ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Ο Μουγκάμπε δείχνει την... «πόρτα εξόδου» στους λευκούς γαιοκτήμονες
  • «Οχι μόνο δε θα τερματιστούν οι καταλήψεις, αλλά θα κλιμακωθούν εάν υπάρξει αντίσταση», κατέστησε χτες σαφές ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, υποστηρίζοντας πως δε θα επιτρέψει ούτε στη Βρετανία ούτε σε κάποιον άλλο «να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις ή να καθορίσει την τύχη μας»...
  • Το Λονδίνο απαντά με την επιβολή εμπάργκο όπλων κατά της Ζιμπάμπουε

Πολιτική συγκέντρωση του κόμματος του Μογκάμπε

Associated Press

Πολιτική συγκέντρωση του κόμματος του Μογκάμπε
ΧΑΡΑΡΕ.-

«Οι καταλήψεις αγροκτημάτων όχι μόνον δεν πρόκειται να τερματιστούν, αλλά θα ενταθούν εάν υπάρξει αντίσταση». Το σαφές αυτό μήνυμα έστειλε από τη Χαράρε στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, στη διάρκεια μιας θυελλώδους ομιλίας του χτες μπροστά σε πλήθος οπαδών του κόμματός του «ZANU-PF», ξεκινώντας έτσι την προεκλογική του εκστρατεία... Το ίδιο 24ωρο, η Βρετανία αποφάσισε την επιβολή στρατιωτικού εμπάργκο κατά της Ζιμπάμπουε, απειλώντας ταυτόχρονα πως «κανένας ξένος δωρητής» δε θα χορηγήσει δάνειο για την αγροτική μεταρρύθμιση στη Ζιμπάμπουε...

«Η οικονομία είναι η γη μας... και η γη μας είναι η καρδιά της οικονομίας μας», είπε μεταξύ άλλων στη χτεσινή ομιλία του στη Χαράρε ο πρόεδρος Μουγκάμπε μπροστά σε πλήθος εκατοντάδων επευφημούντων οπαδών του κόμματός του. Ο ίδιος κατέστησε σαφές πως δε θα κινήσει καμία διαδικασία απομάκρυνσης των εκατοντάδων μελών του κινήματος των βετεράνων για την ανεξαρτησία του πολέμου, που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις περίπου 1.000 αγροκτημάτων της λευκής μειοψηφίας από τον περασμένο Φλεβάρη. «Οχι μόνον δε θα εμποδίσουμε τις καταλήψεις, αλλά αυτές θα κλιμακωθούν εάν υπάρξει αντίδραση... Θέλουμε τη γη μας και θα την πάρουμε με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως «για να ορθοποδήσει η χώρα δε χρειάζονται μόνον οι περίπου 1.000 φάρμες που τελούν υπό κατάληψη αλλά το ήμισυ των 12.000.000 εκταρίων καλλιεργήσιμης γης», που εκμεταλλεύεται η μειοψηφία των λευκών μεγαλογαιοκτημόνων της Ζιμπάμπουε! Ο 76χρονος πρόεδρος υποσχέθηκε -ενόψει των επικείμενων αλλά άγνωστο πότε ακριβώς θα διεξαχθούν...-εκλογών πως το βασικό πρόγραμμα του κόμματός του στοχεύει στην επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης μέσω της αναδιανομής πλούτου, δημοκρατία, ειρήνη, σταθερότητα και το νόμο του νόμου και της εθνικής αυτονομίας στις εσωτερικές και εξωτερικές σχέσεις.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες που εκτοξεύει το Λονδίνο εν σχέση με τους χειρισμούς της κυβέρνησής του στο θέμα των καταλήψεων αγροκτημάτων, ο Μουγκάμπε αποκάλεσε τη Βρετανία «εχθρό». Συμπλήρωσε δε πως «είμαστε αποφασισμένοι να μην τους επιτρέψουμε να καθορίσουν τη μοίρα μας... Είμαστε αποφασισμένοι να το καθορίσουμε μόνοι μας. Πολεμήσαμε για το πεπρωμένο μας και ακόμη μαχόμαστε γι' αυτό».

Στη διάρκεια της «πύρινης» προεκλογικής του ομιλίας ο Μουγκάμπε επέρριψε ευθύνες στην ανερχόμενη παράταξη της αντιπολίτευσης, «Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής», θεωρώντας την ως υπαίτια για την έκρηξη της βίας. Αναφορά μάλλον παράδοξη, εάν σκεφτεί κανείς πως η πλειοψηφία των 17 ατόμων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ζιμπάμπουε από την έναρξη των καταλήψεων ήταν λευκοί γαιοκτήμονες, μέλη ή στελέχη της αντιπολίτευσης, και κανένα μέλος ή υποστηριχτής του κυβερνώντος κόμματος ΖΑΝU-PF... Ενα από τα τελευταία θύματα της βίας ήταν χτες ένας 50χρονος υποστηριχτής του «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής». Σύμφωνα με τον αδελφό του θύματος, που είναι και υποψήφιος βουλευτής στις επικείμενες γενικές εκλογές, Ελίας Πφέβμπε, ο 50χρονος Μάθιου σκοτώθηκε στη διάρκεια επίθεσης από παραστρατιωτικά στελέχη της κυβερνώσας παράταξης. Ο ίδιος εξέφρασε φόβους για την τύχη και άλλων τεσσάρων χωρικών, των οποίων η τύχη αγνοείται από την ώρα της επίθεσης.

Επιβολή στρατιωτικού εμπάργκο κατά της Ζιμπάμπουε...

Την ώρα που ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε έδειχνε «διακριτικά» την έξοδο προς τη μειοψηφία των λευκών -Βρετανών ως επί το πλείστον- μεγαλοτσιφλικάδων της χώρας του, το Λονδίνο έκανε ένα ακόμα βήμα σκληραίνοντας τη στάση του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, μιλώντας χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησής του να επιβάλει στρατιωτικό εμπάργκο κατά της Ζιμπάμπουε. Οπως είπε η Βρετανία θα αρνηθεί την πώληση όλων των όπλων, πυρομαχικών ακόμη και ανταλλακτικών σε στρατιωτικά οχήματα και ελικόπτερα προς τη Ζιμπάμπουε ως αντίδραση για την κλιμάκωση της βίας στην αφρικανική χώρα. Ο Κουκ εξέδωσε μάλιστα λίγο μετά την ομιλία του και σχετική ανακοίνωση, σημειώνοντας πως από χτες παγώνει η πώληση στρατιωτικού υλικού προς τη Ζιμπάμπουε και ως εκ τούτου δε θα εξαχθούν προς τη Χαράρε τα 450 οχήματα τύπου Λαντ Ρόβερ προς την αστυνομία της Ζιμπάμπουε.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως κανένας άλλος δωρητής, και πολύ περισσότερο η Βρετανία, δε θα χρηματοδοτήσουν πρόγραμμα για τη μεταρρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος καλλιεργήσιμης γης «εάν δεν αποκατασταθεί η τάξη και ο νόμος στη Ζιμπάμπουε».

ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΔΙΚΗ ΛΙΒΥΩΝ
Παλαιστίνιους τρομοκράτες αναμειγνύει η υπεράσπιση

Με τις πρώτες καταθέσεις άρχισε, χτες, στην Ολλανδία η δίκη των δύο Λίβυων, που κατηγορούνται για τη βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της «Pan Am» πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΖΑΪΣΤ.-

Υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας άρχισε, χτες, η πολύκροτη δίκη των δύο Λίβυων μυστικών πρακτόρων που κατηγορούνται για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της αμερικανικής αεροπορικής εταιρίας «Pan Am» το 1988. Η υπεράσπιση, επιμένοντας στην αθωότητα των δύο κατηγορουμένων, επέρριψε την ευθύνη της επίθεσης σε Παλαιστινίους τρομοκράτες, προκαλώντας την έκπληξη του δικαστηρίου και την οργή των Παλαιστινίων.

Σκοτσέζικο έδαφος έχει χαρακτηριστεί το στρατόπεδο Ζάιστ, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αμστερνταμ, καθ' όλη τη χρονική διάρκεια της διεξαγωγής της δίκης των δύο Λίβυων μυστικών πρακτόρων. Οι καταθέσεις των μαρτύρων άρχισαν αμέσως μετά την έναρξη της διαδικασίας από τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σκοτίας, Λόρδο Ράναλντ Σάδερλαντ. Η υπεράσπιση των δύο κατηγορουμένων, Αμπντέλ Μπασέτ Αλί αλ Μεγκράχι και Λάμεν Καλίφα Φχίμαχ, επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει στην προκαταρκτική διαδικασία, δηλώνοντας την αθωότητα των δύο Λίβυων.

Χτες, στην αρχική της τοποθέτηση η υπεράσπιση έδωσε νέο ενδιαφέρον στη διαδικασία υποστηρίζοντας ότι δράστες της βομβιστικής επίθεσης είναι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές. Συγκεκριμένα, ως «νούμερο ένα» ένοχος παρουσιάστηκε ο Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Αμπού Ταλμπ, ο οποίος εκτελεί ποινή ισόβιας κάθειρξης στις σουηδικές φυλακές για πρότερες βομβιστικές επιθέσεις στη Δανία και στην Ολλανδία. Την ευθύνη των επιθέσεων είχε αναλάβει, τότε, η οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση και η οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο Πάλης, που έχουν αποσπαστεί από την οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την έκδοση οργισμένης ανακοίνωσης από το Λαϊκό Μέτωπο Πάλης, στην οποία τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να στοιχειοθετεί τέτοιους ισχυρισμούς.

Η χτεσινή πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με την κατάθεση των πρώτων 8 μαρτύρων. Η λίστα των μαρτύρων υπεράσπισης φθάνει τα 125 άτομα, ενώ οι μάρτυρες της πολιτικής αγωγής ξεπερνούν τους 1.100. Η διαδικασία αναμένεται να ξεπεράσει, σε διάρκεια, τους 11 μήνες ενώ η ανακριτική διαδικασία που προηγήθηκε είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών και συμπεριλαμβάνει την εξέταση περισσοτέρων των 15.000 ατόμων και τη συγκέντρωση 180.000 αποδεικτικών στοιχείων. Στην αίθουσα του δικαστηρίου είχαν συνωστιστεί συγγενείς τόσο των θυμάτων όσο και των κατηγορουμένων.

Υπέρ της αθωότητας των δύο κατηγορουμένων τάχθηκε, χτες, με συνέντευξή του ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι, ο οποίος υπογράμμισε ότι η έκδοσή τους στη σκοτσέζικη δικαιοσύνη, πέρυσι τον Απρίλη μετά από 10 χρόνια κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης, δεν αποτελεί παρά προσπάθεια απόδοσης δικαιοσύνης. Η βομβιστική επίθεση στην πτήση 103 της «Pan Am», στις 21 Δεκέμβρη 1988, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 270 ανθρώπους, 259 επιβαίνοντες και 11 κατοίκους του Λόκερμπι της Σκοτίας, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συγχώνευση των χρηματιστηρίων

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μετά από μακρόχρονες και εξαντλητικές διαβουλεύσεις το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και το αντίστοιχο γερμανικό Boerse, που έχει έδρα τη Φραγκφούρτη, συμφώνησαν χτες να συγχωνεύσουν τις δραστηριότητές τους, σε μία προσπάθεια το ενιαίο αυτό «σαξονικό» χρηματιστήριο να παίξει το ρόλο του «αντίπαλου δέους» προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Γουόλ Στριτ, όπου στεγάζεται το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε χτες στο Λονδίνο, τα δύο εθνικά χρηματιστήρια θα κατέχουν από 50% της αξίας της νέας χρηματιστηριακής οντότητας, η οποία θα ονομάζεται ιΧ - που σημαίνει διεθνείς συναλλαγές - και τα κεντρικά γραφεία του θα βρίσκονται στη βρετανική πρωτεύουσα.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές μετά από 2 ολόκληρα χρόνια διαπραγματεύσεων, οι μετοχές των μπλου-τσιπς θα συναλλάσσονται στο Λονδίνο, ενώ οι μετοχές των επιχειρήσεων νέας τεχνολογίας στη Φραγκφούρτη. Τέλος, η αγγλο-γερμανική αυτή ένωση προβλέπει και μία ακόμη επίσημη συμφωνία για συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όσον αφορά την αγορά για τις νέες τεχνολογίες και το δείκτη Nasdaq. Αν και στη βρετανική ανακοίνωση δεν αναφέρονται συγκεκριμένα τι ακριβώς προβλέπεται με αυτή τη συμφωνία, ωστόσο καθορίζεται με σαφήνεια ότι δεν περιλαμβάνει ιδιοκτησία από κοινού.

Υπενθυμίζεται ότι οι προσπάθειες για τη σύζευξη των δραστηριοτήτων των δύο χρηματιστηρίων άρχισαν το 1998, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού χρηματιστηρίου, όπου αργότερα προβλέπεται και η συγχώνευση ακόμη 6 εθνικών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Οι διαβουλεύσεις ωστόσο έκρυβαν ανυπέρβλητα εμπόδια που έθεταν και οι δύο πλευρές, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο θα καθορίζεται να γίνονται οι συναλλαγές, η ιδιοκτησία των τίτλων κλπ. Τελικά, η λύση βρέθηκε, αν και ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για το πώς επιλύθηκαν οι διαφορές. Την ίδια στιγμή αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή δείχνει την προσπάθεια των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να ενσωματωθούν εξαιτίας της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ. Εξάλλου τον προηγούμενο μήνα τα χρηματιστήρια του Παρισιού, των Βρυξελλών και του Αμστερνταμ αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα κοινό περιφερειακό σύστημα συναλλαγών που θα ισχύει για τις τρεις χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ