ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
«Στο κόκκινο» η αντιπαράθεση μετά τα νέα επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο

  • Δεκάδες τραυματίες από επέμβαση της αστυνομίας της Πρίστινα με συμμετοχή και της ΝΑΤΟικής KFOR
  • Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες «ανησυχούν» για τις προοπτικές της «εξομάλυνσης» με τους όρους ΗΠΑ - ΕΕ

Στρατιώτες της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR έξω από το δημαρχείο του Ζβέτσαν στο βόρειο Κόσοβο

Copyright 2023 The Associated

Στρατιώτες της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR έξω από το δημαρχείο του Ζβέτσαν στο βόρειο Κόσοβο
Νέα επεισόδια σημειώθηκαν χτες στο βόρειο Κόσοβο, όπου πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις της Πρίστινα επιχειρούν από την περασμένη Παρασκευή να επιβάλουν με τη βία τους Αλβανόφωνους δημάρχους που «κέρδισαν» στις κάλπες που στήθηκαν τον περασμένο Απρίλη σε τέσσερις δήμους, σε εκλογές που μποϊκοτάρισαν σχεδόν καθολικά οι Σέρβοι του Κοσόβου, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τα δημαρχεία των τεσσάρων δήμων έχουν μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις της Πρίστινα και σε Σέρβους διαδηλωτές.

Χτες το απόγευμα αναφέρθηκαν τραυματισμοί - που έως αργά το βράδυ φέρονταν να ξεπερνούν τους 50 - στην πόλη Ζβέτσαν, μετά από παρέμβαση και της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR. Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν σερβικά ΜΜΕ, άντρες της KFOR προσπάθησαν να απεγκλωβίζουν - κάνοντας και χρήση χημικών και δακρυγόνων - θωρακισμένο όχημα της κοσοβάρικης αστυνομίας που βρέθηκε υπό τον κλοιό διαδηλωτών μπροστά από το δημαρχείο. Υπήρξαν αναφορές μάλιστα για νοσηλεία ενός ατόμου σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη Σερβία, ο υπουργός Αμυνας Μ. Βούτσιβιτς ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη των μονάδων του σερβικού στρατού στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο - την οποία ανακοίνωσε το Βελιγράδι ως απάντηση στις εξελίξεις στο βόρειο Κόσοβο - θα ολοκληρωνόταν νωρίς χτες το απόγευμα.

Το Σάββατο, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Σερβίας, ο Πρόεδρος της χώρας Αλ. Βούτσιτς εξουσιοδότησε τον αρχηγό του ΓΕΣ στρατηγό Μίλαν Μοϊσίλοβιτς να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την διοίκηση της KFOR και το ίδιο το ΝΑΤΟ, με στόχο - όπως αναφέρθηκε - την προστασία του σερβικού πληθυσμού. Μεταξύ άλλων, ο Βούτσιτς ανέφερε ότι το «αλβανικό καθεστώς» στο Κόσοβο «ασκεί τρομοκρατία εναντίον του λαού μας», ενώ δήλωσε «σίγουρος ότι οι Σέρβοι θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους αν αντιμετωπίσουν επίθεση».

Σε χτεσινοβραδινό του διάγγελμα, ο Βούτσιτς κατήγγειλε πως στόχος της Πρίστινα είναι να στρέψει τη Σερβία ενάντια στο ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι η ΝΑΤΟική δύναμη δεν προστάτευσε τους Σέρβους του Κοσόβου.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι του ευρωατλαντικού μπλοκ εντείνουν τις παρεμβάσεις τους προς την Πρίστινα, εκφράζοντας ανοιχτά τις «ανησυχίες» τους για τις προοπτικές της «εξομάλυνσης» των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου με τους όρους ΗΠΑ - ΕΕ.

Σε τηλεφωνική παρέμβασή του, ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζ. Μπορέλ, ζήτησε τηλεφωνικά από τον Κούρτι να αποφευχθούν ενέργειες που θα πυροδοτήσουν ένταση.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, καταδίκασε «σθεναρά τις ενέργειες της κυβέρνησης του Κοσόβου» επειδή «κλιμακώνουν την ένταση στο βορρά και ενισχύουν την αστάθεια», καλώντας την Πρίστινα «να σταματήσει άμεσα αυτά τα βίαια μέτρα και να επικεντρωθεί εκ νέου στον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ».

Ο δε Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Τζέφρι Χόνεβιερ, συναντήθηκε χτες με την Πρόεδρο του Κοσόβου, Βιόσα Οσμανι, και εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις. Μεταξύ άλλων κυκλοφόρησε πως ο Χόνεβιερ έθεσε στο τραπέζι ακόμα και το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν νέες δημοτικές εκλογές στο βόρειο Κόσοβο.

Την αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή καταδίκασε και το σχήμα «Quint» (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία) καταδικάζοντας «την απόφαση του Κοσόβου να αποκτήσει διά της βίας πρόσβαση σε δημοτικά κτίρια», αλλά και εκφράζοντας ανησυχία για την «απόφαση της Σερβίας να θέσει σε ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα με το Κόσοβο».

Από την πλευρά του, ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός, Α. Κούρτι, αναφέρθηκε στο «δικαίωμα αυτών που έχουν εκλεγεί σε δημοκρατικές εκλογές να αναλάβουν καθήκοντα χωρίς απειλές και εκφοβισμό».

Διεργασίες και εντός της Σερβίας

Την ίδια ώρα διεργασίες εντείνονται και εντός της Σερβίας, ενώ δυναμώνουν εκκλήσεις προς την κυβέρνηση για αναστολή της συμμετοχής στις συνομιλίες για «εξομάλυνση» των σχέσεων με την Πρίστινα.

Το Σαββατοκύριακο ο Βούτσιτς αποσύρθηκε από την ηγεσία του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), έχοντας εδώ και καιρό αναγγείλει πως θα πρωτοστατήσει στην ίδρυση ενός «ενωτικού κινήματος», στο οποίο θα συμμετάσχουν διάφορα κόμματα και οργανώσεις διαφορετικών ιδεολογικών αποχρώσεων, με συνεκτικό στοιχείο τον «πατριωτισμό».

Μετά από πρόταση του Βούτσιτς, το SNS εξέλεξε για νέο πρόεδρο τον νυν υπουργό Αμυνας Μ. Βούτσεβιτς.

Μεταξύ άλλων πρέπει να καταγραφεί ότι - μετά από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οργάνωσε η αντιπολίτευση αξιοποιώντας και τις δύο πολύνεκρες επιθέσεις ενόπλων στη χώρα - στο Βελιγράδι έγινε την Παρασκευή μαζική συγκέντρωση οπαδών της κυβέρνησης, με συμμετοχές από όλη τη χώρα (ενώ υπήρξαν και καταγγελίες για πιέσεις και απειλές σε δημόσιους υπαλλήλους για να συμμετέχουν).

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Βαριά ήττα για τη σοσιαλδημοκρατία

Πρόωρες εκλογές στις 23 Ιούλη ανακοίνωσε ο Π. Σάντσεθ

Βαριά ήττα υπέστησαν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας - το κυβερνών Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και ο κυβερνητικός του εταίρος Unidas Podemos - στις δημοτικές και περιφερειακές της περασμένης Κυριακής στην Ισπανία, με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να ανακοινώνει χτες πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 23 Ιούλη, αντί για τον Δεκέμβρη, οπότε και λήγει η θητεία του.

«Παρότι οι χτεσινές (σ.σ. προχτεσινές) εκλογές είχαν τοπικό και περιφερειακό χαρακτήρα, η ψήφος στέλνει ένα μήνυμα που πάει πέρα απ' αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που - ως πρωθυπουργός και γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος - παίρνω προσωπικά τα αποτελέσματα», επεσήμανε ο Σάντσεθ.

Τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την σοσιαλδημοκρατική διαχείριση απορρόφησαν το «κεντροδεξιό» Λαϊκό Κόμμα (PP), αλλά και το εθνικιστικό Vox, που έχουν εφαρμόσει και στηρίξει την αντιλαϊκή πολιτική είτε ως κυβέρνηση, είτε στην τοπική διοίκηση και το εθνικό κοινοβούλιο.

Ο επικεφαλής του ΡΡ, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, έκανε αμέσως μετά τις τοπικές εκλογές λόγο για «νέο πολιτικό κύκλο» και ένα «γιγαντιαίο βήμα» στον δρόμο για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν νίκη του PP και άνοδο του Vox, όμως όχι με τόσο μεγάλες απώλειες για το PSOE.

Ο επικεφαλής της απερχόμενης περιφερειακής κυβέρνησης στην Καντάμπρια (βόρεια), Μιγκέλ Ανχελ Ρεβίγια, αρχηγός τοπικής παράταξης που έχει συμμαχήσει με τους σοσιαλιστές, μίλησε για «πλημμύρα της δεξιάς», ενώ ο επικεφαλής της κυβέρνησης του PSOE στην Αραγονία αναφέρθηκε σε «τσουνάμι» που κατάπιε το «τείχος» των Σοσιαλιστών.

Το PP συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις δημοτικές εκλογές, πάνω από 7 εκατομμύρια (το 31,5%), 2 εκατ. περισσότερες από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, έναντι λιγότερων από 6,3 εκατ. (28,1%) που έλαβε το PSOE.

Σύμφωνα με το ισπανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE και την εφημερίδα «El Pais», το PP προηγείται τουλάχιστον σε 6 από τις 10 περιφέρειες όπου μέχρι χτες κυβερνούσε ή συγκυβερνούσε το PSOE: Τη Βαλένθια, την Αραγονία, την Εξτρεμαδούρα, Βαλεαρίδες, την Καντάμπρια και τη Ριόχα. Στις περιφέρειες που ήδη κυβερνούσε, Μαδρίτη και Μούρθια, το PP έλαβε απόλυτη πλειοψηφία, όπως και στον δήμο της Μαδρίτης.

Στις περισσότερες από τις περιφέρειες που προηγείται, το ΡΡ θα χρειαστεί την υποστήριξη του Vox για να κυβερνήσει, ενώ ήδη από πέρυσι συγκυβερνούν στην περιφέρεια Καστίλη και Λεόν.

Το Vox, ήδη τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, λαμβάνοντας πάνω από 1,5 εκατ. ψήφους στις δημοτικές εκλογές (7,19%), διπλασίασε το ποσοστό του μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Το PSOE ηττήθηκε από το PP στον δήμο της Σεβίλης, παραδοσιακό οχυρό του, όπως και στον δήμο της Βαλένθια. Επίσης δεν είναι σίγουρο πως θα κερδίσει στη Βαρκελώνη, όπου ο υποψήφιος του PSOE κατέλαβε τη δεύτερη θέση, πίσω από «αυτονομιστή».

Οι εκλογές αφορούσαν το σύνολο των 8.131 δήμων, με άλλα λόγια 35,5 εκατ. ψηφοφόρους, καθώς και τα κοινοβούλια των 12 από τις 17 περιφέρειες της χώρας με 18,3 εκατ. ψηφοφόρους.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Επιτροπή θα ερευνά τη «ρωσική επιρροή» και θα καταδικάζει

Στο στόχαστρο ο πρώην πρωθυπουργός Ντ. Τουσκ και άλλοι αντίπαλοι της κυβέρνησης

Το κοινοβούλιο της Πολωνίας, στο οποίο πλειοψηφεί το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), υιοθέτησε χθες νόμο με τον οποίο συγκροτείται επιτροπή η οποία θα ερευνά τη «ρωσική επιρροή» στη χώρα, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «συνταγματικό πραξικόπημα» λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου.

Η επιτροπή, με επικεφαλής που θα διοριστεί από τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Μ. Μοραβιέτσκι και 9 μέλη που θα επιλέγονται από την Κάτω Βουλή, θα μπορεί να αποφασίζει αν το πρόσωπο που ερευνάται είχε «υποκύψει» ή όχι στη Ρωσία μεταξύ 2007 - 2022, και να εκδίδει καταδικαστικές αποφάσεις. Δεν προβλέπεται καμία έφεση στις αποφάσεις της, παρά μόνο για πιθανές παρατυπίες σχετικές με τη λειτουργία της.

Στα πρόσωπα που κρίνονται ένοχα μπορεί να απαγορευτεί για μια 10ετία να κατέχουν δημόσιο αξίωμα που συνδέεται με τα δημόσια οικονομικά ή με τις υπηρεσίες πληροφοριών, ώστε «να εμποδιστούν να δράσουν εκ νέου υπό τη ρωσική επιρροή σε βάρος των συμφερόντων της Δημοκρατίας της Πολωνίας».

Οι επικριτές του νόμου εκτιμούν ότι η συγκρότηση της επιτροπής αυτής παραβιάζει τη συνταγματική αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών, αφού αυτό το όργανο θα ενεργεί ταυτόχρονα ως εισαγγελέας και ως δικαστήριο.

Ο Πολωνός Πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα ώστε να διερευνήσει αν το αντιπολιτευόμενο κόμμα Civic Platform (PO), υπό την ηγεσία του Ντ. Τουσκ, επέτρεψε στη χώρα να «επηρεαστεί αδικαιολόγητα» από τη Ρωσία και να εξαρτηθεί υπερβολικά από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες όταν ήταν στην εξουσία (2007 - 2015).

Η αντιπολίτευση αρνείται να συμμετάσχει στις εργασίες της επιτροπής και αποκαλεί τον νόμο «lex Tusk» («νόμος Τουσκ»).

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση και πολλούς σχολιαστές, ο νόμος έχει στόχο να υπονομεύσει τους πολιτικούς αντιπάλους του κυβερνώντος κόμματος πριν τις βουλευτικές εκλογές και να εμποδίσει τον Τουσκ, όπως και άλλους από αντίπαλα στρατόπεδα, να αναλάβουν θέσεις ευθύνης σε περίπτωση που κερδίσουν.

Στις αρχές Μάη το νομοσχέδιο είχε απορριφθεί από τη Γερουσία, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, όμως η κυβέρνηση κατάφερε να το περάσει με δεύτερη ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή, με 234 ψήφους υπέρ έναντι 219 κατά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ