Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Το Κίεβο «δείχνουν» οι ρωσικές αρχές προμηνύοντας κλιμάκωση

Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες από το μακελειό στον συναυλιακό χώρο

Ο συναυλιακός χώρος Crocus City Hall στις φλόγες, μετά την επίθεση το βράδυ της Παρασκευής
Ο συναυλιακός χώρος Crocus City Hall στις φλόγες, μετά την επίθεση το βράδυ της Παρασκευής
Σε επιτάχυνση εξελίξεων και παραπέρα κλιμάκωση στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται να οδηγεί η τρομοκρατική επίθεση με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες που πραγματοποιήθηκε στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα, την Παρασκευή το βράδυ, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται πίσω από το μακελειό.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την ίδια μέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, είχε πει για πρώτη φορά ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με τη «Δύση» στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια από τις μαζικότερες επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου εναντίον ουκρανικών υποδομών, η ΕΕ αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο με έσοδα από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ η κατάσταση στο μέτωπο αλλάζει καθημερινά - αν και αργά - υπέρ της Μόσχας.

Σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί από την επίθεση στη Μόσχα ανέρχονται σε 139 και οι τραυματίες σε 182.

Εντεκα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή στην τρομοκρατική επίθεση έχουν συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένων 4 ενόπλων που συνελήφθησαν στην περιοχή Μπριάνσκ. Οι βασικοί ύποπτοι έχουν τεθεί υπό κράτηση, αντιμετωπίζοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης. Τουλάχιστον δύο από αυτούς έχουν καταγωγή ή υπηκοότητα από το Τατζικιστάν.

Χτες, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), Αλ. Μπόρτνικοφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ, Βρετανία και Ουκρανία για την τρομοκρατική επίθεση, την οποία ανέλαβε το ISIS-K, το αφγανικό παρακλάδι του «Ισλαμικού Κράτους», εκδοχή που υποστηρίζουν και οι «δυτικές» υπηρεσίες.

Οπως είπε, στόχος της επίθεσης ήταν να προκαλέσει πανικό και χάος στη ρωσική κοινωνία. «Βλέπετε τι συμβαίνει στη γραμμή επαφής. Η περιβόητη αντεπίθεση της Ουκρανίας απέτυχε και πρέπει να κάνουν κάτι για να δείξουν την αξία τους». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις «ωθούν τρομοκράτες και μαχητές πιο μακριά από το Ντονμπάς», ενώ στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ «επικεντρώνονται να προκαλέσουν αναταραχή στον κόσμο» με «δολιοφθορές και τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Πολλές πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στον δημόσιο χώρο δείχνουν ότι η Δύση και η Ουκρανία επιδιώκουν να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο κακό στη χώρα μας», ανέφερε.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Πατρούσεφ, δήλωσε επίσης χτες ότι η Ουκρανία βρίσκεται «σαφώς πίσω από την επίθεση της Παρασκευής».

Ο Πούτιν «έδειξε» εξαρχής το Κίεβο

Στο διάγγελμά του το Σάββατο, 24 ώρες μετά την επίθεση, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, «έδειξε» το Κίεβο πίσω από την επίθεση. Ενώ δεν έκανε καμία αναφορά δημοσίως στην τζιχαντιστική οργάνωση, επισήμανε ότι οι δράστες συνελήφθησαν ενώ κατευθύνονταν προς τα ουκρανικά σύνορα, όπου, σύμφωνα με την FSB, είχε προετοιμαστεί η υποδοχή τους. Εξάλλου, παρομοίασε τους δράστες με τους ναζί - όπως συνηθίζει να αποκαλεί την ουκρανική ηγεσία - και ότι οι μαζικές δολοφονίες πληθυσμών γίνονται για εκφοβισμό. Κι ενώ πρόκειται για μια επίθεση εντός των συνόρων, δεν επέλεξε τυχαία να αναφερθεί στους στρατιώτες στο ουκρανικό μέτωπο.

Ταυτόχρονα, η αναφορά του Πούτιν στους «διοργανωτές και εγκεφάλους» της τρομοκρατικής επίθεσης, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν την «αναπόφευκτη τιμωρία», υπονοεί ότι ενδεχομένως κάποιοι βρίσκονται ακόμη και πίσω από το Κίεβο.

Τη Δευτέρα, σε νέα παρέμβασή του, ο Πούτιν δήλωσε ότι «γνωρίζουμε πως το έγκλημα διαπράχθηκε από τα χέρια ριζοσπαστών ισλαμιστών», σπεύδοντας να συμπληρώσει όμως ότι «μας ενδιαφέρει ποιος είναι ο πελάτης». Ο ίδιος έθεσε το ερώτημα «γιατί οι τρομοκράτες, μετά το έγκλημά τους, προσπάθησαν να φύγουν στην Ουκρανία. Ποιος τους περίμενε εκεί;».

«Τώρα οι ΗΠΑ, μέσω διαφόρων καναλιών, προσπαθούν να πείσουν τους πάντες ότι δήθεν δεν υπάρχει ουκρανικό ίχνος σε αυτό το έγκλημα και ότι πίσω από αυτό βρίσκεται το ISIS», αλλά «είναι απαραίτητο να δοθούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι αναζητά τρόπους προκειμένου να εκτρέψει την ευθύνη για το μακελειό στη Μόσχα. Ο Πούτιν, πρόσθεσε, θα μπορούσε να αξιοποιήσει τους «εκατοντάδες χιλιάδες τρομοκράτες» που έστειλε να πολεμήσουν και να σκοτωθούν στην Ουκρανία, «για να σταματήσουν τους τρομοκράτες στην πατρίδα τους».

Από τις πρώτες ώρες της επίθεσης η ουκρανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (GUR) κατηγόρησε το Κρεμλίνο και τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες ότι ενορχήστρωσαν την τρομοκρατική επίθεση προκειμένου να κατηγορήσουν την Ουκρανία, «να δικαιολογηθούν ακόμη πιο σκληρά πλήγματα κατά της Ουκρανίας και γενική επιστράτευση στη Ρωσία». Η επίθεση «πρέπει να θεωρηθεί ως απειλή του Πούτιν για να προκαλέσει κλιμάκωση και να επεκτείνει τον πόλεμο», αναφέρει η GUR.

Τα κράτη του ευρωατλαντικού στρατοπέδου καταδίκασαν την επίθεση, αλλά ταυτόχρονα κάλεσαν τη Μόσχα να μην την αξιοποιήσει για να κλιμακώσει την επίθεση στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, δήλωσε ότι όλες οι πληροφορίες που «ήταν διαθέσιμες σε εμάς, στις υπηρεσίες μας» υποδεικνύουν ότι η επίθεση διεξήχθη από το «Ισλαμικό Κράτος», προειδοποιώντας ότι θα ήταν «κυνικό και αντιπαραγωγικό» για τη Ρωσία να επιχειρήσει να το στρέψει κατά της Ουκρανίας.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζ. Χαντ, εξέφρασε αμφιβολίες για την εκδοχή του Πούτιν, λέγοντας ότι «γνωρίζουμε πως δημιουργεί ένα προπαγανδιστικό προπέτασμα καπνού για να υπερασπιστεί μια εισβολή απολύτως διαβολική στην Ουκρανία».

Στις 7/3 η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει για απειλή τρομοκρατικών ενεργειών τα προσεχή δύο 24ωρα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αύξησε το επίπεδο επικινδυνότητας για τα ταξίδια στη Ρωσία στον μέγιστο βαθμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ