Τρίτη 30 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Κλιμάκωση των συγκρούσεων

Παραστρατιωτικοί επιτέθηκαν στα γραφεία του Σουδανικού ΚΚ

Απελπιστική είναι η κατάσταση για τον λαό του Σουδάν, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις
Απελπιστική είναι η κατάσταση για τον λαό του Σουδάν, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις
Νέες παραβιάσεις της εκεχειρίας σημειώνονται στο Σουδάν, καθώς στην πραγματικότητα ποτέ δεν τηρήθηκε η συμφωνία που είχε υπογραφεί με τη μεσολάβηση και εποπτεία των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας. Πυρά ακούγονταν και χτες στο Χαρτούμ, ενώ η ηγεσία του σουδανικού στρατού με επικεφαλής τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν απηύθυνε προσκλητήριο στους έφεδρους και στους απόστρατους στρατιωτικούς να παρουσιαστούν στο πλησιέστερο στρατόπεδο, ώστε να ενισχυθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Το Σάββατο ο Μπουρχάν απαίτησε να αντικατασταθεί ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν, Φόλκερ Πέρτες, στον οποίο επέρριψε ευθύνη για το ξέσπασμα του πολέμου. Τον κατηγόρησε ότι «απέκρυψε» την εκρηκτική κατάσταση στο Χαρτούμ και υποστήριξε πως χωρίς «τα ψέματά του», ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο «δεν θα είχε εξαπολύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» για τις κατηγορίες, διαβεβαιώνοντας ότι περιβάλλει με «την απόλυτη εμπιστοσύνη του» τον επιτετραμμένο του. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε επίσης την «αποφασιστική υποστήριξή της» στον Πέρτες.

Ο Ντάγκαλο, επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, επίσης ενισχύει τις δυνάμεις του και τις επιθέσεις. Μέχρι τώρα, όπως εκτιμάται, οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.800 ανθρώπους, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν εντός της χώρας και πάνω από 300.000 άλλοι έγιναν πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Επίθεση στα γραφεία του Σουδανικού ΚΚ

Επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (SCP) στο Χαρτούμ πραγματοποίησαν στις 25 Μαΐου ένοπλοι του Ντάγκαλο, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές, βανδαλισμούς και λεηλασίες, αλλά και κλοπή υλικού κάθε λογής, προχωρώντας στη συνέχεια και μέχρι σήμερα στην κατάληψη του κτιρίου.

Σε ανακοίνωση της Γραμματείας της ΚΕ του Σουδανικού ΚΚ καταγγέλλεται η επίθεση αυτή και απαιτείται η άμεση αποχώρηση των δυνάμεων αυτών, καθώς και ο τερματισμός της κατάληψης των γραφείων του Κόμματος. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται:

«Τα γραφεία των πολιτικών κομμάτων και τα σπίτια των πολιτών δεν είναι πεδία μάχης. Θεωρούμε πλήρως υπεύθυνες τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης για όλες τις βλάβες και ζημιές που προκαλούν και τα αντικείμενα που θα λείπουν, ως αποτέλεσμα αυτής της βάρβαρης ενέργειας». Προστίθεται ότι η εξέλιξη συνιστά «επικίνδυνη κλιμάκωση στο πλαίσιο ενός καταστροφικού πολέμου», ενώ εκτιμάται και πως είναι «ένδειξη εκμετάλλευσης του εκτεταμένου χάους που προκαλούν οι εμπόλεμες πλευρές για να επιτεθούν στις θέσεις του δημοκρατικού κινήματος στο Σουδάν και σε όλες τις δυνάμεις που απορρίπτουν και αντιτίθενται στον πόλεμο, όπως είναι οι Επιτροπές Αντίστασης, τα σωματεία, οι πολιτικές και οι πατριωτικές δυνάμεις».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση τονίζει ότι «τέτοιες βάρβαρες ενέργειες δεν πρόκειται να πτοήσουν το Σουδανικό ΚΚ, που στέκεται μπροστάρης στον αγώνα του σουδανικού λαού και των πατριωτικών του δυνάμεων, απαιτώντας τερματισμό του πολέμου και των διώξεων, απόδοση ευθυνών και τιμωρία όσων των υποκίνησαν και τον πραγματοποίησαν».

  • Το Σουδάν, η Aϊτή και το Σαχέλ ανήκουν πλέον στις ζώνες όπου ο κίνδυνος της διατροφικής ανασφάλειας για τους πληθυσμούς τους βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, αναφέρουν σε κοινή τους έκθεση ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ