Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Παζάρια για νέα «συμφωνία του Αβραάμ» και διεργασίες στο Παλαιστινιακό

Αυξημένη διπλωματική κινητικότητα και παζάρια καταγράφονται, στο φόντο των προσπαθειών των ΗΠΑ και του Ισραήλ να εξασφαλίσουν μία νέα «συμφωνία του Αβραάμ» (για «εξομάλυνση σχέσεων») με τη Σαουδική Αραβία, βάζοντας μπροστά διεργασίες που εμπλέκονται και με το Παλαιστινιακό.

Μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε προχτές ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μ. Αμπάς, δημοσίευμα των «New York Times» ανέφερε πως την ίδια μέρα αναχώρησαν από την Ιορδανία για τη Σαουδική Αραβία τρεις Παλαιστίνιοι ανώτεροι απεσταλμένοι, για να συζητήσουν προϋποθέσεις σχετικά με το Παλαιστινιακό που θα μπορούσε να θέσει το Ριάντ στο τραπέζι μίας διαπραγμάτευσης για «συμφωνία του Αβραάμ» με το Ισραήλ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το 2020 η Παλαιστινιακή Αρχή απέρριπτε κάθε σχετική συζήτηση και καταδίκαζε τις «συμφωνίες του Αβραάμ» που υπέγραψαν τότε με το Ισραήλ το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είχε προηγηθεί το απαράδεκτο σχέδιο του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Ντραμπ, για τη λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα» για το Παλαιστινιακό και τη Μέση Ανατολή γενικότερα, που προέβλεπε ένα παλαιστινιακό κρατίδιο σαν «ελβετικό τυρί» (από άποψη εδαφικής ενότητας), απόλυτα εξαρτημένο από το Ισραήλ.

Ενδεικτικό των τωρινών παζαριών είναι ότι ο αρθρογράφος των «New York Times», Τομ Φρίντμαν, κάλεσε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να μην γίνει «ο χρήσιμος ηλίθιος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά το παζάρι για μία συμφωνία Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας. Ο Φρίντμαν καλεί τον Λευκό Οίκο να μην δεχτεί καμία συμφωνία που να μην συμπεριλαμβάνει ισραηλινές παραχωρήσεις στους Παλαιστίνιους, που θα διατηρήσουν «εφικτή» τη λύση των δύο κρατών. Τονίζει από την άλλη πως οιαδήποτε συμφωνία προωθεί τον στόχο των δύο κρατών, θα οδηγήσει σε κατάρρευση της ισραηλινής κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς οι πιο «ακραίοι» υπουργοί της αντιτίθενται ανοιχτά στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

«Δεν μπορείς να εξομαλύνεις σχέσεις με μία ισραηλινή κυβέρνηση που δεν είναι φυσιολογική. Δεν θα είναι ποτέ αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ ή εταίρος της Σαουδικής Αραβίας. Και τώρα, η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν είναι φυσιολογική», υποστηρίζει ο Φρίντμαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεθνή παζάρια και διαβουλεύσεις, ενώ εντείνεται το μακελειό στη Γάζα (2024-04-30 00:00:00.0)
Η διαιώνιση της κατοχής στο επίκεντρο των σχεδιασμών για την επόμενη μέρα (2024-02-03 00:00:00.0)
Εντείνονται τα παζάρια για μια νέα «συμφωνία του Αβραάμ» (2023-09-08 00:00:00.0)
Αυξάνονται συνεχώς οι δολοφονίες Παλαιστινίων (2023-01-20 00:00:00.0)
Το νέο έγκλημα στην Παλαιστίνη δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» (2021-05-15 00:00:00.0)
«Το ΝΑΤΟ μπορεί να λύσει το Παλαιστινιακό» (2001-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ