Σάββατο 18 Μάη 2024 - Κυριακή 19 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Ανεξέλεγκτη κλιμάκωση» και «πυρηνική αναμέτρηση» στην ημερήσια διάταξη...

Αεράμυνα στα σύνορα με Πολωνία - Ρουμανία, πυραυλικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία τα επόμενα «βήματα» του ΝΑΤΟ

«Η Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία και αν νικήσει, σειρά έχουν τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία».

«Ορισμένοι πολιτικοί της ευρωατλαντικής συμμαχίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με τη Ρωσία» και «στο μεταξύ προσπαθούν να την εξαντλήσουν».

Με τέτοιες εκατέρωθεν δηλώσεις, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία μιλούν πλέον ανοιχτά για το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου, με απευθείας αναμέτρηση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων. Η περαιτέρω καταστροφική κλιμάκωση κρέμεται από μια «κλωστή», ενώ ιδιαίτερα μετά τα εδαφικά κέρδη που σημειώνει η Μόσχα στο Χάρκοβο και στη νότια Ουκρανία, το ευρωατλαντικό στρατόπεδο διαπραγματεύεται τα επόμενα βήματα.

Σε αυτήν την κρίσιμη στρατιωτικά στιγμή εντείνονται οι αντιθέσεις για την εξέλιξη της σύγκρουσης αλλά επίσης μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.

Μοντέλο «τύπου Ισραήλ» για την Ουκρανία...

Την πιο «σκληρή γραμμή» εξέφρασε ο Δανός πρώην γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, που είναι μεταξύ άλλων εμπνευστής της λεγόμενης «ουκρανικής φόρμουλας ειρήνης» και ιδρυτής του διεθνούς οργανισμού πολιτικών συμβούλων Rasmussen Global.

Μιλώντας στη «Σύνοδο της Κοπεγχάγης για τη Δημοκρατία» κάλεσε τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις να τα παίξουν «όλα για όλα» στη σύγκρουσή τους με τη Ρωσία, υπολογίζοντας ότι μια τελική αναμέτρηση κάποια στιγμή θα έρθει.

Με φόντο τις αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο πρότεινε:

  • Να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στις ΝΑΤΟικές παραδόσεις όπλων, να δοθούν στην Ουκρανία όλα τα όπλα που απαιτούνται, όχι απλά για να επιβιώσει, αλλά για να νικήσει. Δηλαδή πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα στη Ρωσία, βαριά άρματα μάχης, μαχητικά F-16 κ.ά.
  • Να τοποθετηθούν αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα σε ΝΑΤΟική επικράτεια κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, σε Πολωνία και Ρουμανία, για να βοηθούν την Ουκρανία να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones, ακριβώς όπως οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι βοήθησαν το Ισραήλ στην επιχείρηση αντιποίνων που εξαπέλυσε το Ιράν.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο η Ρωσία να θεωρήσει «νόμιμους στόχους» τα αντιπυραυλικά συστήματα και να χτυπήσει ΝΑΤΟικό έδαφος, ο Ράσμουσεν ισχυρίστηκε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, «σέβεται το άρθρο 5» της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ (επίθεση σε ένα μέλος θεωρείται επίθεση σε όλα)...

Το λεγόμενο «μοντέλο Ισραήλ» για την Ουκρανία υπερασπίζονται τον τελευταίο καιρό και Γερμανοί βουλευτές, παρά τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής της ΕΕ στον πόλεμο. Αν τοποθετηθούν διασυνοριακά αντιαεροπορικά συστήματα που θα καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία, «θα ανακουφίσει την ουκρανική αεράμυνα και θα τους επέτρεπε να προστατεύσουν την πρώτη γραμμή», υποστήριξε ο Ρ. Κιζεβέτερ της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ). ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία βοήθησαν το Ισραήλ να αποκρούσει τη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν τον Απρίλη, αυτό δείχνει ότι «τα εμπλεκόμενα κράτη» δεν χρειάζεται απαραίτητα να γίνουν «αντίμαχα μέρη σε μια σύγκρουση», ισχυρίστηκε.

«Η αεράμυνα της Ουκρανίας από την Πολωνία και τη Ρουμανία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Αντ. Χοφράιτερ, από το κόμμα των Πρασίνων, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Φιλελεύθερους (FDP).

Αντίστοιχες δηλώσεις έχουν κάνει και βουλευτές του FDP, ενώ ο Ν. Λάνγκε, ανώτερος ερευνητής της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, δήλωσε στην «Tagesschau» ότι «οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ» θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν «τα πολυάριθμα» συστήματα «Patriot» από το έδαφος της Πολωνίας για να καταρρίπτουν «όλους τους ρωσικούς πυραύλους και τα drones».

...και πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το τρίτο που προτείνει ο Ράσμουσεν είναι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη, στην Ουάσιγκτον, να υπάρξει πρόσκληση ένταξης της Ουκρανίας - παρά την πολεμική σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη - για να σταλεί «ισχυρό μήνυμα στον Πούτιν ότι δεν μπορεί να αποφύγει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», είπε.

Το σχέδιο η Ουκρανία να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ μέχρι το καλοκαίρι του 2028 θα απορριφθεί στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ και Γερμανία θα ασκήσουν «βέτο», δήλωσε ο Κερτ Βόλκερ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, επί προεδρίας Τραμπ.

Αυτό στέλνει μήνυμα στον Πούτιν «να συνεχίσει» και «σημαίνει ότι ο πόλεμος είναι πιθανό να διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο», υποστήριξε ο Βόλκερ, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα εργασίας με τον Ράσμουσεν και τον σύμβουλο του Ουκρανού Προέδρου, Αντρ. Γέρμακ, που επεξεργάστηκαν την πρόταση.

Ορισμένοι δεν αποκλείουν μια «μεγάλης κλίμακας σύγκρουση»

Η Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) επικαλέστηκε πληροφορίες ότι «ένα μέρος Ευρωπαίων και Αμερικανών θεωρεί πιθανό η Δύση να εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση για να διατηρήσει την ηγεμονία της», όπως είπε ο διευθυντής, Σ. Ναρίσκιν.

«Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν το δυτικό μπλοκ το θεωρήσει επικερδές και επαρκώς ασφαλές», πρόσθεσε.

«Ορισμένοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση και να κατηγορήσουν τη Ρωσία και άλλες ευρασιατικές χώρες. Ενόψει αυτής της σύγκρουσης θέλουν να εξαντλήσουν τους πόρους μας» και προετοιμάζονται οι ίδιοι για πόλεμο, είπε ο Ναρίσκιν.

Χαρακτηριστικοί είναι και οι ισχυρισμοί του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, ότι το ΝΑΤΟ έχει υιοθετήσει στάση στρατηγικής ασάφειας καθιστώντας δύσκολο για τη Μόσχα να προβλέψει πώς θα αντιδράσει σε διάφορες καταστάσεις, όπως η χρήση πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσία «θα βάλει στην άκρη την τακτική των "κόκκινων γραμμών" και θα απαντήσει στη Δύση με τον ίδιο τρόπο», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διπλωματία Ρωσίας - «Δύσης» περιορίζεται στα «βασικά», στη λειτουργία διαχείρισης κρίσεων και στην προσπάθεια οι εντάσεις να μη διαχυθούν σε μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση.

«Φορέας πυρηνικών όπλων» τα F-16

Ξεπερνώντας μια τέτοια «κόκκινη γραμμή», τα πρώτα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 αναμένονται στην Ουκρανία το καλοκαίρι. Δανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Βέλγιο έχουν πει ότι θα στείλουν τέτοια μαχητικά και ήδη Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται στη Ρουμανία και αλλού.

Η Ρωσία τονίζει πως τα F-16 είναι μαχητικά αεροσκάφη με πυρηνική ικανότητα και ξεκαθάρισε ότι θα θεωρήσει οποιοδήποτε μαχητικό F-16 στην Ουκρανία ως φορέα πυρηνικών όπλων.

Μάλιστα, όπως είπε ο Πούτιν, ενώ η Ρωσία «δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ» οι ΝΑΤΟικές αεροπορικές βάσεις που φιλοξενούν αεροσκάφη F-16 θα μπορούσαν να θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι».

«Ελευθέρας» και από τις ΗΠΑ για πυραυλικά πλήγματα εντός Ρωσίας

Αξιοποιώντας τις αντιθέσεις σε ΕΕ και ΗΠΑ για να προκαλέσει περαιτέρω ρήγματα, ο πρόεδρος του ρωσικού Κοινοβουλίου και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Β. Βολόντιν, «προειδοποίησε» ότι η Ουκρανία «σέρνει τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες σε έναν μεγάλο πόλεμο» και κάλεσε τους «Δυτικούς» ηγέτες να δράσουν «με υπευθυνότητα προκειμένου να αποφευχθεί μια καθολική καταστροφή».

Ουκρανοί αξιωματούχοι «προσπαθούν να πείσουν τις ΗΠΑ να επιτρέψουν τη χρήση αμερικανικών όπλων προκειμένου να πλήξουν ρωσικό έδαφος», είπε ο Β. Βολόντιν. «Οποιαδήποτε χρήση αμερικανικών και ευρωπαϊκών όπλων για επίθεση σε πόλεις της Ρωσίας θα απαιτήσει τη χρήση πιο ισχυρών όπλων», είπε.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, δήλωσε από το Κίεβο ότι η Ουάσιγκτον «δεν έχει ενθαρρύνει ή παράσχει τη δυνατότητα για πλήγματα εκτός Ουκρανίας, αλλά τελικά η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της σχετικά με το πώς διεξάγει τον πόλεμο».

Η Ουκρανία εντείνει τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με drones και πυραύλους, ενώ επιθέσεις με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, ή βρετανικούς «Storm Shadow» κ.λπ. διεξάγονται στα κατεχόμενα εδάφη και στην Κριμαία, η οποία δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως ρωσικό έδαφος.

Η Μόσχα, μετά τις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, ανακοίνωσε αμέσως στρατιωτικές ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανέναν να απειλήσει τη Ρωσία».

«Αναπόφευκτη» μια μελλοντική αποστολή ΝΑΤΟικών εκπαιδευτών

Πλέον συζητιέται ανοιχτά και μια μελλοντική αποστολή εκπαιδευτών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Οπως είπε ο στρατηγός Charles Q. Brown Jr., πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, «θα φτάσουμε εκεί τελικά, με την πάροδο του χρόνου».

Προς το παρόν, κάτι τέτοιο θα τους έθετε «σε κίνδυνο» και θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν πολύτιμες αεροπορικές άμυνες για την προστασία των εκπαιδευτών αντί για κρίσιμες ουκρανικές υποδομές κοντά στο πεδίο της μάχης, ανέφερε. Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να βοηθήσουν στην άμυνα οποιασδήποτε επίθεσης κατά των εκπαιδευτών, παρασύροντας ενδεχομένως την Αμερική στον πόλεμο.

Αντίστοιχη πρόταση για ανάπτυξη εκπαιδευτών μαζί με συστήματα αεράμυνας έκανε την περασμένη βδομάδα ο Λιθουανός ΥΠΕΞ.

Βολιδοσκοπήσεις και μηνύματα για διαπραγματεύσεις

Την ίδια στιγμή, δεν λείπουν και οι βολιδοσκοπήσεις για περιθώρια «διευθέτησης» (δηλαδή ενός προσωρινού συμβιβασμού) μέσω διαπραγματεύσεων.

Από την Κίνα, την οποία επισκέφτηκε Πέμπτη και Παρασκευή, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, έστειλε τέτοια μηνύματα στο αντίπαλο στρατόπεδο και είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κινούνται πιο κοντά στο Χάρκοβο, όμως δεν υπάρχουν σχέδια για κατάληψη της πόλης «προς το παρόν». Οι ρωσικές δυνάμεις δημιουργούν εκεί μια «ουδέτερη ζώνη», ανέφερε, λόγω των επιθέσεων στο Μπέλγκοροντ με δεκάδες θύματα μόνο τις τελευταίες βδομάδες.

Η επίθεση στο Χάρκοβο έχει αναγκάσει τις ουκρανικές δυνάμεις να μετακινήσουν στρατεύματα στα βορειοανατολικά αποδυναμώνοντας τα μέτωπα στα ανατολικά και στα νότια, όπου επίσης σημειώνουν κέρδη οι ρωσικές δυνάμεις.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στην ιδέα του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, για «Ολυμπιακή Εκεχειρία» το καλοκαίρι, την οποία συζήτησε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να δεχτεί τελεσίγραφα για την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης (Μάρτης 2022) και η κινεζική πρωτοβουλία «διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης» είναι βάση για διαπραγματεύσεις.

Στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, είναι ενδεικτική η δήλωση του «ΝΑΤΟικού» Τσέχου Προέδρου, Πετρ Πάβελ, ότι «είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τον πόλεμο και να αρχίσουμε να συζητάμε για τη μελλοντική μεταπολεμική τάξη», με έναν συμβιβασμό αποδεκτό από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τις «εγγυήτριες» χώρες.


Ε. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ρωσία επιμένει στους όρους της για «διευθέτηση»(2024-07-05 00:00:00.0)
Για περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από τη «Δύση» καλεί η Πολωνία(2024-01-04 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ εξετάζουν εξοπλισμό του Κιέβου με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς(2023-09-13 00:00:00.0)
Στα σκαριά οι προετοιμασίες για μακροπρόθεσμη στρατιωτική κλιμάκωση(2023-08-15 00:00:00.0)
Αεράμυνα και πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς στέλνουν ΝΑΤΟικές δυνάμεις(2022-10-13 00:00:00.0)
Χερσώνα και Ζαπορίζια στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης(2022-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ