Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις στο πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΗΕ για τις επιστροφές των Σέρβων

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Το πιλοτικό σχέδιο του ΟΗΕ για την επιστροφή Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο απέρριψε χτες η σερβική κοινότητα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.

Μπροστά σε πλήθος 2.000 πολιτών που συγκεντρώθηκαν στο βόρειο τμήμα της διαιρεμένης αυτής πόλης, οι ηγέτες του Εθνικού Σερβικού Συμβουλίου της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα καταδίκασαν τις προθέσεις της «Κοινής Επιτροπής για την επιστροφή» που δημιουργήθηκε επισήμως, το περασμένο 48ωρο, με τη συμμετοχή του Μπερνάρ Κουσνέρ, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσσοβο (MINUK), του ορθόδοξου επισκόπου του Κοσσυφοπεδίου Αρτέμιου και του διοικητή της ΚΦΟΡ, Ισπανού στρατηγού Χουάν Ορτούνο. Ο Νικόλα Κάμπασιτς, ένα από τα ηγετικά στελέχη της σερβικής κοινότητας της άτυπα διαιρεμένης πόλης, επέκρινε το πιλοτικό σχέδιο για τον επαναπατρισμό Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας πως «δεν μπορεί μία μικρή ομάδα Σέρβων με τη βοήθεια του Κουσνέρ και του στρατηγού Ορτούνο να αποφασίζουν ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να εγκατασταθεί στο Κοσσυφοπέδιο!» Ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς, στέλεχος του «Εθνικού Σερβικού Συμβουλίου», αντιπρότεινε αντί της μερικής και επιλεκτικής επιστροφής μερικών εκατοντάδων Σέρβων, ένα σχέδιο που θα θέτει τις προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα τουλάχιστον 25.000 Σέρβων.

Απειλές για αποχώρηση της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες

Ανώτερος αξιωματούχος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απείλησε χτες με απομάκρυνση της αποστολής της οργάνωσης από την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα κατηγορώντας τη σερβική κοινότητα της διαιρεμένης πόλης ότι υποθάλπει και προκαλεί εκρήξεις βίας κατά μελών της οργάνωσης.

Ο Ντένις Μακναμάρα έκανε την παραπάνω «προειδοποίηση» λίγες μέρες μετά την οργισμένη αντίδραση Σέρβων κατά αποστολής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο βόρειο τμήμα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, που είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ενός Κενυάτη αστυνομικού που υπηρετούσε στην αστυνομική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

Οι απειλές Μακ Ναμάρα σχολιάστηκαν από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως τουλάχιστον ασυνήθιστες, προσθέτοντας πως η πραγματοποίηση μιας τέτοιας απειλής θα σήμανε την αποχώρηση όλων των οργανώσεων αρωγής από το σερβικό τομέα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.

Ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς, που πρόκειται να συναντηθεί αύριο με τον Μακ Ναμάρα, αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του αξιωματούχου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες λέγοντας πως «πρόκειται για παράτολμη ενέργεια εκβιασμού σε βάρος της σερβικής κοινότητας». Ο Ιβάνοβιτς κατέληξε πως η κατάσταση στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα και δη στο βόρειο τμήμα της δεν είναι χειρότερη απ' οπουδήποτε αλλού στο Κοσσυφοπέδιο...

Ο Ράλστον ορκίστηκε νέος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Ράλστον ανέλαβε χτες επισήμως τα καθήκοντα του διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, διαδεχόμενος τον επίσης Αμερικανό στρατηγό Ουέσλι Κλαρκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσημης τελετής στο γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων στη βελγική πόλη Μονς, χαρακτήρισε τον στρατηγό Κλαρκ έναν «εξαιρετικό στρατιώτη» που είχε μια «εξαιρετική συνεισφορά στο ΝΑΤΟ». Μόνον που οι «κακές γλώσσες» σε Βρυξέλλες και αμερικανικό Πεντάγωνο έλεγαν την ίδια ώρα πως οι χειρισμοί που έκανε ο στρατηγός Κλαρκ στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ήταν που οδήγησαν στην κατά δύο μήνες πρόωρη απομάκρυνσή του...

Από την πλευρά του, ο 56χρονος, νέος διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Τζόζεφ Ράλστον τόνισε πως οι «βασικές προκλήσεις» που έχει να αντιμετωπίσει είναι οι στρατιωτικές σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και την Ουκρανία, η νέα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άμυνα και την ασφάλεια και οι επιχειρήσεις στο Κόσσοβο και τη Βοσνία. Πριν αναλάβει το νέο του πόστο, ο στρατηγός Ράλστον διατέλεσε αντιπρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ