Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αξονες ενίσχυσης της συνεργασίας και με την Ιαπωνία

Αξονες ενίσχυσης των σχέσεών τους, σε μια σειρά κρίσιμους τομείς, χάραξαν Τουρκία και Ιαπωνία, στο πλαίσιο επαφών που είχαν τη Δευτέρα μια σειρά μέλη του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπ. Μπαϊρακτάρ και ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νισιμούρα Γιασουτόσι αξιολόγησαν την ενίσχυση της συνεργασίας ειδικά στην Ενέργεια.

Ο Γιασουτόσι δήλωσε ότι το Ενεργειακό Φόρουμ που προετοιμάζεται να γίνει στο Τόκιο το 2024 (με αφορμή τα 100 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων) θα χρησιμεύσει ευρύτερα στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας. Μεταξύ άλλων θα εστιάσουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην «ενεργειακή απόδοση», στο φυσικό αέριο, στα νέα καύσιμα και τις νέες τεχνολογίες στην Ενέργεια.

Ακόμα, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη «Σύνοδος Κορυφής για την επιτάχυνση της οικονομικής εταιρικής σχέσης και την επέκταση της συνεργασίας σε τρίτες χώρες», όπως μετέδωσε και η «Σαμπάχ».

Πεδίο της οικονομικής συνεργασίας θα αποτελέσει και η «ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», καθώς στις 21 Σεπτεμβρίου θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη Επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή Τούρκων, Ιαπώνων και Ουκρανών επιχειρηματιών.

Σημειωτέον ότι επιστρέφοντας από την πρόσφατη συνάντησή του στο Σότσι με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε ότι η Αγκυρα ιεραρχεί τα σχέδια για την ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, υποστηρίζοντας ότι «θα θέσουμε σε εφαρμογή διάφορα σχέδια για την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων στην Ευρώπη και τον κόσμο μέσω της χώρας μας. Με την θεμελίωση κέντρου φυσικού αερίου στην Τουρκία θα σημειωθεί πρόοδος και στις ενεργειακές προμήθειες και στην κοστολόγηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ