Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Συνέχεια στον συντονισμό κινήσεων Ρωσίας - Σ. Αραβίας

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χτες οι ηγέτες Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, μετά την προχτεσινή συμφωνία διατήρησης της μείωσης στην ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή μέχρι το τέλος του 2023, για την εξασφάλιση της τιμής του «μαύρου χρυσού» σε υψηλά επίπεδα και της υψηλής κερδοφορίας των μονοπωλίων τους.

Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι ο Βλ. Πούτιν επικοινώνησε με τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα - διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τονίζοντας ότι η συμφωνία για τη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής των δύο χωρών θα επιφέρει «σταθερότητα στις διεθνείς αγορές Ενέργειας». Επισημαίνεται ακόμα η «μεγάλη ικανοποίηση» για τη διμερή συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+.

Την Τρίτη η Ρωσία ανακοίνωσε παράταση της ημερήσιας μείωσης κατά 300.000 βαρέλια πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2023, και η Σαουδική Αραβία ημερήσια μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια για το ίδιο διάστημα.

Στο φόντο αυτό, έφτασε την Τρίτη στην Ιράν ο νέος διπλωματικός επιτετραμμένος της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ Μπιν Σαούντ Αλαναζί. Αναφέρθηκε στο σαουδαραβικό αναπτυξιακό «Οραμα 2030», λέγοντας ότι συνιστά έναν «οδικό χάρτη που αντανακλά όλες τις πλευρές της συνεργασίας στη βάση ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών».

Η εξέλιξη δρομολογήθηκε μετά τη συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων Ιράν - Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο Μάρτη, στο Πεκίνο, με κινεζική διαμεσολάβηση.

Αντίστοιχα, χθες έφθασε στο Ριάντ ο Ιρανός πρέσβης στη Σαουδική Αραβία Αλιρεζά Εναγιατί, αφού προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον Ιρανό Πρόεδρο Ε. Ραϊσί, με τον τελευταίο να επισημαίνει τη σημασία των διμερών σχέσεων «σε περιφερειακό και ισλαμικό επίπεδο».

Την ίδια μέρα ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Σ. Λεκορνί ξεκίνησε από το Ριάντ περιοδεία στην περιοχή.

Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού στη Σαουδική Αραβία (η πρώτη εδώ και πέντε χρόνια) θα διαρκέσει μέχρι αύριο Παρασκευή και στο πλαίσιό της ο Λεκορνί θα συναντηθεί με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Χάλεντ Μπιν Σαλμάν, καθώς και με τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Το Σάββατο ο Λεκορνί θα μεταβεί στο Κουβέιτ, όπου θα συναντηθεί με τον εκεί ομόλογό του Αχμαντ Φάχαντ Αλ Αχμαντ Αλ Σαμπάχ. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του θα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), χώρα στην οποία η Γαλλία έκανε πέρυσι εξαγωγές όπλων ύψους 27 δισ. ευρώ.

Πρόσφατο ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» αναφέρεται σε πιέσεις που σχεδιάζουν να ασκήσουν το επόμενο διάστημα ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία στα ΗΑΕ - με επισκέψεις διπλωματών - επιδιώκοντας να σταματήσουν τις εξαγωγές ειδών «διπλής χρήσης» στη Ρωσία (προηγμένων ημιαγωγών, ηλεκτρονικών εξαρτημάτων κ.λπ.), που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί τέλος ότι σήμερα αναμένεται στο Ριάντ και ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Γιοσιμάσα Χαγιάσι, στο πλαίσιο της υπουργικής συνόδου Ιαπωνίας - χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Μιλώντας σε αραβικά ΜΜΕ πριν την άφιξή του στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, ο Χαγιάσι τόνισε ότι η επίσκεψη θα δώσει ευκαιρία για αναθεώρηση των εντεινόμενων οικονομικών σχέσεων του Τόκιο με χώρες του Περσικού Κόλπου, επισημαίνοντας ότι πέρυσι το εμπόριο της Ιαπωνίας στην περιοχή του Κόλπου ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ