Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρόβλεψη για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2023

Τα αρνητικά νέα για τη γερμανική οικονομία συνεχίζονται, καθώς πέντε οικονομικά ινστιτούτα της χώρας προειδοποίησαν χτες πως το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,6% στο σύνολο του 2023, αντί της προηγούμενης εκτίμησης για οριακή αύξηση 0,3%, μεταξύ άλλων λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού και του υψηλού πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής μακροοικονομικών και αντιπρόεδρο του IWH (Halle Institute for Economic Research), Ολ. Χολτεμέλερ, «ο σημαντικότερος λόγος της αναθεώρησης ήταν ότι η βιομηχανία και η ιδιωτική κατανάλωση ανακάμπτουν πιο αργά από ό,τι περιμέναμε την άνοιξη».

Το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται πλέον να συρρικνωθεί κατά 0,4% στο τρίτο τρίμηνο, μετά τη στασιμότητα του δεύτερου, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 προβλέπεται οριακή αύξηση κατά 0,2%.

Σε σχέση με τον πληθωρισμό στη Γερμανία, αυτός αναμένεται να κινηθεί στο 6,1% έως το τέλος του έτους και να υποχωρήσει στο 2,6% το 2024.

Για το 2024 προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση κατά 1,5%. Για το 2025, προβλέπεται ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1,5%, παράλληλα όμως τα ινστιτούτα προειδοποιούν ότι από εκεί και μετά θα γίνεται όλο και πιο εμφανής μία μειωμένη δυναμική ανάπτυξης λόγω της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ