ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες εκκλήσεις ενότητας

«Σεβόμαστε το αποτέλεσμα, δεν αναγνωρίζουμε ως νόμιμη τη νέα Βουλή» διαμηνύουν οι σουνίτες

Οι κατοχικοί πεζοναύτες θάβουν τους νεκρούς τους

Associated Press

Οι κατοχικοί πεζοναύτες θάβουν τους νεκρούς τους
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μετά από δύο ημέρες σχετικής ηρεμίας, οι αντικατοχικές επιθέσεις ξανάρχισαν στο Ιράκ, τη στιγμή που η δοτή κυβέρνηση συγκαλούσε σύσκεψη των ισχυρότερων πολιτικών δυνάμεων που συμμετείχαν στις εκλογές. Από την άλλη, το ανώτατο θρησκευτικό όργανο των σουνιτών, η Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, που μποϊκοτάρισε τις εκλογές, ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί όσους επέλεξαν να ψηφίσουν, τονίζοντας, όμως, ότι η νέα Βουλή και η κυβέρνηση «δεν είναι νόμιμες».

«Σεβόμαστε όσους Ιρακινούς επέλεξαν να ψηφίσουν, αλλά αμφισβητούμε τη νομιμότητα της επόμενης κυβέρνησης, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού μποϊκοτάρισε τις εκλογές. Κατά συνέπεια, η Βουλή και η κυβέρνηση που θα προκύψει δεν έχει τη δικαιοδοσία να συντάξει Σύνταγμα ή να προχωρήσει σε οικονομικές συμφωνίες ή συμφωνίες ασφαλείας. Σεβόμενοι, όμως, τους υπόλοιπους Ιρακινούς, θα θεωρήσουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση είναι περιορισμένων αρμοδιοτήτων».

Αυτό ανακοίνωσε, χτες, η Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, εκπροσωπώντας ουσιαστικά το μεγαλύτερο κομμάτι της σουνιτικής κοινότητας. Καλούνται ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα «να μη νομιμοποιήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών γιατί ενέχεται ο κίνδυνος να ανοίξουν τις πύλες του κακού και τα πρώτα θύματα θα είναι οι ίδιοι».

Την ίδια ώρα, ο δοτός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι συνεδρίαζε με εκπροσώπους των 16 μεγαλύτερων πολιτικών παρατάξεων που συμμετείχαν στις εκλογές, προκειμένου να καταλήξουν «σε μια στάση ενότητας». Ενωτικός εμφανίστηκε και ο ηγέτης της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης, του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράκ, που συμμετείχε και στο ενωτικό ψηφοδέλτιο των σιιτών, το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει και τις περισσότερες ψήφους, καλώντας τους σουνίτες σε συνεργασία.

Πιέζει η Ουάσιγκτον, νέες επιθέσεις

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον έχει αποδυθεί σε ένα νέο διπλωματικό μαραθώνιο, με στόχο να πετύχει τη δέσμευση όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών «στις προσπάθειες στήριξης της νέας κυβέρνησης του Ιράκ». Ο Τζορτζ Μπους, μετά από το Ρώσο ομόλογό του, το ΓΓ του ΝΑΤΟ, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Μεξικού, συνομίλησε, χτες, τηλεφωνικώς για το θέμα με τις ηγεσίες της Ιταλίας, του Καναδά και του Ελ Σαλβαδόρ. Σήμερα αναμένεται νέος τηλεφωνικός γύρος.

Παραλλήλως, η ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις προανήγγειλε ότι θα θέσει το θέμα ως προτεραιότητα στις συνομιλίες που θα έχει με ευρωπαϊκές ηγεσίες, στα τέλη της εβδομάδας, οπότε αρχίζει την περιοδεία της στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Η Ράις απέκλεισε κάθε συζήτηση περί «στρατηγικής εξόδου» των ΗΠΑ από το Ιράκ. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, πάντως, θα κληθεί, προφανώς, να δώσει και συγκεκριμένες εξηγήσεις στην τουρκική ηγεσία, η οποία, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, διά στόματος του ΥΠΕΞ επαναδιατύπωσε τις «έντονες ανησυχίες της για τις εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ και τις αξιώσεις των Κούρδων», κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «δεν έχουν κάνει αρκετά για το θέμα».

Τέλος, χτες, από δύο βομβιστικές επιθέσεις στη Σαμάρα σκοτώθηκαν 7 Ιρακινοί, ενώ λίγο έξω από την πόλη αντάρτες ανατίναξαν έναν από τους 8 αγωγούς που συνδέει τα διυλιστήρια της Ντούρα με του Μπαϊτζί. Ο αγωγός, που μεταφέρει 7.000 βαρέλια ημερησίως, τέθηκε εκτός λειτουργίας καθώς προκλήθηκε πυρκαγιά. Επίσης, στη Βαγδάτη σημειώθηκαν 3 βομβιστικές επιθέσεις, χωρίς να προκληθούν θύματα, ενώ στη Μοσούλη ο κυβερνήτης έδωσε διορία 2 εβδομάδων στους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα τους, αλλιώς «θα ακολουθήσει επιχείρηση εκκαθάρισης».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συναντήσεις κορυφής και επαφές όλων με όλους

ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέικ θα συναντηθούν, για πρώτη φορά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Οι δύο άνδρες αποδέχτηκαν την πρόσκληση που απηύθυνε επισήμως ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, και έτσι στις 8 Φεβρουαρίου, θα συμμετάσχουν στην πρώτη ισραηλινο - παλαιστινιακή σύνοδο κορυφής, των τελευταίων 4 χρόνων. Οπως έγινε γνωστό, στο Σαρμ ελ Σέικ θα μεταβεί και ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα, ενώ δε διευκρινίστηκε αν θα παρευρεθεί και η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις, η οποία στις 6 - 7 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση της συνόδου, την οποία χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό βήμα». Επίσης, διά στόματος της Ράις, άφησε να εννοηθεί ότι «προκειμένου να υποστηρίξει τον Αμπάς του οποίου τις πολιτικές προσπάθειες εκτιμά, εξετάζει το ενδεχόμενο να συμβάλει στην εκπαίδευση και στον εξοπλισμό των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας». Παραλλήλως, η Ράις αναμένεται να ζητήσει από την ισραηλινή ηγεσία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης της παλαιστινιακής οικονομίας. Παραλλήλως, την υποστήριξή τους στον Αμπάς εξέφρασαν, χτες, η τουρκική ηγεσία αλλά και ο Ιορδανός μονάρχης και ο Σύρος Πρόεδρος, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Αμμάν.

Και υπόγειες διαβουλεύσεις

Στο Κάιρο, χτες βρέθηκαν και εκπρόσωποι των ισλαμιστικών οργανώσεων «Χαμάς» και «Τζιχάντ», που είχαν συναντήσεις με Αιγυπτίους αξιωματούχους ασφαλείας με θέμα το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Οπως δήλωναν ηγετικά στελέχη της «Χαμάς», οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις δεν αποκλείουν την πιθανότητα να σταματήσουν τις επιθέσεις, αρκεί ο ισραηλινός στρατός να πράξει το ίδιο και αρκεί να προχωρήσει σε απελευθερώσεις Παλαιστινίων κρατουμένων και σε αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Πιθανώς, οι συνομιλίες αυτές της «Χαμάς» και της «Τζιχάντ» στο Κάιρο να καταλάβουν κάποιο μέρος από τις συζητήσεις που θα έχει, σήμερα, με τον Αριέλ Σαρόν ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν. Εντούτοις, ήδη, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι έχουν δρομολογηθεί ορισμένες «κινήσεις καλής θέλησης» προς τους Παλαιστινίους, όπως είναι ο τερματισμός της καταδίωξης Παλαιστινίων μαχητών, εφόσον αυτοί καταθέσουν τα όπλα, καθώς και η υποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις σημερινές θέσεις τους. «Καλή θέληση» πάντως δε φαίνεται να υπάρχει στο θέμα των εποικισμών, καθώς, όπως κατήγγειλε η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση Peace Now οι εποικισμοί της Δυτικής Οχθης, και ιδιαίτερα οι 6 μεγαλύτεροι, που υπάρχει σχέδιο να προσαρτηθούν στο Ισραήλ, αναπτύσσονται με μεγάλη ταχύτητα εκτός των ορίων τους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΝΑΧΟ.-- Η γερμανική αστυνομία εξαπέλυσε χτες τη δεύτερη μεγάλη επιχείρηση φέτος κατά «ύποπτης» ισλαμικής οργάνωσης. Η επιχείρηση έγινε σε συντονισμό με την Εισαγγελία του Μονάχου, στο νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας, αλλά και στη Βάδη -Βυρτεμβέργη, στην Εσση, στη Ρηνανία - βόρεια Βεστφαλία, στην Κάτω Σαξωνία, στη Σαξωνία και στη Θουριγγία, όπου έγιναν έρευνες σε 33 διαμερίσματα και σε τέσσερα καταστήματα. Δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι έχουν συλληφθεί.

ΜΟΣΧΑ.-- Το θέμα της (αντι)μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, που έχει προκαλέσει την αντίδραση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ρώσων, συζητείτο χτες στη Δούμα. Το ΚΚΡΟ διά στόματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ ανακοίνωσε ότι θα επιμείνει στην πρόταση μομφής.

ΚΙΕΒΟ.-- Η Ιντερπόλ μετά την ακύρωση των ενταλμάτων σε βάρος της Γιούλια Τιμόσενκο, η υποψηφιότητα της οποίας για την πρωθυπουργία της Ουκρανίας αναμένεται σήμερα να εγκριθεί από τη Βουλή της χώρας, ακύρωσε τα εκκρεμή εντάλματα και σε βάρος του συζύγου της, Αλεξάντερ. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο Βίκτορ Γιουστσένκο θα συναντηθεί με τον Τζορτζ Μπους στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, την 22α του Φλεβάρη.

ΝΕΠΑΛ
«Το κράτος είμαι εγώ»

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Ο βασιλιάς Γκιανέντρα του Νεπάλ, μετά το προχτεσινό του πραξικόπημα, «διόρισε» χτες 10μελή κυβέρνηση, με τον εαυτό του πρωθυπουργό. Πέρα από τα ονόματά τους, ελάχιστα έγιναν γνωστά για τους 10. Η πλήρης διακοπή των τηλεπικοινωνιών συνεχιζόταν, ενώ δεκάδες πολιτικοί συνέχιζαν να βρίσκονται υπό «κατ' οίκον περιορισμό». Σύμφωνα με στέλεχος της αντιπολίτευσης, πολλοί πολιτικοί κρύβονται για να αποφύγουν τη σύλληψη. Τους δρόμους της πρωτεύουσας περιπολούν χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες με θωρακισμένα. Τα πράγματα περιπλέκει η απεργία που έχει κηρύξει το μαοϊκό αντάρτικο του ΚΚΝ-Μ. Την ίδια στιγμή, διατυπώνονται ανησυχίες ότι ο στρατός θα επιδοθεί σε όργιο βασανιστηρίων, ελλείψει οποιασδήποτε ενημέρωσης. ΗΠΑ, Βρετανία, ΟΗΕ και Ινδία, για τους λόγους τους, «εξέφρασαν ανησυχία» για το πραξικόπημα - κυνικότερη όλων η Ουάσιγκτον, όπου ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εκτίμησε ότι «υποβαθμίζεται η πάλη του Νεπάλ εναντίον της μαοϊκής εξέγερσης»... Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε πως ακυρώνεται η σύνοδος της Ενωσης Περιφερειακής Συνεργασίας της Νότιας Ασίας (SAARC), για το Σαββατοκύριακο, λόγω των εξελίξεων στο Νεπάλ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ