ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Πάνω από 25 δισ. ευρώ στο 11μηνο του 2011

Σε ρυθμούς διόγκωσης 2,3 δισ. ευρώ το μήνα

Απόλυτα ανθεκτικά ακόμη και σε συνθήκες οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης, κάθετης πτώσης των οικονομικών δοσοληψιών, αποδείχνονται τα εμπορικά ελλείμματα της χώρας, που συνεχίζουν να διογκώνονται με ρυθμό 2,3 δισ. ευρώ το μήνα.

Η τέτοια εξέλιξη έχει να κάνει με την ανισόμετρη ανταλλαγή των εμπορευμάτων με τα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα και τις αγορές, με την υποκατάσταση της ντόπιας παραγωγής από εισαγωγές μετά και τις εκτενείς αναδιαρθρώσεις κλάδων και τομέων της οικονομίας. Σε ρυθμούς διόγκωσης συνέχισαν και για το 2011 οι εκροές κεφαλαίων που πληρώνονται σε κεφαλαιοκράτες του εξωτερικού με τη μορφή τόκων, μερισμάτων και κερδών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που αφορούν στο 11μηνο του 2011:

Εμπορικό ισοζύγιο : Το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 25,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 2,3 δισ. ευρώ το μήνα. Σε σχέση με το 11μηνο του 2010 (26,8 δισ. ευρώ) καταγράφτηκε μείωση 5,8%. Η αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων, παρά και την καθίζηση της λαϊκής κατανάλωσης, καταγράφει αύξηση 4,5% και διαμορφώνεται στα 43,9 δισ. ευρώ (από τα 42 δισ. ευρώ το 2010). Η αξία των εξαγωγών διαμορφώνεται στα 18,6 δισ. ευρώ (από 15,2 δισ. ευρώ) με αύξηση 22,4% κυρίως λόγω των ανατιμήσεων στα εξαγόμενα καύσιμα. Σε 12μηνη βάση υπολογίζονται στο 12% του παραγόμενου ΑΕΠ.

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Τα κάθε προέλευσης ελλείμματα φτάνουν στα 18,9 δισ. ευρώ (από 21,2 δισ. ευρώ για το 2010). Ο ρυθμός υποχώρησης εμφανίζεται στο 10%.

«Υπηρεσίες» : Εμφανίζεται πλεόνασμα ύψους 14 δισ. ευρώ (από 12,8 δισ. ευρώ). Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφανίζονται στα 10,4 δισ. ευρώ (από 9,5 δισ. ευρώ) με ρυθμό αύξησης 9,5%. Οι εκροές κεφαλαίων που πληρώθηκαν στο εξωτερικό για τόκους, μερίσματα και κέρδη διογκώθηκαν σε ποσοστό 3,9%, φτάνοντας τα 10,6 δισ. ευρώ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
«Ασανσέρ» μεταξύ 2009-2011

Τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής και της κρίσης αντανακλούν οι αυξομειώσεις στην επιχειρηματικότητα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ

Στροφή της επιχειρηματικότητας, το 2011, στον αγροτικό τομέα, σε εξαγώγιμα προϊόντα και σε παροχή υπηρεσιών προς άλλες επιχειρήσεις, διαπιστώνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που χτες παρουσίασε την ετήσια έκθεσή του για την επιχειρηματικότητα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου GEM. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΙΟΒΕ αφορούν το 2010, ωστόσο χτες ήταν δυνατή η διαπίστωση της σημαντικής μεταβολής τους για τη χρονιά που πέρασε. Ετσι, ενώ η επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων (επιχειρηματίες που ξεκινούν δραστηριότητα και όσοι την εξασκούν για λιγότερο από 3,5 χρόνια) εμφάνισε μείωση το 2010, στο 5,3% του ενεργού πληθυσμού - από 8,8% το 2009 - επανακάμπτει το 2011 με ποσοστό 8%.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό και με άλλα στοιχεία, σημαίνουν σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αλλά και αυτό που φαίνεται στους ρημαγμένους εμπορικούς δρόμους των «λουκέτων», ότι ειδικά η μικρή επιχειρηματικότητα περνάει κρίση. Ωστόσο, εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής κρίσης και αφού «ζυγίστηκαν» οι εξελίξεις, αλλά και μεγάλωσε η ανεργία, αυξήθηκαν και πάλι και όσοι αναζητούν την ελπίδα σε ένα επιχειρηματικό εγχείρημα.

Το 2010, που η κρίση δεν είχε ακόμη ξεδιπλωθεί όπως την επόμενη χρονιά, το ποσοστό του πληθυσμού που δήλωσε ότι διέκοψε την επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκούσε έφτασε στο 3,3%, περίπου 208 χιλ. επιχειρήσεις, κυρίως λόγω έλλειψης κερδοφορίας! Αρκετές από αυτές μπορεί να έχουν να κάνουν με ανενεργές επαγγελματικές δραστηριότητες, σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι φανερό το χτύπημα που έχουν δεχτεί κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και τα μικρομάγαζα. Η κυβερνητική πολιτική, τα φορολογικά χαράτσια, η προκλητική πριμοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και το βαρύ πλήγμα στο εργατικό εισόδημα είναι βασικές αιτίες γι' αυτές τις εξελίξεις. Παρ' όλα αυτά, το ΙΟΒΕ αποφεύγει να αναφερθεί συγκεκριμένα στις αιτίες, αφού είναι υπέρ της ασκούμενης πολιτικής και συμφωνεί ότι το μεγάλο πλήθος των μικρών επιχειρήσεων βλάπτει την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας.

Σε επίπεδο «στατιστικής», η έρευνα του ΙΟΒΕ δείχνει ότι το 2010: Μειώθηκε το ποσοστό των ατόμων με πρόθεση να ξεκινήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα τους επόμενους 36 μήνες στο 14,4% από 17,2%. Το 19% του ενεργού πληθυσμού, περίπου 1,2 εκατ. άτομα, ασκούσαν κάποιου τύπου επιχειρηματική δραστηριότητα. Παρά τη μείωσή του, παραμένει υψηλό σε σχέση με άλλες εξεταζόμενες χώρες. Το ποσοστό επιχειρηματικότητας ανάγκης, εκείνων που την ασκούν επειδή έμειναν άνεργοι, μειώθηκε επίσης από το 2,3% στο 1,5%, αν και στα νέα εγχειρήματα είχε μια αύξηση από το 26% στο 27,4%.

ΓΣΕΒΕΕ
Ερευνα για τις προτιμήσεις των μικρών επιχειρήσεων

Σε δευτερεύουσα θέση κατατάσσει η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ το θέμα της κατάργησης των κατώτατων μισθών, επιχειρώντας να εφησυχάσει τους εργαζόμενους, την ώρα που μαζί με τους βιομήχανους και τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΕΣΣΕ αναζητάει τρόπους για το πώς θα υλοποιηθεί η κλιμάκωση των αντεργατικών μεθοδεύσεων κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας.

«Εν πολλοίς, η συζήτηση για το μισθολογικό κόστος, είναι χωρίς ιδιαίτερη σημασία για τις μικρές επιχειρήσεις και κατ' αναλογία για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις», ισχυρίζεται, προτάσσοντας ως αίτημα το πάγωμα των μισθών για δύο χρόνια, που σημαίνει παραπέρα πραγματική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Ακόμα προτείνει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού που προκύπτει από την ΕΓΣΣΕ και τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού.

Στοιχειοθετώντας την επιχειρηματολογία της η ΓΣΕΒΕΕ επικαλείται ορισμένα από τα συμπεράσματα της τελευταίας εξαμηνιαίας έρευνας που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια σε δείγμα επιχειρήσεων και η οποία ολόκληρη θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα, το 86,2% των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό στην ερώτηση «τι θα διευκόλυνε περισσότερο τη δική σας επιχείρηση σήμερα» απαντά «η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», ενώ μόνο 2,5% ζητάει μείωση του ύψους του κατώτατου μισθού.

Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Ιούλη του 2009 ήταν 69,9% και 12,5% στην ερώτηση «ποιο είναι το σημαντικότερο αντικίνητρο για προσλήψεις προσωπικού».

Το γεγονός, ισχυρίζεται η ΓΣΕΒΕΕ, ότι σήμερα το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος φαίνεται να απασχολεί περισσότερο, ερμηνεύεται αν πάρει κανείς υπ' όψη ότι ήδη τα τελευταία δύο χρόνια έχουν μειωθεί οι υπερωρίες, οι ώρες εργασίας, άρα και οι μισθοί.

Επίσης, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη «προσαρμοστεί» στα επίπεδα των συλλογικών συμβάσεων όπου τα υπερέβαιναν και έχουν εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα οι ελαστικές μορφές εργασίας, με μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία κ.ά.

Ανακαλούνται μοτοσικλέτες DUCATI

Aνακαλούνται μοτοσικλέτες DUCATI των τύπων Hypermotard και Monster συγκεκριμένων πλαισίων για έλεγχο στο σύστημα τροφοδοσίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210.9248.996 και 210.3423.122 ή στην ιστοσελίδα www.hellinmoto.gr

ΔΕΠΑ
Κανένα πρόβλημα με την τροφοδοσία φυσικού αερίου

Τη «μίνι» κρίση που ξέσπασε πριν από λίγες μέρες στην αγορά φυσικού αερίου, χωρίς ωστόσο να εκφραστεί σε προβλήματα τροφοδοσίας, επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της η ΔΕΠΑ, αφού όμως προηγήθηκαν σχετικά δημοσιεύματα. Η ΔΕΠΑ τονίζει ότι «δεν υπήρξε και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την τροφοδοσία όλων των πελατών της σε φυσικό αέριο περιλαμβανομένων των οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών της Αττικής, της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης που καλύπτονται από τις αντίστοιχες ΕΠΑ».

Σημειώνει ότι από τις 11 του Γενάρη μέχρι και σήμερα παρατηρείται ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου, «σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ για την Ελλάδα». Την ίδια περίοδο, η τουρκική BOTAS, που προμηθεύει τη ΔΕΠΑ με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μείωσε σταδιακά την παροχή και τη διέκοψε τελείως, επικαλούμενη λόγους «ανωτέρας βίας», στις 18 του Γενάρη.

Η ΔΕΠΑ συνεννοήθηκε με την GAZPROM και αύξησε την ημερήσια εισαγωγή από τη Ρωσία, πάνω από το συμφωνημένο όριο, εξασφάλισε από την ελεύθερη αγορά 2 πρόσθετα φορτία υγροποιημένου αερίου (LNG) που παραδόθηκαν στις 22 και 24 του Γενάρη, επίσπευσε την παράδοση προγραμματισμένου φορτίου από την αλγερινή «Sonatrach». Η επιχείρηση αναφέρει ότι σταδιακά άρχισε να αποκαθίσταται η παροχή φυσικού αερίου από την Τουρκία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ