Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
Διαμαρτυρίες κατά της αμερικανικής βάσης

Αμερικάνοι πεζοναύτες ελέγχουν τα σύρματα της Βάσης

Associated Press

Αμερικάνοι πεζοναύτες ελέγχουν τα σύρματα της Βάσης
BIEKEΣ.-

Ετοιμοι για την τελική σύγκρουση εμφανίζονται οι διαδηλωτές οι οποίοι βρίσκονται εδώ και πολλές μέρες στο Βιέκες του Πουέρτο Ρίκο, προσπαθώντας να αποτρέψουν την είσοδο των τριών αμερικανικών καταδρομικών που έφτασαν τη Δευτέρα και μεταφέρουν περίπου 1.000 πεζοναύτες για να εισέλθουν στο στρατόπεδο που είναι και πεδίο δοκιμής βομβών.

Εκατοντάδες διαδηλωτές που βρίσκονται παρατεταγμένοι γύρω από το πεδίο δοκιμής και στην είσοδο της βάσης, δηλώνουν ότι παρά τις προσπάθειες να τους διαλύσουν - ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συλλήψεις - δεν πρόκειται να απομακρυνθούν και θα συνεχίσουν να βρίσκονται εκεί για να διαμαρτύρονται και να μην επιτρέψουν εκ νέου τη μετατροπή σε στρατόπεδο επικίνδυνο για όλους τους κατοίκους. Από την άλλη πλευρά το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωνε χτες ότι μία ειδική επιχείρηση με κομάντος του FBI θα εισέβαλλε στο νησί για να απομακρύνει τους διαδηλωτές και να σιγουρέψει την απόβαση των πεζοναυτών οι οποίοι θα πάρουν θέση στην περίμετρο του στρατοπέδου και του πεδίου δοκιμής βομβών.

Δεδομένων αυτών των γεγονότων και των προθέσεων του αμερικανικού στρατού, αλλά και της κυβέρνησης, το θερμόμετρο της έντασης έχει φτάσει στο κόκκινο. Εξάλλου, οι διαδηλώσεις για να μην ξανανοίξει η αμερικανική βάση στο Βιέκες είναι συνεχείς από τον Απρίλη του περασμένου χρόνου, όταν σκοτώθηκε ένα μέλος της Εθνικής Φρουράς του Πουέρτο Ρίκο και εξαιτίας των διαμαρτυριών των κατοίκων η βάση παραμένει κλειστή. Αντίστοιχα στις 21 Φλεβάρη και στις 19 Απρίλη αυτού του χρόνου δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο - με το ιδιότυπο καθεστώς της Πολιτείας των ΗΠΑ - πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν όταν έγιναν γνωστές οι προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης να επανενεργοποιήσει το πεδίο δοκιμής. Εκτός από τους κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο που στη συντριπτική τους πλειοψηφία - πάνω από 85% - αντιτίθενται σε αυτή την προοπτική πολλές οργανώσεις και στις ίδιες τις ΗΠΑ είναι έτοιμες να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε δεκάδες αμερικανικές πόλεις, σε περίπτωση επιχείρησης απομάκρυνσης και συλλήψεων των διαδηλωτών από τους άνδρες του FBI. Εκτός αυτών για να στηρίξουν στον αγώνα των κατοίκων του Πουέρτο Ρίκο, ήδη βρίσκονται στο νησί πάστορες που ανήκουν στην οργάνωση «Πάστορες για την Ειρήνη», αλλά και βουλευτές του Κογκρέσου, όπως ο αντιπρόσωπος του Ιλινόις Λουίς Γκουτιέρες και της Νέας Υόρκης Νίντια Βελάσκουες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ