Τρίτη 30 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - «ΟΡΟΦΗ» ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Συμφωνία και νέα παζάρια κυβέρνησης - Κογκρέσου

Σε συμφωνία για την αύξηση της «οροφής» του κρατικού χρέους των ΗΠΑ κατέληξαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, έπειτα από μακρόχρονα παζάρια, τα οποία αναμένεται τώρα να μεταφερθούν στις σχετικές συνεδριάσεις του Κογκρέσου.

Η συμφωνία έχει διάρκεια έως την 1/1/2025 και μαζί με την αύξηση του χρέους προβλέπει μια σειρά περικοπές δαπανών. Ενώ μένουν αμετάβλητες οι «αμυντικές» δαπάνες, προβλέπονται περικοπές σε προνοιακά επιδόματα όπως τα κουπόνια σίτισης. Επίσης, μειώνονται κατά 10 δισ. δολάρια τα κεφάλαια που προβλέπονταν για τον «εκσυγχρονισμό» των φορολογικών υπηρεσιών. Επιτρέπει επίσης την ανάκτηση κεφαλαίων που προβλέπονταν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και δεν δαπανήθηκαν έως σήμερα.

Τα παζάρια, τα οποία αφορούν σε «προτεραιότητες» τμημάτων του αμερικανικού κεφαλαίου, θα συνεχιστούν στο Κογκρέσο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εύθραυστη πλειοψηφία (222 έδρες, έναντι 213 των Δημοκρατικών), ψηφίζει αύριο, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η Γερουσία, στην οποία έχουν οριακή πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί (51-49).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ