Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αεράμυνα και πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς στέλνουν ΝΑΤΟικές δυνάμεις

Το ΝΑΤΟ «συμμετέχει στον πόλεμο κατά της χώρας μας», προειδοποιεί η Μόσχα

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» στις Βρυξέλλες για τον συντονισμό και την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο
Από τη χτεσινή συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» στις Βρυξέλλες για τον συντονισμό και την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο
Η ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και η αποστολή συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς βρίσκονται στο επίκεντρο του ΝΑΤΟικού στρατοπέδου σε αυτήν τη φάση νέας κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης μετά τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας και το μπαράζ πυραυλικών χτυπημάτων από τις ρωσικές δυνάμεις σε πολλές ουκρανικές πόλεις.

Χτες, υπουργοί και αρχηγοί Αμυνας από περίπου 50 κράτη συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Αμυνας του NATO, στο πλαίσιο της «Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας» που έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τον συντονισμό και την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ενώ σήμερα συνεδριάζουν οι υπουργοί Αμυνας της λυκοσυμμαχίας, παρουσία του Ουκρανού υπουργού Αμυνας, Ολ. Ρέζνικοφ (βλ. και σελ. 3).

Από την πλευρά της η Μόσχα συνεχίζει τις καθημερινές πλέον «προειδοποιήσεις» ότι ΝΑΤΟ και ΗΠΑ κοντεύουν να γίνουν και τυπικά μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία και απειλεί με περαιτέρω «απρόβλεπτη» κλιμάκωση, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υποχωρήσει από την επίτευξη των στόχων της.

Νέες «βολές» εξαπέλυσε ο Ντμ. Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, λέγοντας ότι η αποστολή πυραυλικών συστημάτων MLRS στο Κίεβο θα οδηγήσει σε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο: «Ο ταχύτερος δρόμος για να κλιμακωθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία και να εξελιχθεί σε μη αναστρέψιμο παγκόσμιο πόλεμο είναι να προμηθεύσει κανείς τους ψυχοπαθείς στο Κίεβο με πυραύλους MLRS».

Συστήματα Πολλαπλής Εκτόξευσης Πυραύλων (MLRS) - αμερικανικής κατασκευής - έχουν σταλεί ήδη από το καλοκαίρι από τη Βρετανία, αλλά και από τη Γερμανία και ενδεχομένως από τη Νορβηγία, ενώ αντίστοιχου τύπου είναι και τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα HIMARS που έχουν σταλεί στο Κίεβο και χρησιμοποιούνται κατά κόρον κατά των ρωσικών δυνάμεων και εγκαταστάσεων. Το MLRS χρησιμοποιεί «έξυπνα πυρομαχικά» υψηλής ακριβείας, όπως είναι τα SADARM (Search and Destroy Armor), ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μεγάλου βεληνεκούς ημιβαλλιστικοί πύραυλοι με μεγάλη ποικιλία «έξυπνων» και «πανέξυπνων» υποπυρομαχικών, όπως οι ATACAMS, που οι ΗΠΑ - με βάση όσα ανακοινώνονται επισήμως - δεν έχουν στείλει ακόμα στην Ουκρανία.

Ο Μεντβέντεφ συμβούλευσε την ηγεσία του ΝΑΤΟ και το «αμερικανικό κατεστημένο» «να σκεφτούν λογικά και να αποφύγουν υπαρξιακούς κινδύνους».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην προχτεσινή δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ότι μια νίκη της Ρωσίας «θα ήταν ήττα και επικίνδυνο για όλους μας». Πρόκειται για «άμεση επιβεβαίωση πως το μπλοκ συμμετέχει στον πόλεμο κατά της χώρας μας. Οπως λένε, δεν ήταν και ό,τι πιο έξυπνο, αλλά δήλωση από αγνή καρδιά. Ενας ειλικρινής Νορβηγός επιτέλους ομολόγησε», σχολίασε ο Μεντβέντεφ.

Αλλά και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, αντέδρασε στις προχτεσινές δηλώσεις Στόλτενμπεργκ ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μεν «μέρος της σύγκρουσης», «αλλά η υποστήριξή μας παίζει βασικό ρόλο». «Αποτελούν παραδοχή ότι το ΝΑΤΟ πολεμά στο πλευρό της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας», επισήμανε ο Πεσκόφ.

Περισσότερα συστήματα εκτόξευσης ετοιμάζονται να αποσταλούν στην Ουκρανία

Η συνάντηση των υπουργών Αμυνας του NATO είναι η πρώτη μεγάλη σύνοδος της λυκοσυμμαχίας μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών και τις ανακοινώσεις για μερική επιστράτευση. Η δε «Ομάδα Επαφής» προσανατολίστηκε σε επιπλέον αποστολές εξοπλισμών.

Η λίστα με τα όπλα που ζητάει σήμερα η Ουκρανία περιλαμβάνει κυρίως συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (HIMARS, MLRS), πυροβολικού και συστήματα αεράμυνας. Το έγγραφο που μοιράστηκε στην Ομάδα αναφέρει ότι η Ουκρανία χρειάζεται «πρόσθετα συστήματα και πυρομαχικά MLRS προτύπων του ΝΑΤΟ», οβιδοβόλα (howitzer) και «αεράμυνα», συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων για τα σημερινά συστήματα αεράμυνας μέσου βεληνεκούς της Ουκρανίας, τα S-300 και SA-11. Ο κατάλογος αναφέρει επίσης ότι η Ουκρανία χρειάζεται μια «μετάβαση σε συστήματα αεράμυνας δυτικής προέλευσης».

Την Τρίτη η Ουκρανία έλαβε το πρώτο από τα τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας IRIS-T SLM που έχει δεσμευτεί τον Ιούνη να προμηθεύσει στη χώρα η Γερμανία. «Τα Iris-T της Γερμανίας είναι ήδη εδώ. Τα αμερικανικά NASAMS φθάνουν», τόνισε ο Ρέζνικοφ. «Δεν είναι παρά η αρχή, έχουμε ανάγκη περισσότερα», πρόσθεσε. Το σύστημα Iris-T προσφέρει μια ασπίδα ύψους 20 χλμ. και πλάτους 40 χλμ.

Οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί συστήματα πυραύλων εδάφους - αέρος NASAMS. Δύο πρόκειται να παραδοθούν μέσα στις επόμενες βδομάδες ή μήνες και άλλα έξι στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης στήριξης.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο CNN, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι οι απειλές του Πούτιν έχουν αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα και προειδοποίησε για πιθανά λάθη στην κρίση που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα φριχτό αποτέλεσμα. «Δεν μπορεί να συνεχίζει ατιμώρητα να μιλάει για τη χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου σαν να είναι κανονικό», είπε, παρότι εκτίμησε πως «δεν νομίζω ότι θα το κάνει». Αρνήθηκε δε να αποκαλύψει πώς θα απαντήσουν οι ΗΠΑ εάν η Ρωσία πραγματοποιήσει τις πυρηνικές απειλές, αλλά το Πεντάγωνο αναπτύσσει προληπτικά σενάρια αντίδρασης.

Για ενδεχόμενη συνάντηση των δύο ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής του G20 τον Νοέμβρη στην Ινδονησία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε επιφυλακτικός λέγοντας πως ο Πούτιν «έχει ενεργήσει βάναυσα» στην Ουκρανία, έχει διαπράξει «εγκλήματα πολέμου» και «δεν βλέπω κανένα σκεπτικό να συναντηθώ μαζί του τώρα». Ωστόσο, «θα εξαρτηθεί συγκεκριμένα από το θέμα που θα συζητηθεί», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι εάν ο Πούτιν ήθελε να συζητήσει για τη φυλακισμένη Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρ. Γκρίνερ, τότε θα δεχόταν.

Στην Αστάνα συνομιλίες Πούτιν - Ερντογάν για την Ουκρανία

Νέες ιδέες για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι πιθανό να θέσει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, στον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, σήμερα στην Αστάνα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου, Γ. Ουσάκοφ, διευκρινίζοντας πως αν γίνονταν συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας, θα γίνονταν στην Τουρκία.

«Υπάρχουν αναφορές στον Τύπο ότι η τουρκική πλευρά διατυπώνει συγκεκριμένες σκέψεις, δεν αποκλείω ότι ο Ερντογάν θα θίξει το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια των επαφών στην Αστάνα. Μας περιμένει λοιπόν μια πολύ ενδιαφέρουσα και, ελπίζω, χρήσιμη συζήτηση», πρόσθεσε.

Συλλήψεις υπόπτων για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας

Η Ρωσία φέρεται - ως απάντηση στις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας - να έπληξε περίπου το 30% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας με τις πυραυλικές της επιθέσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας.

Χτες η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε τη σύλληψη 8 υπόπτων - πέντε Ρώσων, τριών πολιτών της Ουκρανίας και ενός Αρμένιου - για την έκρηξη που σημειώθηκε το Σάββατο στη γέφυρα της Κριμαίας.

Σε ανακοίνωσή της η FSB επισήμανε ότι «αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια» οργάνωσαν η Υπηρεσία Πληροφοριών του στρατού της Ουκρανίας και ο διευθυντής της, Κ. Μπουντάνοφ.

Η FSB εμπλέκει πολλές χώρες στην υπόθεση, αναφέροντας ότι τα εκρηκτικά είχαν σταλεί στις αρχές Αυγούστου με πλοίο από το λιμάνι της Οδησσού, στην Ουκρανία, προς το Ρουσέ της Βουλγαρίας. Στη συνέχεια πέρασαν από το λιμάνι Πότι της Γεωργίας και μέσω της Αρμενίας έφτασαν οδικώς στη Ρωσία, με φορτηγό που είχε πινακίδες κυκλοφορίας Γεωργίας. Πράκτορας του Κιέβου συντόνισε τη μεταφορά των εκρηκτικών και ήταν σε επαφή με διάφορους μεσάζοντες.

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος απέρριψε ως «ανοησίες» τη ρωσική έρευνα.

Χτες, εξάλλου, η FSB ανακοίνωσε ότι απέτρεψε δύο απόπειρες επιθέσεων, στην περιοχή της Μόσχας και στο Μπριάνσκ, κατηγορώντας το Κίεβο ότι τις σχεδίασε.

Κρίσιμη η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Με συνεχόμενες διακοπές της σύνδεσης του πυρηνικού σταθμού με το ηλεκτρικό δίκτυο, εξαιρετικά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη Ζαπορίζια.

Χτες η παροχή της γραμμής ηλεκτρικού ρεύματος που τροφοδοτεί τον πυρηνικό σταθμό διακόπηκε εκ νέου, για να αποκατασταθεί λίγες ώρες αργότερα. Η πρωινή διακοπή προκλήθηκε από ζημιές από βομβαρδισμούς σε έναν μακρινό υποσταθμό, υπογραμμίζοντας πόσο επισφαλής είναι η κατάσταση, καθώς χωρίς ηλεκτροδότηση δεν τροφοδοτείται η ψύξη των αντιδραστήρων.

Το εργοστάσιο έχασε όλη την εξωτερική του ενέργεια για 2η φορά μέσα σε 5 μέρες, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ρ. Γκρόσι, και αναγκαστικά στράφηκε σε γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης, για ακόμη μια φορά. Ο Γκρόσι επανέλαβε την έκκληση της ΙΑΕΑ για ζώνη προστασίας γύρω από το εργοστάσιο, όμως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο μέχρι η γραμμή του μετώπου να βρεθεί σε απόσταση τουλάχιστον 100 χλμ., σύμφωνα με τον Ρώσο διοικητή της περιοχής.

Στο πεδίο οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ανακατέλαβαν πέντε τοποθεσίες στην προσαρτημένη από τη Ρωσία περιφέρεια της Χερσώνας.

Πέντε εκρήξεις ακούστηκαν χτες νωρίς το πρωί στην πόλη Χερσώνα, μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ και, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, ενεργοποιήθηκε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Αλλά και στη Μελιτόπολη πληροφορίες από τη διορισμένη από τη Ρωσία αστυνομία της πόλης, ανέφεραν ότι εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη κοντά στην κεντρική αγορά, χωρίς θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ