Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για το εργοδοτικό έγκλημα στον σιδηρόδρομο

Δεν είχε σταματήσει η κυκλοφορία των τρένων για να εκτελεστούν οι εργασίες συντήρησης

Το σημείο όπου χτυπήθηκαν θανάσιμα οι 5 σιδηροδρομικοί εργάτες

LaPresse

Το σημείο όπου χτυπήθηκαν θανάσιμα οι 5 σιδηροδρομικοί εργάτες
Ανατριχιαστικές είναι οι αποκαλύψεις για το εργοδοτικό έγκλημα στον σταθμό Brandizzo της Ιταλίας, όπου 5 σιδηροδρομικοί εργάτες που εκτελούσαν εργασίες συντήρησης έχασαν τη ζωή τους από διερχόμενο τρένο στις 31 Αυγούστου.

Αποκαλύπτεται ότι δεν υπήρχαν στοιχειώδη μέτρα προστασίας και δεν είχε διακοπεί η κυκλοφορία των τρένων, όπως προβλέπεται.

Βίντεο που δημοσίευσε το ιταλικό Συνδικάτο USB, που το είχε ανεβάσει λίγες ώρες πριν το δυστύχημα ένας από τους 5 νεκρούς, ο 22χρονος Κέβιν, δείχνει το συνεργείο να εργάζεται στις γραμμές, ενώ ακούγεται η οδηγία «spostatevi quando dico TRENO», δηλαδή «κάντε άκρη όταν πω ΤΡΕΝΟ»!

Στο βίντεο, στο 0'53'', ακούγεται καθαρά: «Ragazzi, se vi dico "treno", andate da quella parte». Που σημαίνει: «Παιδιά, αν σας πω "τρένο", να πάτε από εκείνη την πλευρά», δηλαδή να απομακρυνθούν από τις γραμμές.

Επίσης, στο 0'23'' αναφέρει ότι «πρέπει να περάσει το τελευταίο τρένο» και ότι «θα πρέπει να απομακρυνθείτε όταν σας σφυρίξω» (ακούγεται το σφύριγμά του).

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η φωνή φαίνεται να είναι του υπεύθυνου της RFI (Rete Ferroviaria Italiana - η διαχειρίστρια εταιρεία των ιταλικών σιδηροδρόμων) για την επιτήρηση του έργου, που εκτελούσε η εργολαβική εταιρεία «Sigifer».

Η ομάδα των εργατών δούλευε για τη «Sigifer» με ελαστικές μορφές εργασίας και συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Στο βίντεο ακούγεται ακόμα ότι «δεν έχει διακοπεί η κυκλοφορία» των τρένων, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και από την κατάθεση της υπεύθυνης κίνησης των τρένων εκείνες τις ώρες, η οποία είχε βάρδια στην αίθουσα ελέγχου στον σταθμό του Chivasso.

Στην κατάθεσή της ανέφερε ότι όχι μόνο δεν υπήρχε γραπτή έγκριση, αλλά και ότι σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπεύθυνο των εργασιών, που είχε την ευθύνη από την RFI, του απάντησε αρνητικά τρεις φορές όταν ρωτήθηκε αν μπορούν να ξεκινήσουν τις εργασίες.

Στο 1'19'' ο εργάτης λέει στο βίντεο «δεν έχουμε ούτε τη διακοπή ακόμα», δηλαδή τη διακοπή κυκλοφορίας των τρένων, που είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν τέτοιες εργασίες.

Το βίντεο, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 5 Σεπτέμβρη στο δελτίο ειδήσεων της «Rai1», αποδεικνύει ότι οι εργασίες εκτελούνταν σε γραμμή με τρένα εν κινήσει και η μόνη προστασία των εργαζομένων ήταν τα αντανακλαστικά τους!

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο USB, οι εργαζόμενοι έπαιζαν κορόνα - γράμματα τη ζωή τους, υπό την απειλή της μη ανανέωσης της σύμβασής τους!

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του για τις νέες αποκαλύψεις καταγγέλλει: «Με το αίμα των εργατών τα κέρδη των αφεντικών. Στα Τέμπη, στο Μπραντίτσο, στον Βόλο, στον Εβρο, παντού το ίδιο δίλημμα: Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Στεκόμαστε στο πλευρό των εργατών της Ιταλίας για μέτρα προστασίας των εργατών! Δυναμώνουμε τον αγώνα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργατών στη χώρα μας!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ