Σάββατο 18 Μάη 2024 - Κυριακή 19 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Οδηγός του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή η υπεράσπιση κάθε μικρότερης και μεγαλύτερης μάχης του λαού μας

Συνέντευξη με τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιο

RIZOSPASTIS

«"Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" περί "σύγκλισης", "υψηλών μισθών", "εγγυημένων δικαιωμάτων" που ευαγγελίζονταν οι υποστηρικτές της ΕΕ, έχουν καταρριφθεί με πάταγο.

Η στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν είναι αυτή που έβγαλε στον δρόμο εκατομμύρια εργαζόμενους, βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, φοιτητές, που απαίτησαν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Ολα αυτά θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα».

Τα παραπάνω τονίζει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, σε συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη».

Συζητήσαμε μαζί του σε μια συγκυρία κατά την οποία όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές, όλο και περισσότερο τα αστικά κόμματα και τα ΜΜΕ που τα στηρίζουν, εντείνουν την προσπάθεια να εξωραϊστεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να παρουσιαστεί περίπου ως ...ο σωτήρας για τον λαό που θα λύσει τα προβλήματά του.

* * *

- Τρεις βδομάδες πριν τις ευρωεκλογές παρακολουθούμε να γίνεται το ερώτημα από δημοσιογράφους, σε κάθε εκπρόσωπο ή υποψήφιο του ΚΚΕ: «Γιατί ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, αφού είναι κατά της ΕΕ»...

- Σήμερα ο λαός μας κι οι άλλοι λαοί της ΕΕ, από την εμπειρία τους, καταλαβαίνουν καλύτερα τι είναι η ΕΕ. Είναι μία ένωση καπιταλιστικών κρατών και επιχειρηματικών ομίλων. Προστατεύει τα συμφέροντα των λίγων, εκτοξεύει την εκμετάλλευση των εργαζομένων σε όλα τα κράτη - μέλη, υποστηρίζει τους οικονομικούς ομίλους που εδρεύουν στην ΕΕ στους σφοδρούς ανταγωνισμούς με εκείνους αντίπαλων ιμπεριαλιστικών αξόνων και καπιταλιστικών κρατών και με στρατιωτικές αναμετρήσεις, όπως σήμερα στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή.

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» περί «σύγκλισης», «υψηλών μισθών», «εγγυημένων δικαιωμάτων» που ευαγγελίζονταν οι υποστηρικτές της ΕΕ, έχουν καταρριφθεί με πάταγο. Η στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν είναι αυτή που έβγαλε στον δρόμο εκατομμύρια εργαζομένους, βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, φοιτητές, που απαίτησαν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Ολα αυτά θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα. Επομένως, οι εργαζόμενοι, οι νέες κι οι νέοι, οι πολλοί πρέπει να σκεφτούν με γνώμονα το δικό τους συμφέρον. Ποιος μπορεί να τα βάλει με την ΕΕ και την αντιλαϊκή της στρατηγική; Εκείνοι που υπερψήφισαν το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης; Τη δήθεν «Πράσινη Ανάπτυξη»; Τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης; Τα 70 και πλέον δισ. ευρώ «λάδι στη φωτιά» του πολέμου στην Ουκρανία; Τη στήριξη στο κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και το «πράσινο φως» στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα;

`Η το ΚΚΕ που με συνέπεια και σταθερότητα καταψήφισε, αποκάλυψε στον λαό και συνέβαλε να οργανωθεί η εργατική - λαϊκή πάλη απέναντι στον ευρωενωσιακό ζόφο;

Κι αυτό ακριβώς μόνο το ΚΚΕ μπορεί να το κάνει, γιατί αναγνωρίζει την ΕΕ ως αντίπαλο, δεν την εξωραΐζει, δεν κρύβει τα άπλυτά της, δεν έχει δεσμεύσεις από τα μονοπώλια. Μόνο το ΚΚΕ σε σύνολο 705 ευρωβουλευτών στάθηκε ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα και στα λόμπι των επιχειρηματιών σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία.

Γι' αυτό το ΚΚΕ αναδεικνύεται στη μοναδική μαχητική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στην κυβέρνηση και την ΕΕ και πρέπει να γίνει πολύ πιο δυνατό σήμερα.

Εγκλημα στα Τέμπη made in EΕ

- Το ΚΚΕ για το έγκλημα στα Τέμπη από την πρώτη στιγμή φέρνει στην επιφάνεια τις ευθύνες της ΕΕ, την ώρα που τα άλλα κόμματα λένε ότι η ΕΕ είναι μέρος της λύσης του προβλήματος της ασφάλειας των σιδηροδρόμων...

- Tο προδιαγεγραμμένο έγκλημα - δυστύχημα στα Τέμπη, στις 28 Φλεβάρη 2023, είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός. Και θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, εάν είχαν εγκατασταθεί τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Βασικοί υπαίτιοι είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρωθυπουργός, ο αρμόδιος υπουργός, αλλά και οι υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, που υλοποίησαν τη στρατηγική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των σιδηρόδρομων, δεν ολοκλήρωσαν τις συμβάσεις εγκατάστασης μέτρων ασφαλείας.

Η ΕΕ, η Κομισιόν είχε γνώση και είναι συνυπεύθυνη. Δεν είναι «μέρος της λύσης», όπως προσπαθούν κάποιοι να την παρουσιάσουν. Στην έκθεσή της σχετικά με τους σιδηρόδρομους σημειώνει ότι στο δίκτυο υπάρχουν μόνο «νησίδες ασφαλείας».

Η επιτροπή Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου (2021) σημειώνει ότι το 7% του συνολικού δικτύου και το 14% του κυρίως δικτύου έχουν τοποθετημένα συστήματα ασφαλείας ERTMS, ότι συμβαίνουν ετησίως χιλιάδες δυστυχήματα σε όλη την ΕΕ, ακόμη και μετωπικές συγκρούσεις. Και με γνώμονα να μην «ζημιωθούν» οι όμιλοι - επενδυτές, αναβάλλει την υλοποίηση των μέτρων ασφαλείας έως το 2040. Πρόκειται για μία από τις πιο ακραίες ενδείξεις της εγκληματικής στρατηγικής του «κόστους - οφέλους» της ΕΕ. Αυτά υπερψήφισαν τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου ενάμιση χρόνο περίπου πριν τα Τέμπη.

Βέβαια, η Κομισιόν ήξερε την κατάσταση και στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Παρακολουθεί τις ιδιωτικοποιήσεις υποδομών, ελέγχει τις κρατικές επιδοτήσεις όπως αυτές που δίνονταν από τις ελληνικές κυβερνήσεις στην «Hellenic Train» ύψους δεκάδων εκατομμυρίων, αλλά και τα έργα που γίνονται με κονδύλια της ΕΕ όπως η περιβόητη σύμβαση 717. Το γεγονός ότι η Ευρωεισαγγελία κινήθηκε για να εξακριβώσει εάν υπήρχε κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων για το ζήτημα των συμβάσεων, και όχι για το ατύχημα αυτό καθεαυτό, λέει πολλά και για την ίδια την ΕΕ.

Το ΚΚΕ συνεχίζει τον αγώνα για δικαίωση, απόδοση πολιτικών αλλά κυρίως ποινικών ευθυνών τόσο σε Ελλάδα όσο και σε επίπεδο ΕΕ, ενάντια στη συγκάλυψη του εγκλήματος και των αιτιών του.

Η ΕΕ είναι σπόνσορας του κράτους - δολοφόνου

- Γενοκτονία παλαιστινιακού λαού. Εχετε χαρακτηρίσει την ΕΕ έναν από τους σπόνσορες του Ισραήλ σε αυτήν τη γενοκτονία. Για ποιο λόγο;

- Η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ έχει πλέον μπει σε νέα αιματηρή φάση. Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί προσεγγίζουν τους 40.000, 2/3 εκ των οποίων άμαχοι, παιδιά, γυναίκες, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι σακατεμένοι και άγνωστο πόσοι βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια σε όλη τη Γάζα, που είναι πραγματικά κρανίου τόπος. Το έγκλημα συνεχίζεται αυτές τις μέρες στη Ράφα, κάτω από τα βλέμματα όλων των λαών του κόσμου, που κοιτούν με αποτροπιασμό τις ασχήμιες των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής.

Οι ευθύνες ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για τη γενοκτονία είναι γιγαντιαίες, αφού σπονσοράρουν οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά το κράτος του Ισραήλ. Τα κροκοδείλια δάκρυα του «δημοκράτη» Μπάιντεν, ότι δεν θα δώσει όπλα για μακελειό στη Ράφα, επί της ουσίας ξεπλένουν τη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ήδη έχει συμβεί.

Το γεγονός που το ΚΚΕ αποκάλυψε, ότι η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει τα τελευταία χρόνια με πάνω από 1,3 δισ. την πολεμική βιομηχανία του Ισραήλ για να αναπτύξει οπλικά συστήματα και μέσα που χρησιμοποιούνται σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, αποδεικνύει το μέγεθος της εμπλοκής και της ΕΕ. Οπως αντίστοιχα μπλεγμένες μέχρι τα μπούνια είναι και οι ελληνικές κυβερνήσεις, που εδώ και χρόνια ενισχύουν τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Αλλά και τα κόμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕΑΡ, του ΠΑΣΟΚ, της Ελ. Λύσης, που με τις ψήφους τους στο Ευρωκοινοβούλιο έδωσαν «πράσινο φως» στη γενοκτονία, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα».

Τώρα είναι η ώρα για να κλιμακωθεί η αλληλεγγύη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού ενάντια στη γενοκτονία, για Λεύτερη Πατρίδα, για να τεθεί σε εφαρμογή το ψήφισμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου που αναγνωρίζει το Παλαιστινιακό κράτος.

Τα... «λεφτόδεντρα» και η ακρίβεια

- Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι ένα από τα βασικά προβλήματα για τα λαϊκά νοικοκυριά...

- Τα λαϊκά νοικοκυριά της χώρας μας ζουν μία αβάσταχτη πραγματικότητα. Στις μετρήσεις καταγράφεται ότι βασικό πρόβλημα αποτελεί το κόστος ζωής, η αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Αιτία της αύξησης του πληθωρισμού και της ακρίβειας είναι η χρηματοδότηση με πακτωλούς χρημάτων από τα χρήματα των λαών σε προνομιακές τιμές των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το υπερμνημόνιο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Next Generation EU, που ψήφισαν και διαφήμισαν ως «λεφτόδεντρα» η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου.

Η «πράσινη μετάβαση» που προβλέπει ολοένα και περισσότερα «πράσινα χαράτσια» για τον λαό και απογειώνει τα κέρδη των ομίλων των ΑΠΕ, αυξάνοντας την τιμή του ρεύματος.

Αλλά και η διατήρηση των απαράδεκτων ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα και Ενέργεια, που μαζί με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και καπιταλιστικής Ρωσίας, εκτόξευσαν το κόστος τους.

Αμεση ανακούφιση για τον λαό μας μπορεί να αποτελέσουν οι προτάσεις του ΚΚΕ με επίκεντρο τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις με βάση τις σημερινές ανάγκες, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τη μείωση και το πλαφόν στις τιμές ρεύματος - καυσίμων, την κατάργηση των απαράδεκτων ειδικών φόρων.

Τα πεπραγμένα του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή

- Γιατί είναι σημαντικό το ΚΚΕ να βγει ενισχυμένο από την κάλπη των ευρωεκλογών;

- Ας δούμε σύντομα τα πεπραγμένα του ΚΚΕ στη θητεία της Ευρωβουλής που ολοκληρώνεται. Καταγγείλαμε την εγκληματική εμπλοκή της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ, των άλλων κομμάτων, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στη χρηματοδότησή του με πάνω από 70 δισ. ευρώ. Την αποστολή όπλων και εξοπλισμού που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του πολέμου.

Στηρίξαμε την ηρωική πάλη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των οικογενειών τους. Τους αγώνες των λιμενεργατών στις προβλήτες της COSCO, των εργαζομένων στις πλατφόρμες («e-food», «wolt») και στις ταχυμεταφορές. Κάναμε πάνω από 100 παρεμβάσεις για τέτοια ζητήματα, όπως η υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία, ενάντια σε ομαδικές απολύσεις, για μέτρα ασφαλείας στην εργασία.

Αναδείξαμε το ζήτημα της δημόσιας, δωρεάν Παιδείας και Υγείας με πάνω από 70 παρεμβάσεις.

Αποκαλύψαμε το πώς η ΚΑΠ της ΕΕ ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες. Καταγγείλαμε την υποκρισία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ (και ΝΕΑΡ), ΠΑΣΟΚ, Ελ. Λύσης (Βελόπουλου) που υπερψήφισαν όχι μία, αλλά δύο φορές την ΚΑΠ, και μετά έκαναν τους «φίλους του αγρότη». Αλλά και τις ευρωενωσιακές Οδηγίες που στήριξαν τα άλλα κόμματα υπέρ των κορακιών τραπεζών - funds για να παίρνουν τα σπίτια του λαού.

Οδηγός μας ήταν και είναι η ανάδειξη, η υπεράσπιση κάθε μικρότερης και μεγαλύτερης μάχης της εργατικής τάξης, της νεολαίας, του λαού μας.

Γι' αυτό λέμε ξανά: Πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, πιο δυνατός ο αγώνας μας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ