Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Η «Δημοκρατία του Αρτσάχ» θα πάψει να υπάρχει από 1η Γενάρη

Τουλάχιστον 70.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Αρμενία

Το κύμα της προσφυγιάς από το Ναγκόρνο Καραμπάχ στην Αρμενία μεγαλώνει συνεχώς

Copyright 2023 The Associated

Το κύμα της προσφυγιάς από το Ναγκόρνο Καραμπάχ στην Αρμενία μεγαλώνει συνεχώς
Διάταγμα για τη διάλυση όλων των κρατικών θεσμών της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ («Δημοκρατία του Αρτσάχ») από την 1η Γενάρη του 2024 υπέγραψε ο Πρόεδρός της, Σ. Σαραμανιάν.

Με τον τρόπο αυτόν επισφραγίζονται και τυπικά τα αποτελέσματα της 24ωρης στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα, όπου ζούσαν περίπου 120.000 Αρμένιοι και μέχρι χτες - μετά την εκεχειρία και τον αφοπλισμό των στρατιωτικών δυνάμεων της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» - είχαν μετακινηθεί στην Αρμενία πάνω από 70.000 πρόσφυγες μέσω του διαδρόμου του Λατσίν, που είχε αποκλείσει το Μπακού από την περασμένη άνοιξη.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχ. Αλίεφ επισκέφθηκε την πόλη Τζαμπραγίλ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκειμένου να επιθεωρήσει κατασκευαστικές εργασίες, στην πρώτη του επίσκεψη στο Καραμπάχ μετά την επίθεση. Η Τζαμπραγίλ είχε καταληφθεί από αρμενικές δυνάμεις στα χρόνια του 1990, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, αλλά επανήλθε υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν στη διάρκεια του πολέμου το 2020.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του δήλωσε χτες ότι δεν βλέπει τον λόγο για τη μαζική έξοδο των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, απορρίπτοντας ντε φάκτο τις κατηγορίες για εθνική αποκάθαρση που διατύπωσε η Αρμενία εναντίον του Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν μπορούμε να πούμε ποιος είναι ένοχος (για την έξοδο), επειδή δεν υπάρχουν άμεσοι λόγοι για τέτοιες ενέργειες», είπε ο Ντμ. Πεσκόφ. «Ωστόσο, οι κάτοικοι εκφράζουν την επιθυμία να φύγουν από την περιοχή του Καραμπάχ (...) και το πιο σημαντικό είναι πως εκείνοι που έλαβαν αυτή την απόφαση να μπορούν να το κάνουν σε καλές συνθήκες», πρόσθεσε, καθώς η ρωσική στρατιωτική αποστολή συμμετέχει στην εκκένωσή τους.

Ο δε Αζέρος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι «το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει καμία σχέση με την απόφαση που έλαβαν ντόπιοι Αρμένιοι της Περιφέρειας Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν να μετεγκατασταθούν στην Αρμενία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Είμαστε έτοιμοι να τους παρέχουμε συνθήκες για μια καλύτερη ζωή από αυτή που είχαν όταν ήταν όμηροι της στρατιωτικής χούντας που δημιούργησε η Αρμενία».

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Ν. Πασινιάν είδε από την πλευρά του στην έξοδο αυτή την απόδειξη μιας «εθνικής αποκάθαρσης» που ενορχήστρωσε το Αζερμπαϊτζάν και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση.

ΗΠΑ και ΕΕ ζητούν να τοποθετηθεί μια διεθνής αποστολή που θα «εγγυηθεί» τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Αρμενία κατηγορεί το Μπακού ότι προχωρεί σε προσαγωγές μεταξύ των αμάχων που εγκαταλείπουν την περιοχή.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκανε έκκληση για σεβασμό των δικαιωμάτων του πρώην ηγέτη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο οποίος έχει προφυλακισθεί από το Αζερμπαϊτζάν. Ο Ρ. Βαρντανιάν, επιχειρηματίας που ηγήθηκε του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τον Νοέμβρη του 2022 μέχρι τον περασμένο Φλεβάρη, κατηγορείται για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και δημιουργία παράνομης ένοπλης οργάνωσης, σύμφωνα με τις αζέρικες αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ