Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ο Φεϊχό δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης

Απέτυχε την Τετάρτη, όπως αναμενόταν, να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το ισπανικό Κοινοβούλιο ο Αλμπέρτο Νούνιεθ - Φεϊχό, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (PP).

Το PP βγήκε πρώτο κόμμα στις εκλογές του Ιούλη, ωστόσο ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και απερχόμενος πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ εκτιμάται πως έχει περισσότερες πιθανότητες να καταφέρει τελικά να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με το κόμμα Sumar (όπου συμμετέχουν οι «Unidas Podemos») και τη στήριξη ή ανοχή μικρότερων εθνικιστικών - αυτονομιστικών κομμάτων της Καταλονίας και της χώρας των Βάσκων.

Ο Φεϊχό συγκέντρωσε προχθές 172 ψήφους, αυτές των βουλευτών του PP, του εθνικιστικού κόμματος Vox και δύο μικρών κομμάτων, ωστόσο για απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 176 ψήφοι στη Βουλή των 350 εδρών.

Ο ηγέτης του PP προχωράει σε δεύτερη ψηφοφορία σήμερα, όπου θα του αρκούσε μια απλή πλειοψηφία. Ομως ούτε αυτή θεωρείται πιθανή, αφού στην πρώτη ψηφοφορία τον καταψήφισαν 178 βουλευτές,

Ο Φεϊχό επιτέθηκε στον Σάντσεθ και στους Καταλανούς αυτονομιστές από τους οποίους εξαρτάται η παραμονή του σοσιαλδημοκράτη απερχόμενου πρωθυπουργού στην εξουσία. Στις διαπραγματεύσεις το κόμμα «Μαζί για την Καταλονία» ζητάει από τον Σάντσεθ αμνηστία για τους καταδικασμένους οργανωτές του δημοψηφίσματος το 2017.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ