιος χτυπήσει την πόρτα μας, η πόρτα μας είναι ανοιχτή. Σεβόμαστε την απόφαση να μπούμε χωριστά στις εκλογές».

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Ε. Ιμάμογλου (στέλεχος του CHP, που προβάλλεται και ως εν δυνάμει «διάδοχος» στην ηγεσία), ανακοινώνοντας πως θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος, δήλωσε έτοιμος για «έναν εναλλακτικό δρόμο για την Τουρκία» και περιέγραψε το μετασχηματισμό του CΗΡ ως «μια σημαντική αποστολή της πολιτικής μου ζωής».

Τουλάχιστον οκτώ οι νεκροί από τις πλημμύρες

Στο μεταξύ, στα 8 έφτασαν τα θύματα στις περιοχές που πλημμύρισαν μετά από καταρρακτώδεις βροχές, στη βορειοδυτική Τουρκία.

Μία ακόμα σορός αγνοούμενου εντοπίστηκε στην επαρχία Κιρκλαρελί (Σαράντα Εκκλησιές), στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Στη επαρχία Κιρκλαρελί, τα θύματα εντοπίστηκαν σε ξύλινα σπιτάκια που είχαν κατασκευαστεί χωρίς άδεια, μες στο δάσος, σε μία ακόμα απόδειξη της ασυδοσίας που απολαμβάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού και στην Τουρκία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ