Σάββατο 18 Μάη 2024 - Κυριακή 19 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Στο Βουνό των Θεών «ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι»

Απόβαση Αμερικανών στο Λιτόχωρο (Μάρτης 2000)
Απόβαση Αμερικανών στο Λιτόχωρο (Μάρτης 2000)
Οι είκοσι τέσσερις ώρες ενός ταξιδιού στο Λιτόχωρο ήταν αρκετές για να διαπιστώσω τις διαστάσεις ενός εγκλήματος - μάλλον - άγνωστου στον πολύ κόσμο.

Αναφέρομαι στην αίσθηση τρόμου, που βιώνει κάποιος ανυποψίαστος επισκέπτης εκεί, σαν να βρίσκεται ξαφνικά σε εμπόλεμη ζώνη!

Τι συμβαίνει;

Το πεδίο βολής του Λιτοχώρου, που βρίσκεται στα σπλάχνα του Ολύμπου, χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για πρόβες πολέμου, από αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα όλων των ειδών, που γίνονται δίπλα στα σπίτια, στα σχολεία, στα μαγαζιά και στους επισκέπτες του Ολύμπου. Το «βουνό των θεών», πλέον έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα!

Ακόμη και στη διάρκεια του τουριστικού καλοκαιριού, δεν είναι σπάνιο να νιώσεις στους πρόποδες του βουνού, τι σημαίνει πολεμική καθημερινότητα, με βολές κι εκρήξεις που αντηχούν σε όλο το νομό. Σκάβουν συνεχώς τον Ολυμπο, παραδίνοντάς τον σε μόνιμο κίνδυνο καταστροφικής πυρκαγιάς. Οι δυνατές εκρήξεις, μάλιστα, τραντάζουν τα χωριά της δημοτικής ενότητας του Δίου και προκαλούν ζημιές στα σπίτια.

Πρόβες πολέμου με απεμπλουτισμένο ουράνιο

Στο Λιτόχωρο, λοιπόν, σ' αυτόν τον τόπο αγωνιστικών παραδόσεων, οι κάτοικοι δεν ξεχνούν εκείνες τις εφιαλτικές μέρες του Μάρτη του 1999, όταν ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στρατιώτες (με την άδεια της τότε ελληνικής κυβέρνησης) αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του, σαν επικυρίαρχοι. Κατέλαβαν το πεδίο βολής, έκαναν «εκπαιδευτική άσκηση» (πρόβα πολέμου δηλαδή), πυροβολώντας τον Ολυμπο, πιθανώς με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου και - λίγες μέρες μετά -, αφού βεβαιώθηκαν για τα αποτελέσματα των όπλων τους, αιματοκύλησαν τον λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Διαμαρτυρία στελεχών του ΚΚΕ ενάντια στη διέλευση ΝΑΤΟικών από το Λιτόχωρο τον Μάρτη του 2000

Status

Διαμαρτυρία στελεχών του ΚΚΕ ενάντια στη διέλευση ΝΑΤΟικών από το Λιτόχωρο τον Μάρτη του 2000
Από τότε έως σήμερα, η χρησιμοποίηση του πεδίου βολής για ασκήσεις - πρόβες πολέμου, από αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα όλων των ειδών, δίπλα στα σπίτια, δεν σταμάτησαν στιγμή.

Δεν πάνε πολλά χρόνια που έσκασε βλήμα στο προαύλιο του Μετοχίου του Αγίου Διονυσίου και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα. Οπως και η άσκαστη οβίδα που βρέθηκε στη θάλασσα κάτω από το αντιαεροπορικό πεδίο βολής.

Κάθε έκρηξη είναι και μια απόπειρα να γυμνωθεί ο Ολυμπος από την ομορφιά και την τεράστια οικολογική σημασία του, μια χαρακιά στο σύμβολο αυτό της παγκόσμιας ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών.

«Πεδίο βολής φτηνό» ο Ολυμπος!

Η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας και διαχείρισης του Ολύμπου και οι μεθοδεύσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων κάνουν ολοφάνερο ότι ο Ολυμπος κινδυνεύει, ενώ οι διάφοροι «επενδυτές - σωτήρες» καιροφυλακτούν να στήσουν μπίζνες και να κερδοσκοπήσουν από τις ομορφιές και τον «μύθο» του μυθικού βουνού.

Αλλωστε, σχετικές Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν ενσωματωθεί στον αντιλαϊκό - αντιπεριβαλλοντικό νόμο της κυβέρνησης, που αφήνει απροστάτευτα τα δάση παρουσιάζοντας ως «λύση» την επιχειρηματική τους αξιοποίηση.

Για παράδειγμα, με το άρθρο 47 παρ. 2, καταργούνται οι εθνικοί δρυμοί και ονομάζονται «εθνικά πάρκα». Εγινε δηλαδή το βήμα για να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες ακόμα και στους πυρήνες των εθνικών δρυμών, στους οποίους μέχρι τότε δεν επιτρεπόταν καμιά παρέμβαση.

Από το 8ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, στο Λιτόχωρο το 1999
Από το 8ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, στο Λιτόχωρο το 1999
Οσο για την «ανταποδοτικότητα για τις τοπικές κοινωνίες» (επενδύσεις - θέσεις εργασίας κ.τ.λ.) είναι το γνωστό τυράκι στη φάκα, με το οποίο κράτος και επιχειρήσεις προσπαθούν να κάνουν τον λαό συμμέτοχο στα επενδυτικά τους σχέδια για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Η περιοχή, που είναι ενταγμένη στην κατάπτυστη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, και με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιείται για κοινές ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις, είναι αναμενόμενο και να γίνει στόχος απαντητικών χτυπημάτων.

Γίναμε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο

Οι εργαζόμενοι και οι νέοι της περιοχής με τους οποίους μίλησα, απαιτούν εδώ και χρόνια να κλείσει αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο πεδίο βολής.

Στις αρχές του χρόνου, η Επιτροπή Ειρήνης Πιερίας εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την παρουσία αμερικανικού ελικοπτεροφόρου πλοίου. Με τη συνοδεία μικρότερων πλοίων, του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και της Ελλάδας, κατέπλευσε ανοιχτά του λιμανιού της Γρίτσας, με περίπου 2.000 πεζοναύτες που έμειναν στο Λιτόχωρο, στο πλαίσιο κοινής στρατιωτικής άσκησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αυτές των ΗΠΑ.

Αποτελούν πρόκληση για τον λαό αυτές οι πρόβες πολέμου σε βάρος άλλων λαών. Κανείς δεν θέλει να είναι μέρος των επιθετικών τους σχεδίων, που μας εμπλέκουν σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς και καθιστούν την περιοχή (όπως και τις άλλες περιοχές όπου βρίσκονται τέτοιου είδους βάσεις και υποδομές) στόχο αντιποίνων από άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Πέρα όμως απ' τους γενικότερους κινδύνους που δημιουργεί η παρουσία στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα και τον λαό, εδώ στο Λιτόχωρο, είναι σίγουρο ότι το «πεδίο βολής» θα εξελιχθεί σε μια εστία τοξικής μόλυνσης, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην υγεία όλων.


Δεν είναι μόνο το απεμπλουτισμένο ουράνιο που φέρουν κάποιες κατηγορίες βλημάτων, είναι και η τοξικότητα των εκρηγνυόμενων υλών.

Ολοι οι κάτοικοι της περιοχής μόνο συσπειρωμένοι, με τον συντονισμό και την οργάνωση μιας αγωνιστικής τροχοπέδης σ' αυτά που απεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση στην περιοχή, θα μπορέσουν να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη.

  • Να μην επιτρέψουν να γίνει το Λιτόχωρο μια ακόμη αμερικανοΝΑΤΟική επιθετική πλατφόρμα επεμβάσεων εναντίον άλλων λαών.
  • Να μη γίνει η Γρίτσα Λιτοχώρου μία ακόμη πόρτα μετά την Αλεξανδρούπολη, που θα σπέρνει θάνατο και καταστροφή στα Βαλκάνια και στα σύνορα Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ρωσίας.
  • Να μην επιτρέψουν η ιμπεριαλιστική δολοφονική μηχανή, που σκορπίζει θάνατο, καταστροφή, ξεριζωμό, να εξελιχθεί, να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματική, στις πλαγιές του Ολύμπου.
«Ούτε γη ούτε νερό...»

Βρισκόμαστε σε μια χρονική περίοδο που πραγματοποιούνται σημαντικές κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα.

Το ΚΚΕ δεν σταμάτησε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, που σημαίνει ολοένα και μεγαλύτερο βάθεμα της εμπλοκής της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σηματοδοτώντας νέους, μεγαλύτερους κινδύνους για τον λαό. Δεν σταμάτησε να απαιτεί να μη γίνεται ο τόπος μας ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς, ούτε το ΝΑΤΟ και ο αμερικανικός στρατός να χρησιμοποιούν ελληνικό έδαφος για να προετοιμάσουν τις δολοφονικές τους επεμβάσεις, ούτε να φέρνουν και να εκπαιδεύουν φονιάδες δίπλα σε σπίτια και σχολεία.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Λιτόχωρο (λιμάνι, πεδίο βολής, δρόμοι), η παρουσία του αμερικανικού στρατού όχι μόνο αποτελεί πρόκληση για τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της περιοχής αλλά, ταυτόχρονα, καθιστά την Πιερία στόχο στρατιωτικής επίθεσης σε περίπτωση γενικευμένης πολεμικής εμπλοκής.

Μόλις προχτές, ξεκίνησε στη Διαρκή Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής η συζήτηση του - ευθυγραμμισμένου με τα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ - νομοσχεδίου του υπουργείου Αμυνας με θέμα «Ιδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας».

Καθόλου τυχαίο που η κυβέρνηση το καταθέτει, ενώ κλιμακώνεται η διαπάλη για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία και οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Κίνα - Ρωσία.

Από τα βασικά κίνητρα της κυβέρνησης είναι οι αμερικανοΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για τροφοδοσία π.χ. της Ουκρανίας με σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα, που αναμένεται να αποφέρει τεράστια κέρδη στους επιχειρηματίες του χώρου.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να χρυσώσει το «χάπι» της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο εκεί, με την αποστολή - χρήσιμου για την άμυνα της χώρας - πολεμικού υλικού στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι.

Στις 9 του Ιούνη, όμως, θα έχουμε την ευκαιρία να βάλουμε φραγμό στα σχέδιά τους, μ' ένα ακόμη πιο δυνατό ΚΚΕ, που είναι το μόνο κόμμα που αντιπαρατίθεται στην πολεμοκάπηλη ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Σήμερα, όσο ποτέ, είναι τραγικά επίκαιρο το σύνθημα του 1999:

«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»


Της
Σεμίνας ΔΙΓΕΝΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ