Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Προειδοποιήσεις» για κατάσταση που «οδεύει προς το χείλος πυρηνικού πολέμου»

Συνταγματική τροπολογία που κατοχυρώνει το καθεστώς «πυρηνικής δύναμης» επικύρωσε η Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση της Βόρειας Κορέας, εγκρίνοντας ομόφωνα «το κρίσιμο θέμα της ατζέντας για τη διαμόρφωση πολιτικής πυρηνικής ισχύος», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την επίσπευση του εκσυγχρονισμού του πυρηνικού οπλοστασίου για λόγους «στρατηγικής αποτροπής».

Ολα αυτά ενώ, λίγα 24ωρα πριν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον Οργανισμό, Κιμ Σονγκ, είχε εκτιμήσει ότι «η στρατιωτική κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και γύρω από αυτήν οδεύει προς το χείλος ενός πυρηνικού πολέμου». Κατηγόρησε ΗΠΑ και Νότια Κορέα ότι διαμορφώνουν μια επικίνδυνη κατάσταση και πρόσθεσε ότι ως αποτέλεσμα, η χώρα του αναγκάζεται «να επιταχύνει την ανάπτυξη των δυνατοτήτων αυτοάμυνας».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός στρατιώτης Τράβις Κινγκ, που απέλασαν οι αρχές της Βόρειας Κορέας, προσγειώθηκε χτες σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο Τέξας. Αναμένεται να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και μετά να αξιολογηθεί, ώστε στη συνέχεια να περάσει από διαδικασία επανένταξης.

Ο 23χρονος Κινγκ πέρασε από τη Νότια στη Βόρεια Κορέα στις 18/7, αφού προηγουμένως παρεισέφρησε σε οργανωμένη επίσκεψη πολιτών στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη που χωρίζει τις δύο χώρες. Ο Κινγκ, που κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό τον Γενάρη του 2021, αντιμετώπισε δύο καταγγελίες επίθεσης στη Νότια Κορέα. Αναμενόταν να βρεθεί αντιμέτωπος με περισσότερα πειθαρχικά μέτρα όταν θα έφθανε πίσω στις ΗΠΑ, αλλά ενώ περίμενε αμερικανικό μεταγωγικό για να επιστρέψει στη μονάδα του στις Ηνωμένες Πολιτείες, το έσκασε και εισήλθε με τον παραπάνω τρόπο στη Βόρεια Κορέα.

Για την επιστροφή του Κινγκ «στα χέρια των ΗΠΑ» μεσολάβησαν η Σουηδία (εκπροσωπεί την Ουάσιγκτον στη Βόρεια Κορέα) και η Κίνα, μέσω της οποίας ο Αμερικανός στρατιώτης επέστρεψε σε αεροπορική βάση στη Νότια Κορέα, πριν ταξιδέψει πίσω στις ΗΠΑ.

Ταϊβάν: Παρουσίασε το πρώτο υποβρύχιο εγχώριας κατασκευής

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, παρουσίασε χτες το πρώτο εγχώριας κατασκευής υποβρύχιο, από τα 8 συνολικά που η Ταϊπέι σχεδιάζει να αποκτήσει.

Σε τελετή στην πόλη Kaohsiung, η Τσάι είπε ότι το υποβρύχιο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των ναυτικών δυνατοτήτων ασύμμετρου πολέμου.

«Ακόμα κι αν υπάρχουν κίνδυνοι και όσες προκλήσεις και αν υπάρχουν, η Ταϊβάν πρέπει να κάνει αυτό το βήμα και να επιτρέψει στην αυτοδύναμη εθνική αμυντική πολιτική να αναπτυχθεί και να ανθίσει στη γη μας», ανέφερε.

Το κόστος του νέου υποβρυχίου με το όνομα «Narwhal» εκτιμάται στα 1,53 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Θα χρησιμοποιεί ένα σύστημα μάχης της «Lockheed Martin» και θα φέρει αμερικανικές τορπίλες Mark 48 βαρέων βαρών. Θα μπει σε θαλάσσιες δοκιμές τον επόμενο μήνα πριν παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι το τέλος του 2024.

Ο ναύαρχος Χουάνγκ Σου-Κουάνγκ, σύμβουλος ασφαλείας της Τσάι που ηγείται του προγράμματος, έχει χαρακτηρίσει τα υποβρύχια «στρατηγικό αποτρεπτικό μέσο» που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της «σωσίβιας γραμμής» του νησιού στον Ειρηνικό, κρατώντας ανοιχτά τα λιμάνια κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Ταϊβάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γερμανικά πολεμικά πλοία αναμένεται να διασχίσουν το Στενό της Ταϊβάν (2024-08-21 00:00:00.0)
Δεύτερο αμερικανικό υποβρύχιο ελλιμενίστηκε στη Νότια Κορέα (2023-07-25 00:00:00.0)
Προετοιμασία της συνάντησης κορυφής με το βλέμμα στην Κίνα (2023-01-05 00:00:00.0)
Βασικός μοχλός εξελίξεων και η «Στρατηγική Αποτροπής» ΗΠΑ - Νότιας Κορέας (2023-01-04 00:00:00.0)
«Λάδι στη φωτιά» με νέες επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν (2022-08-23 00:00:00.0)
Διπλωματική αλλά και στρατιωτική «κινητικότητα» (2018-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ