Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Ανοιξε το μεθοριακό πέρασμα που είχαν κλείσει οι κατοχικές αρχές

Ανοιξε χτες, μετά από περισσότερες από 10 μέρες, το μεθοριακό πέρασμα Ερέζ που βρίσκεται μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Ισραήλ. Το πέρασμα είχε κλείσει από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές λόγω καθημερινών διαδηλώσεων που γίνονταν στα σύνορα κατά της κλιμάκωσης της βίας εναντίον των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, στερώντας το μεροκάματο από 18.500 εργαζόμενους που μεταβαίνουν καθημερινά στο Ισραήλ με άδειες εργασίας.

Στο μεταξύ, το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε χτες την προσφυγή κατά νόμου που υιοθέτησε τον Μάρτη η κυβέρνηση, ο οποίος περιορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ένας πρωθυπουργός μπορεί να κριθεί μη ικανός να ασκήσει τα καθήκοντά του. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε εν μέσω των σφοδρών ενδοαστικών αντιθέσεων στο Ισραήλ γύρω από τη «δικαστική μεταρρύθμιση» που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Βάσει της τροποποίησης, ο επικεφαλής της κυβέρνησης δεν μπορεί να κριθεί μη ικανός να εκτελέσει τα καθήκοντά του παρά μόνο σε περίπτωση σωματικής ή νοητικής ανικανότητας, αν υποβάλει ο ίδιος το αίτημα ή έπειτα από διαδικασία που θα εκκινήσει η κυβέρνηση και θα εγκριθεί από τα δύο τρίτα των υπουργών. Οι ενάγοντες ζητούν να ακυρωθεί η τροποποίηση ή τουλάχιστον να τεθεί σε ισχύ μετά τις βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2026.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ