Παρασκευή 27 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
«Ασανσέρ» μεταξύ 2009-2011

Τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής και της κρίσης αντανακλούν οι αυξομειώσεις στην επιχειρηματικότητα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ

Στροφή της επιχειρηματικότητας, το 2011, στον αγροτικό τομέα, σε εξαγώγιμα προϊόντα και σε παροχή υπηρεσιών προς άλλες επιχειρήσεις, διαπιστώνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που χτες παρουσίασε την ετήσια έκθεσή του για την επιχειρηματικότητα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου GEM. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΙΟΒΕ αφορούν το 2010, ωστόσο χτες ήταν δυνατή η διαπίστωση της σημαντικής μεταβολής τους για τη χρονιά που πέρασε. Ετσι, ενώ η επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων (επιχειρηματίες που ξεκινούν δραστηριότητα και όσοι την εξασκούν για λιγότερο από 3,5 χρόνια) εμφάνισε μείωση το 2010, στο 5,3% του ενεργού πληθυσμού - από 8,8% το 2009 - επανακάμπτει το 2011 με ποσοστό 8%.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό και με άλλα στοιχεία, σημαίνουν σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αλλά και αυτό που φαίνεται στους ρημαγμένους εμπορικούς δρόμους των «λουκέτων», ότι ειδικά η μικρή επιχειρηματικότητα περνάει κρίση. Ωστόσο, εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής κρίσης και αφού «ζυγίστηκαν» οι εξελίξεις, αλλά και μεγάλωσε η ανεργία, αυξήθηκαν και πάλι και όσοι αναζητούν την ελπίδα σε ένα επιχειρηματικό εγχείρημα.

Το 2010, που η κρίση δεν είχε ακόμη ξεδιπλωθεί όπως την επόμενη χρονιά, το ποσοστό του πληθυσμού που δήλωσε ότι διέκοψε την επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκούσε έφτασε στο 3,3%, περίπου 208 χιλ. επιχειρήσεις, κυρίως λόγω έλλειψης κερδοφορίας! Αρκετές από αυτές μπορεί να έχουν να κάνουν με ανενεργές επαγγελματικές δραστηριότητες, σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι φανερό το χτύπημα που έχουν δεχτεί κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και τα μικρομάγαζα. Η κυβερνητική πολιτική, τα φορολογικά χαράτσια, η προκλητική πριμοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και το βαρύ πλήγμα στο εργατικό εισόδημα είναι βασικές αιτίες γι' αυτές τις εξελίξεις. Παρ' όλα αυτά, το ΙΟΒΕ αποφεύγει να αναφερθεί συγκεκριμένα στις αιτίες, αφού είναι υπέρ της ασκούμενης πολιτικής και συμφωνεί ότι το μεγάλο πλήθος των μικρών επιχειρήσεων βλάπτει την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας.

Σε επίπεδο «στατιστικής», η έρευνα του ΙΟΒΕ δείχνει ότι το 2010: Μειώθηκε το ποσοστό των ατόμων με πρόθεση να ξεκινήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα τους επόμενους 36 μήνες στο 14,4% από 17,2%. Το 19% του ενεργού πληθυσμού, περίπου 1,2 εκατ. άτομα, ασκούσαν κάποιου τύπου επιχειρηματική δραστηριότητα. Παρά τη μείωσή του, παραμένει υψηλό σε σχέση με άλλες εξεταζόμενες χώρες. Το ποσοστό επιχειρηματικότητας ανάγκης, εκείνων που την ασκούν επειδή έμειναν άνεργοι, μειώθηκε επίσης από το 2,3% στο 1,5%, αν και στα νέα εγχειρήματα είχε μια αύξηση από το 26% στο 27,4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ