Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα ένταση του πολέμου με μαζικά εκατέρωθεν χτυπήματα

Με φόντο την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, ανεβαίνει και η ένταση του πολέμου στην Ουκρανία με εκατέρωθεν μαζικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις.

Η Ουκρανία εξαπέλυσε σφοδρή πυραυλική επίθεση κατά ρωσικών πολεμικών πλοίων που σταθμεύουν στη βάση της Κριμαίας.

Οι Ρώσοι «απάντησαν» με μεγάλη αεροπορική επιδρομή σε Κίεβο και δυτική Ουκρανία, η Πολωνία κατήγγειλε ότι ρωσικός πύραυλος παραβίασε τον εναέριο χώρο της και ζήτησε εξηγήσεις από τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα ανέφερε προσέγγιση δύο αμερικανικών βομβαρδιστικών κοντά στα σύνορά της στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Η δε ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ στοχοθετείται τον τελευταίο καιρό από πολλές επιθέσεις με drones και πλήγματα από την Ουκρανία, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10 ανθρώπους μέσα σε μία βδομάδα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ουκρανική πυραυλική επίθεση στην Κριμαία

Τη νύχτα του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε μεγάλη ουκρανική πυραυλική επίθεση στην Κριμαία, με στόχο τη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε την επίθεση και «πάνω από 10 πύραυλοι καταρρίφθηκαν», σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σεβαστούπολης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι από την επίθεση σκοτώθηκε ένας 65χρονος άμαχος και 4 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατά την επίθεση κατάφεραν να πλήξουν τα ρωσικά πλοία «Yamal» και «Azov» που βρίσκονταν σταθμευμένα στη Σεβαστούπολη, όπως και κέντρο επικοινωνιών και άλλες υποδομές του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Χτες ανακοινώθηκε ότι η Ουκρανία έπληξε με πύραυλο «Neptune» το αποβατικό πλοίο «Konstantin Olshansky», το οποίο η Ρωσία απέσπασε από την Ουκρανία το 2014 μαζί με το μεγαλύτερο μέρος του Πολεμικού Ναυτικού της.

Μεγάλη ρωσική αεροπορική επίθεση σε Κίεβο και Λβιβ

Οι ρωσικές δυνάμεις «απάντησαν» εξαπολύοντας τα ξημερώματα της Κυριακής μαζικά αεροπορικά πλήγματα στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, από τα πιο μαζικά από την έναρξη του πολέμου, οδηγώντας και τις πολωνικές Ενοπλες Δυνάμεις να αυξήσουν το επίπεδο επιφυλακής κοντά στα σύνορά τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα εξαπολύοντας πυραύλους Κρουζ από στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS.

Για τρίτη φορά σε μια βδομάδα, όλη η επικράτεια της Ουκρανίας τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού στη διάρκεια της νύχτας. Συν τοις άλλοις ρωσικοί πύραυλοι και drones εξαπολύθηκαν στην περιοχή Στρίι κοντά στη Λβιβ, 50 χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία.

Στόχος των ρωσικών επιθέσεων ήταν «ζωτικές υποδομές», πλήττοντας τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Η κρατική εταιρεία Ενέργειας Naftogaz ανακοίνωσε ότι από τις ρωσικές επιθέσεις επλήγη υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου κοντά στη Λβιβ.

Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στην κορυφαία εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Ουκρανίας DTEK, η οποία έχασε το 50% της δυναμικότητάς της.

Στο Χάρκοβο το ηλεκτρικό δίκτυο υπέστη εκτεταμένες ζημιές από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και περίπου 1 εκατ. σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, κάλεσε για ακόμη μια φορά τη «Δύση» να παράσχει στην Ουκρανία περισσότερα συστήματα αεράμυνας «Patriot», «για να προστατεύσουμε όχι μόνο τις ζωές του λαού μας, αλλά και την οικονομία μας από την καταστροφή».

Ρωσικός πύραυλος παραβίασε τον εναέριο χώρο της Πολωνίας

Κατά τη διάρκεια των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών την Κυριακή, ένας πύραυλος Κρουζ παραβίασε τον εναέριο χώρο της Πολωνίας, χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ, ανέφερε ανακοίνωση των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Το αντικείμενο εισήλθε στον πολωνικό εναέριο χώρο κοντά στην πόλη Οσερντοβ (Λούμπλιν Βοϊβοντέσιπ) και παρέμεινε εκεί για 39 δευτερόλεπτα. Στη διάρκεια όλης της πτήσης, παρακολουθείτο από στρατιωτικά συστήματα ραντάρ», ενώ το πολωνικό ΥΠΕΞ επρόκειτο να ζητήσει εξηγήσεις από τη Μόσχα για τη «νέα παραβίαση του εναέριου χώρου» της από ρωσικό πύραυλο.

Τον περασμένο Δεκέμβρη η Πολωνία είχε καταγγείλει την υπέρπτηση στο έδαφός της για 3 λεπτά ενός ρωσικού πυραύλου Κρουζ που είχε εκτοξευτεί προς την Ουκρανία.

Ολα αυτά τα περιστατικά μπορούν να αξιοποιηθούν ανά πάσα στιγμή για κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

«Διάφορες έννοιες αναλύονται εντός του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της κατάρριψης τέτοιων πυραύλων όταν είναι πολύ κοντά στα σύνορα» των κρατών - μελών, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Andrzej Szejna.

Σε ένα ακόμη επικίνδυνο περιστατικό, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-1Β προσέγγισαν τα ρωσικά σύνορα στη Θάλασσα του Μπάρεντς, μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας, και ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος MiG-31 εστάλη για να τα αναχαιτίσει.

Εχει μειωθεί η παραγωγή ρωσικού πετρελαίου

Σημαντικό πλήγμα έχουν επιφέρει οι συνεχείς επιθέσεις των ουκρανικών drones στα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου, με τη συνολική παραγωγική ικανότητα της Ρωσίας να εμφανίζεται μειωμένη κατά 14%, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters».

Η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις στις ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις από τις αρχές του έτους, ενώ και η Ρωσία πραγματοποιεί μεγάλης κλίμακας πλήγματα εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών.

Κατά τους υπολογισμούς του «Reuters», η συνολική ικανότητα διύλισης των πετρελαϊκών μονάδων που τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω επιθέσεων drones ανέρχεται σε 124.580 τόνους ημερησίως, ή 900.000 βαρέλια ημερησίως.

Μεταξύ των κορυφαίων διυλιστηρίων που επλήγησαν από τις επιθέσεις είναι τα Norsi και Volgograd της «Lukoil», καθώς και τα εργοστάσια Kuibyshev, Tuapse και Ryazan που ανήκουν στη «Rosneft».

Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Ουκρανία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον ενεργειακών υποδομών της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να προκαλέσουν τα αντίποινα της Μόσχας και να αυξήσουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου. Οι ουκρανικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν σημειώσει αύξηση κατά σχεδόν 4% μέχρι στιγμής και ένα νέο «ράλι των τιμών» του πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μειώσει τη δημοτικότητα του Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανεξέλεγκτη κλιμάκωση» και «πυρηνική αναμέτρηση» στην ημερήσια διάταξη... (2024-05-18 00:00:00.0)
Περισσότερα και πιο σύγχρονα όπλα θα παραδοθούν στα ρωσικά στρατεύματα (2024-05-02 00:00:00.0)
Διεργασίες στο Κίεβο ενόψει της λήξης της θητείας του Ζελένσκι (2024-03-28 00:00:00.0)
Για περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από τη «Δύση» καλεί η Πολωνία (2024-01-04 00:00:00.0)
Το Κίεβο πιέζει για επίσπευση των παραδόσεων F-16 και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (2023-08-29 00:00:00.0)
Για παραπέρα στρατιωτική κλιμάκωση προετοιμάζονται τα δύο στρατόπεδα (2022-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ