Τρίτη 30 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Σχέδιο οδικών και σιδηροδρομικών αρτηριών

Σχέδιο ανάπτυξης οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών που θα συνδέσουν το Ιράκ με την υπόλοιπη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη παρουσίασε το Σάββατο ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι, με την επισήμανση ότι το σχέδιο θα εξελιχθεί σε «πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται στο πετρέλαιο και θα εξυπηρετεί τη χώρα, τους γείτονές της και την ευρύτερη περιοχή».

Το σχέδιο, κόστους 17 δισ. δολαρίων, αποκαλείται «Οδός Ανάπτυξης» και προβλέπει μεταξύ άλλων 1.200 χλμ. νέου οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, από τα βόρεια σύνορα του Ιράκ με την Τουρκία μέχρι τις νότιες περιοχές της χώρας στον Περσικό Κόλπο. Προβλέπει τουλάχιστον 15 νέους σιδηροδρομικούς σταθμούς σε πόλεις όπως η Βαγδάτη, η Βασόρα και η Μοσούλη. Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον Ιρακινό πρωθυπουργό σε περιφερειακή σύνοδο των υπουργών Μεταφορών Ιράν, Ιράκ, Ιορδανίας, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδικής Αραβίας, Συρίας, Τουρκίας και ΗΑΕ.

Ο πρέσβης της Τουρκίας στο Ιράκ, Αλί Ριά Γκιουνέι, εκτίμησε ότι η «Οδός Ανάπτυξης» θα τονώσει την αλληλεξάρτηση των χωρών της περιοχής, δίχως να διευκρινίσει τι ρόλο προτίθεται να παίξει η χώρα του στο εν λόγω σχέδιο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δυσαρέσκεια και προβληματισμό εκφράζουν ηγετικά στελέχη των Κούρδων του Ιράκ, διαφωνώντας με τις τροποποιήσεις πρόσφατης συμφωνίας με την ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τις οποίες έκανε η ιρακινή ομοσπονδιακή Βουλή, σχετικά με τον διαμοιρασμό εσόδων από την παραγωγή κουρδικού πετρελαίου και την εξαγωγή του στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, Μασρούρ Μπαρζανί, δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι αλλαγές αυτές συνιστούν «προδοσία» για τα κουρδικά δικαιώματα, ενώ και ο Πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, Νετσερβάν Μπαρζανί, δήλωσε «βαθιά προβληματισμένος» για τις τελευταίες αλλαγές που ανακοινώθηκαν στη συμφωνία για τις εξαγωγές πετρελαίου που παράγεται στην περιοχή. Τον περασμένο Μάρτιο σταμάτησαν οι εξαγωγές πετρελαίου που παράγεται στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ προς την Τουρκία, μετά την απόφαση διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου της Χάγης η οποία δικαιώνει την αλλαγή του νομικού πλαισίου στο Ιράκ.

Το νέο καθεστώς στο Ιράκ επιβάλλει την πρότερη έγκριση της ιρακινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης προτού εξαχθεί πετρέλαιο στην Τουρκία από το αυτόνομο Κουρδιστάν. Στη συνέχεια, όμως, απόφαση της ιρακινής Βουλής τροποποίησε την αρχική συμφωνία που συμπεριλαμβανόταν στο τριετές σχέδιο προϋπολογισμού, και αυτή αναφέρει τώρα ότι οι κουρδικές αρχές θα πρέπει να δίνουν στις ομοσπονδιακές αρχές 400.000 βαρέλια πετρελαίου, μαζί με έσοδα που δεν αφορούν το πετρέλαιο, προτού λάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί από τα έσοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις στο Κιρκούκ (2023-09-05 00:00:00.0)
Τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις και απειλές (2017-09-19 00:00:00.0)
Συνάντηση Ερντογάν - Μπαρζανί (2013-11-16 00:00:00.0)
Κινητικότητα στο Κουρδικό και οικονομική διείσδυση (2013-11-03 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Κούρδου Προέδρου του Β. Ιράκ (2013-11-01 00:00:00.0)
Παράδοση μελών του ΡΚΚ ζητά η Τουρκία (2010-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ