Τρίτη 30 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Βαριά ήττα για τη σοσιαλδημοκρατία

Πρόωρες εκλογές στις 23 Ιούλη ανακοίνωσε ο Π. Σάντσεθ

Βαριά ήττα υπέστησαν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας - το κυβερνών Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και ο κυβερνητικός του εταίρος Unidas Podemos - στις δημοτικές και περιφερειακές της περασμένης Κυριακής στην Ισπανία, με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να ανακοινώνει χτες πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 23 Ιούλη, αντί για τον Δεκέμβρη, οπότε και λήγει η θητεία του.

«Παρότι οι χτεσινές (σ.σ. προχτεσινές) εκλογές είχαν τοπικό και περιφερειακό χαρακτήρα, η ψήφος στέλνει ένα μήνυμα που πάει πέρα απ' αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που - ως πρωθυπουργός και γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος - παίρνω προσωπικά τα αποτελέσματα», επεσήμανε ο Σάντσεθ.

Τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την σοσιαλδημοκρατική διαχείριση απορρόφησαν το «κεντροδεξιό» Λαϊκό Κόμμα (PP), αλλά και το εθνικιστικό Vox, που έχουν εφαρμόσει και στηρίξει την αντιλαϊκή πολιτική είτε ως κυβέρνηση, είτε στην τοπική διοίκηση και το εθνικό κοινοβούλιο.

Ο επικεφαλής του ΡΡ, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, έκανε αμέσως μετά τις τοπικές εκλογές λόγο για «νέο πολιτικό κύκλο» και ένα «γιγαντιαίο βήμα» στον δρόμο για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν νίκη του PP και άνοδο του Vox, όμως όχι με τόσο μεγάλες απώλειες για το PSOE.

Ο επικεφαλής της απερχόμενης περιφερειακής κυβέρνησης στην Καντάμπρια (βόρεια), Μιγκέλ Ανχελ Ρεβίγια, αρχηγός τοπικής παράταξης που έχει συμμαχήσει με τους σοσιαλιστές, μίλησε για «πλημμύρα της δεξιάς», ενώ ο επικεφαλής της κυβέρνησης του PSOE στην Αραγονία αναφέρθηκε σε «τσουνάμι» που κατάπιε το «τείχος» των Σοσιαλιστών.

Το PP συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις δημοτικές εκλογές, πάνω από 7 εκατομμύρια (το 31,5%), 2 εκατ. περισσότερες από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, έναντι λιγότερων από 6,3 εκατ. (28,1%) που έλαβε το PSOE.

Σύμφωνα με το ισπανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE και την εφημερίδα «El Pais», το PP προηγείται τουλάχιστον σε 6 από τις 10 περιφέρειες όπου μέχρι χτες κυβερνούσε ή συγκυβερνούσε το PSOE: Τη Βαλένθια, την Αραγονία, την Εξτρεμαδούρα, Βαλεαρίδες, την Καντάμπρια και τη Ριόχα. Στις περιφέρειες που ήδη κυβερνούσε, Μαδρίτη και Μούρθια, το PP έλαβε απόλυτη πλειοψηφία, όπως και στον δήμο της Μαδρίτης.

Στις περισσότερες από τις περιφέρειες που προηγείται, το ΡΡ θα χρειαστεί την υποστήριξη του Vox για να κυβερνήσει, ενώ ήδη από πέρυσι συγκυβερνούν στην περιφέρεια Καστίλη και Λεόν.

Το Vox, ήδη τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, λαμβάνοντας πάνω από 1,5 εκατ. ψήφους στις δημοτικές εκλογές (7,19%), διπλασίασε το ποσοστό του μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Το PSOE ηττήθηκε από το PP στον δήμο της Σεβίλης, παραδοσιακό οχυρό του, όπως και στον δήμο της Βαλένθια. Επίσης δεν είναι σίγουρο πως θα κερδίσει στη Βαρκελώνη, όπου ο υποψήφιος του PSOE κατέλαβε τη δεύτερη θέση, πίσω από «αυτονομιστή».

Οι εκλογές αφορούσαν το σύνολο των 8.131 δήμων, με άλλα λόγια 35,5 εκατ. ψηφοφόρους, καθώς και τα κοινοβούλια των 12 από τις 17 περιφέρειες της χώρας με 18,3 εκατ. ψηφοφόρους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξελέγη για δεύτερη θητεία ο Πέδρο Σάντσεθ (2023-11-17 00:00:00.0)
Τραυματισμοί σε διαδήλωση κατά της αμνηστίας (2023-11-09 00:00:00.0)
Ο Φεϊχό δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης (2023-09-29 00:00:00.0)
Μια ακόμη αντιλαϊκή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση (2020-01-10 00:00:00.0)
Συμφωνία για μειοψηφική κυβέρνηση ανακοίνωσαν Σοσιαλιστές και «Ποδέμος» (2019-11-13 00:00:00.0)
Ποιες είναι οι πιθανότητες σχηματισμού νέας κυβέρνησης (1996-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ