Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Συμφωνία για μειοψηφική κυβέρνηση ανακοίνωσαν Σοσιαλιστές και «Ποδέμος»

Αναζητούν στήριξη και ανοχή από άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ούτε 48 ώρες δεν είχαν συμπληρωθεί από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής και χτες το μεσημέρι ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) και απερχόμενος πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, και ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος «Ουνίδας Ποδέμος» (συμμετέχει και το «μεταλλαγμένο» ΚΚ Ισπανίας), Πάμπλο Ιγκλέσιας, κατέληξαν σε συμφωνία για κυβερνητικό συνασπισμό. Τα δύο κόμματα βρίσκονταν σε πολύμηνα παζάρια για κυβέρνηση μειοψηφίας και μετά τις εκλογές του Απρίλη, χωρίς όμως να καταλήξουν σε συμφωνία. Στη συνέχεια ο Σάντσεθ είχε επιχειρήσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση μειοψηφίας, όμως τα υπόλοιπα κόμματα δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Η ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία αναδεικνύουν τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας και της ΕΕ για πολιτική «σταθερότητα», για μια κυβέρνηση που θα προχωρήσει τον προϋπολογισμό του 2020 και άλλα μέτρα, σε μια περίοδο που «τρέχουν» και ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις, διεργασίες εντός της ΕΕ κ.λπ.

«Οι επαφές μεταξύ των ηγετών του PSOE και των "Ποδέμος" άρχισαν το βράδυ της Δευτέρας με τη μέγιστη διακριτικότητα», σύμφωνα με την εφημερίδα «El Pais». Ο Ιγκλέσιας θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και είναι μια συμφωνία «χωρίς βέτο». Θυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις μετά τις εκλογές του Απρίλη είχαν «ναυαγήσει» επειδή οι Σοσιαλιστές είχαν αρνηθεί να παραχωρήσουν υπουργεία στους «Ποδέμος».

Ο Π. Ιγκλέσιας είχε χαρακτηρίσει ήδη από τη Δευτέρα το πρωί την κυβερνητική συνεργασία με το PSOE «μια ιστορική αναγκαιότητα, ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε την άκρα δεξιά».

Χτες, οι δύο ηγέτες έκαναν λόγο για μια «προοδευτική κυβέρνηση». Ο Π. Σάντσεθ σημείωσε πως στη συμφωνία περιλαμβάνονται «οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές της μελλοντικής κυβέρνησης». Είναι μια «συμφωνία τετραετίας» που «γεννήθηκε με σκοπό το άνοιγμα σε άλλες πολιτικές δυνάμεις για να επιτευχθεί μια βιώσιμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», πρόσθεσε. Επειδή τα δύο σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν 155 από τις 176 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία στη Βουλή (350 έδρες) θα χρειαστούν την υποστήριξη και άλλων πολιτικών δυνάμεων στο επόμενο Κοινοβούλιο, ή την αποχή κατά τη διαδικασία εκλογής του νέου πρωθυπουργού.

Προθυμία να στηρίξουν την κυβερνητική συμφωνία δήλωσαν το Εθνικό Κόμμα Βάσκων (με 7 βουλευτές), το «Περισσότερη Πατρίδα» (διάσπαση των «Ποδέμος» - με 3 βουλευτές), ο Συνασπισμός Κανάρια (με 2 βουλευτές) και το Εθνικό Μπλόκο Γαλικίας (με 1 βουλευτή). Το Περιφερειακό Κόμμα Καντάβριας και το «Τeruel existe» της επαρχίας Τερουέλ δήλωσαν ότι θα μελετήσουν την κυβερνητική συμφωνία.

Χτες, οι «Πολίτες» ανακοίνωσαν πως οι 10 βουλευτές τους δεν θα απέχουν ώστε να ανοίξουν το δρόμο για μια κυβέρνηση PSOE - «Ποδέμος», ζητώντας από τον Σάντσεθ να επιδιώξει έναν μεγάλο συνασπισμό PSOE - Λαϊκού Κόμματος (PP) με τη συμμετοχή και των «Πολιτών». Το αυτονομιστικό «Μαζί για την Καταλονία» δήλωσε πως δεν θα στηρίξει μια κυβέρνηση Σάντσεθ.

Ο πρόεδρος του PP, Πάμπλο Κασάδο, δήλωσε πως «μια ριζοσπαστική κυβέρνηση είναι το τελευταίο που χρειάζεται η Ισπανία».

Ψήφισμα για αυτοδιάθεση στην Καταλονία

Στο μεταξύ, χτες, το περιφερειακό Κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε (μη δεσμευτικό) ψήφισμα που καλεί σε «πολιτική δράση» για την άσκηση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, αψηφώντας προειδοποίηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας.

Τα καταλανικά κόμματα, που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής αυτής από την Ισπανία, διαθέτουν την πλειοψηφία στο περιφερειακό Κοινοβούλιο. Το ισπανικό δικαστήριο προειδοποίησε ότι οι Καταλανοί βουλευτές θα αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες, αν προχωρήσουν με το ψήφισμα αυτό, στο οποίο αναφέρεται ότι το Κοινοβούλιο εξέφρασε τη «βούληση για την άσκηση με σαφή τρόπο του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση και για να γίνει σεβαστή η βούληση του καταλανικού λαού».

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε χτες κοινή επιχείρηση της γαλλικής και της ισπανικής αστυνομίας για την «απομάκρυνση» διαδηλωτών υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, οι οποίοι είχαν αποκλείσει για σχεδόν 24 ώρες αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Καταλονία με τη Γαλλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ