Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Εκλογές εν μέσω αντιπαράθεσης για την αντιμετώπιση της Ρωσίας

Εν μέσω ενδοαστικής αντιπαράθεσης γύρω από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, αλλά και συνολικότερα, η Σλοβακία ετοιμάζεται να εκλέξει τον πέμπτο πρωθυπουργό της μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, στις αυριανές βουλευτικές εκλογές.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Smer-SD του επιχειρηματία και πρώην πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίκο, εμφανίζεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, προκαλώντας ανησυχία στη «Δύση», για τη στάση που θα ακολουθήσει η Σλοβακία - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ - απέναντι στη Ρωσία.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Σλοβακία είναι ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Κιέβου. Οι δύο χώρες μοιράζονται σύνορα, η Σλοβακία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε αντιαεροπορική άμυνα στην Ουκρανία και συνεχίζει να στέλνει στρατιωτικά πακέτα, ενώ υποδέχτηκε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Από την πλευρά του, ο Φίκο υιοθετεί τις θέσεις του Κρεμλίνου, έχει κατηγορήσει τους «Ουκρανούς ναζί και φασίστες» που «προκάλεσαν» τον Ρώσο Πρόεδρο να εισβάλει στην Ουκρανία, κάλεσε τη σλοβακική κυβέρνηση να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στο Κίεβο στο όνομα της «ειρήνης» και είπε ότι εάν γινόταν πρωθυπουργός, η Σλοβακία «δεν θα έστελνε άλλο γύρο πυρομαχικών» για να ...«τελειώσει η σύγκρουση νωρίτερα». Είναι επίσης αντίθετος με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Τρία βασικά κόμματα προωθούν μια πιο «φιλορωσική» στάση, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer-SD, το εθνικιστικό κόμμα Republika και το Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα (SNS).

Ο Φίκο εμφανίζεται φαβορί για την πρωθυπουργία και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα Republika και SNS αναμένεται και τα δύο να συγκεντρώσουν επαρκή αριθμό ψήφων για να εξασφαλίσουν έδρες στο κοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ