Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
1η ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Προτάσεις για διεθνείς «πράσινους» φόρους

Την επιβολή διεθνών «πράσινων» φόρων για τη χρηματοδότηση «πράσινων» επενδύσεων στην Αφρική, στο όνομα της «αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής», πρότειναν χτες Αφρικανοί ηγέτες ολοκληρώνοντας στο Ναϊρόμπι την πρώτη Αφρικανική Σύνοδο για το Κλίμα. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε ενόψει της διεθνούς συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι στα τέλη Νοέμβρη.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με τη διακήρυξη του Ναϊρόμπι, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν πως επιδιώκουν μεταρρυθμίσεις σε ένα «πολυμερές χρηματοπιστωτικό σύστημα» και την ανάπτυξη μίας «Διεθνούς Χάρτας Χρηματοδότησης του Κλίματος» έως το 2025. Τονίζουν πως πολλές αφρικανικές χώρες αναγκάζονται να δανείζονται με πολύ μεγαλύτερα επιτόκια, με αποτέλεσμα διαδοχικές «κρίσεις χρέους» που τις εμποδίζουν να ξοδέψουν περισσότερα σε «πράσινες» επενδύσεις. Ζητούν έτσι 10ετείς περιόδους χάριτος σε χώρες που έχουν μεγάλα χρέη και δάνεια ώστε να αποφύγουν τη χρεοκοπία.

Στη διακήρυξη οι αφρικανικές χώρες κάλεσαν περιφερειακές αναπτυξιακές τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό των λεγόμενων αναπτυσσόμενων χωρών με προνομιακούς όρους, ενώ απαίτησαν από το ΔΝΤ να βελτιώσει τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για «ειδικά δικαιώματα» στο Ταμείο Αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, που διαθέτει κεφάλαια περίπου 650 δισ. δολαρίων.

Ο Κενυάτης Πρόεδρος Γουίλιαμ Ρούτο, κλείνοντας τη σύνοδο στο Ναϊρόμπι, επέκρινε τις «άδικες» ρυθμίσεις διεθνών οργάνων, που συνεχώς επιβαρύνουν τα κόστη δανεισμού ή χρηματοδότησης αφρικανικών χωρών. Εκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην πρόταση της ΕΕ για την επιβολή ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ως μία μορφή πόρου για τη χρηματοδότηση «πράσινων» πολιτικών σε αφρικανικές χώρες.

Την Τρίτη ο Εμιρατινός Σουλτάν αλ Τζάμπερ, που είναι επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας ADNOC, της εταιρείας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας «Masdar» και είναι προεδρεύων της συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) που θα διεξαχθεί το χειμώνα στο Ντουμπάι, ανακοίνωσε επενδύσεις σε «καθαρή Ενέργεια» και «πράσινη οικονομία» ύψους 4,5 δισ. δολαρίων. Ο αλ Τζάμπερ τόνισε πως «εάν χάσει η Αφρική, θα χάσουμε όλοι», διευκρινίζοντας πως οι επενδύσεις 4,5 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε συμπεριλαμβάνουν σχέδια δημιουργίας σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ 15 GW έως το 2030.

Στην ίδια σύνοδο μίλησε και ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, που κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να βοηθήσει την Αφρική ώστε να τη μετατρέψει σε «υπερδύναμη της Ανανεώσιμης Ενέργειας».

Τη Δευτέρα, στην έναρξη των εργασιών, ο Κενυάτης Πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται γύρω από τις ΑΠΕ και τις δυνατότητες που μπορεί να προκύψουν για τις αφρικανικές χώρες από την αξιοποίηση της λεγόμενης «πράσινης οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ