Παρασκευή 27 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Ερευνα για τις προτιμήσεις των μικρών επιχειρήσεων

Σε δευτερεύουσα θέση κατατάσσει η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ το θέμα της κατάργησης των κατώτατων μισθών, επιχειρώντας να εφησυχάσει τους εργαζόμενους, την ώρα που μαζί με τους βιομήχανους και τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΕΣΣΕ αναζητάει τρόπους για το πώς θα υλοποιηθεί η κλιμάκωση των αντεργατικών μεθοδεύσεων κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας.

«Εν πολλοίς, η συζήτηση για το μισθολογικό κόστος, είναι χωρίς ιδιαίτερη σημασία για τις μικρές επιχειρήσεις και κατ' αναλογία για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις», ισχυρίζεται, προτάσσοντας ως αίτημα το πάγωμα των μισθών για δύο χρόνια, που σημαίνει παραπέρα πραγματική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Ακόμα προτείνει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού που προκύπτει από την ΕΓΣΣΕ και τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού.

Στοιχειοθετώντας την επιχειρηματολογία της η ΓΣΕΒΕΕ επικαλείται ορισμένα από τα συμπεράσματα της τελευταίας εξαμηνιαίας έρευνας που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια σε δείγμα επιχειρήσεων και η οποία ολόκληρη θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα, το 86,2% των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό στην ερώτηση «τι θα διευκόλυνε περισσότερο τη δική σας επιχείρηση σήμερα» απαντά «η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», ενώ μόνο 2,5% ζητάει μείωση του ύψους του κατώτατου μισθού.

Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Ιούλη του 2009 ήταν 69,9% και 12,5% στην ερώτηση «ποιο είναι το σημαντικότερο αντικίνητρο για προσλήψεις προσωπικού».

Το γεγονός, ισχυρίζεται η ΓΣΕΒΕΕ, ότι σήμερα το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος φαίνεται να απασχολεί περισσότερο, ερμηνεύεται αν πάρει κανείς υπ' όψη ότι ήδη τα τελευταία δύο χρόνια έχουν μειωθεί οι υπερωρίες, οι ώρες εργασίας, άρα και οι μισθοί.

Επίσης, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη «προσαρμοστεί» στα επίπεδα των συλλογικών συμβάσεων όπου τα υπερέβαιναν και έχουν εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα οι ελαστικές μορφές εργασίας, με μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ