Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Απελευθερώθηκαν 15 όμηροι

Η «τυχερή» δωδεκάχρονη που γλίτωσε μόνο με τραυματισμό...

Associated Press

Η «τυχερή» δωδεκάχρονη που γλίτωσε μόνο με τραυματισμό...
ΜΑΝΙΛΑ.-

Δεκαπέντε όμηροι απελευθερώθηκαν χτες στο νησί Μπασιλάν μετά από 40 ημέρες, κατά τις οποίες κρατούνταν από ισλαμιστές αντάρτες, αλλά ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης των Φιλιππίνων, Ορλάντο Μερκάντο, έκανε γνωστό ότι 4 άλλοι όμηροι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της επιχείρησης για την απελευθέρωσή τους.

Στους διασωθέντες περιλαμβάνονται 13 παιδιά και 2 ενήλικοι, αν και 5 εξ αυτών είναι τραυματίες (τα τρία παιδιά).

Μια δεύτερη ομάδα ομήρων, ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι τουρίστες, μεταφέρθηκε από τα μέλη της οργάνωσης «Αμπού Σαγιάφ» σε άγνωστη τοποθεσία, όπως μεταδίδουν τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο Μερκάντο διέψευσε αναφορές κατά τις οποίες δύο από τους ομήρους τουρίστες δολοφονήθηκαν από την οργάνωση ως «ανεπιβεβαίωτες» και «αναληθείς».

Τα μέλη της ισλαμικής οργάνωσης «Αμπού Σαγιάφ» πήραν 27 ομήρους, από τους οποίους οι 22 ήταν παιδιά, από το νησί Μπασιλάν την 20ή Μάρτη. Οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων άρχισαν έκτοτε επιχείρηση εναντίον των ορεινών βάσεών τους. Οταν όμως κατέλαβαν το κυριότερό τους στρατόπεδο την περασμένη εβδομάδα το βρήκαν άδειο. Ο Μερκάντο είπε χτες πως «ελπίζει» και άλλοι όμηροι να απελευθερωθούν «σύντομα», ενώ στρατιωτικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για μάχες σε μια περιοχή κοντά στην Ισαμπέλα, την πρωτεύουσα του Μπασιλάν. Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της οργάνωσης είχε απευθείας συνομιλίες με υπουργούς της κυβέρνησης του Φιλιππινέζου Προέδρου, Τζόζεφ Εστράντα. Δεν υπήρξε «διαπραγμάτευση», σύμφωνα με την κυβέρνηση, αλλά παρελήφθη μια δήλωση της οργάνωσης προς τον Πρόεδρο, το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε γνωστό. Η οργάνωση «Αμπού Σαγιάφ» είναι η μικρότερη από τις δύο αυτονομιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις της περιοχής του Μιντανάο.

Χτες επίσης τέσσερις βόμβες που φέρονται να είχαν τοποθετήσει μέλη της οργάνωσης «Αμπού Σαγιάφ» ή του μέλη του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου «Μόρο» εξερράγησαν σε μια περιοχή όπου κατοικούν καθολικοί, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι να βρουν το θάνατο. Νωρίτερα και η οργάνωση «Μόρο» έκανε επίθεση στην περιοχή Κοταμπάτο, παίρνοντας κι αυτή 100 ανθρώπους ομήρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ