Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συγχώνευση των χρηματιστηρίων

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μετά από μακρόχρονες και εξαντλητικές διαβουλεύσεις το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και το αντίστοιχο γερμανικό Boerse, που έχει έδρα τη Φραγκφούρτη, συμφώνησαν χτες να συγχωνεύσουν τις δραστηριότητές τους, σε μία προσπάθεια το ενιαίο αυτό «σαξονικό» χρηματιστήριο να παίξει το ρόλο του «αντίπαλου δέους» προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Γουόλ Στριτ, όπου στεγάζεται το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε χτες στο Λονδίνο, τα δύο εθνικά χρηματιστήρια θα κατέχουν από 50% της αξίας της νέας χρηματιστηριακής οντότητας, η οποία θα ονομάζεται ιΧ - που σημαίνει διεθνείς συναλλαγές - και τα κεντρικά γραφεία του θα βρίσκονται στη βρετανική πρωτεύουσα.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές μετά από 2 ολόκληρα χρόνια διαπραγματεύσεων, οι μετοχές των μπλου-τσιπς θα συναλλάσσονται στο Λονδίνο, ενώ οι μετοχές των επιχειρήσεων νέας τεχνολογίας στη Φραγκφούρτη. Τέλος, η αγγλο-γερμανική αυτή ένωση προβλέπει και μία ακόμη επίσημη συμφωνία για συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όσον αφορά την αγορά για τις νέες τεχνολογίες και το δείκτη Nasdaq. Αν και στη βρετανική ανακοίνωση δεν αναφέρονται συγκεκριμένα τι ακριβώς προβλέπεται με αυτή τη συμφωνία, ωστόσο καθορίζεται με σαφήνεια ότι δεν περιλαμβάνει ιδιοκτησία από κοινού.

Υπενθυμίζεται ότι οι προσπάθειες για τη σύζευξη των δραστηριοτήτων των δύο χρηματιστηρίων άρχισαν το 1998, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού χρηματιστηρίου, όπου αργότερα προβλέπεται και η συγχώνευση ακόμη 6 εθνικών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Οι διαβουλεύσεις ωστόσο έκρυβαν ανυπέρβλητα εμπόδια που έθεταν και οι δύο πλευρές, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο θα καθορίζεται να γίνονται οι συναλλαγές, η ιδιοκτησία των τίτλων κλπ. Τελικά, η λύση βρέθηκε, αν και ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για το πώς επιλύθηκαν οι διαφορές. Την ίδια στιγμή αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή δείχνει την προσπάθεια των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να ενσωματωθούν εξαιτίας της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ. Εξάλλου τον προηγούμενο μήνα τα χρηματιστήρια του Παρισιού, των Βρυξελλών και του Αμστερνταμ αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα κοινό περιφερειακό σύστημα συναλλαγών που θα ισχύει για τις τρεις χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ