Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΔΙΚΗ ΛΙΒΥΩΝ
Παλαιστίνιους τρομοκράτες αναμειγνύει η υπεράσπιση

Με τις πρώτες καταθέσεις άρχισε, χτες, στην Ολλανδία η δίκη των δύο Λίβυων, που κατηγορούνται για τη βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της «Pan Am» πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΖΑΪΣΤ.-

Υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας άρχισε, χτες, η πολύκροτη δίκη των δύο Λίβυων μυστικών πρακτόρων που κατηγορούνται για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της αμερικανικής αεροπορικής εταιρίας «Pan Am» το 1988. Η υπεράσπιση, επιμένοντας στην αθωότητα των δύο κατηγορουμένων, επέρριψε την ευθύνη της επίθεσης σε Παλαιστινίους τρομοκράτες, προκαλώντας την έκπληξη του δικαστηρίου και την οργή των Παλαιστινίων.

Σκοτσέζικο έδαφος έχει χαρακτηριστεί το στρατόπεδο Ζάιστ, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αμστερνταμ, καθ' όλη τη χρονική διάρκεια της διεξαγωγής της δίκης των δύο Λίβυων μυστικών πρακτόρων. Οι καταθέσεις των μαρτύρων άρχισαν αμέσως μετά την έναρξη της διαδικασίας από τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σκοτίας, Λόρδο Ράναλντ Σάδερλαντ. Η υπεράσπιση των δύο κατηγορουμένων, Αμπντέλ Μπασέτ Αλί αλ Μεγκράχι και Λάμεν Καλίφα Φχίμαχ, επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει στην προκαταρκτική διαδικασία, δηλώνοντας την αθωότητα των δύο Λίβυων.

Χτες, στην αρχική της τοποθέτηση η υπεράσπιση έδωσε νέο ενδιαφέρον στη διαδικασία υποστηρίζοντας ότι δράστες της βομβιστικής επίθεσης είναι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές. Συγκεκριμένα, ως «νούμερο ένα» ένοχος παρουσιάστηκε ο Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Αμπού Ταλμπ, ο οποίος εκτελεί ποινή ισόβιας κάθειρξης στις σουηδικές φυλακές για πρότερες βομβιστικές επιθέσεις στη Δανία και στην Ολλανδία. Την ευθύνη των επιθέσεων είχε αναλάβει, τότε, η οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση και η οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο Πάλης, που έχουν αποσπαστεί από την οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την έκδοση οργισμένης ανακοίνωσης από το Λαϊκό Μέτωπο Πάλης, στην οποία τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να στοιχειοθετεί τέτοιους ισχυρισμούς.

Η χτεσινή πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με την κατάθεση των πρώτων 8 μαρτύρων. Η λίστα των μαρτύρων υπεράσπισης φθάνει τα 125 άτομα, ενώ οι μάρτυρες της πολιτικής αγωγής ξεπερνούν τους 1.100. Η διαδικασία αναμένεται να ξεπεράσει, σε διάρκεια, τους 11 μήνες ενώ η ανακριτική διαδικασία που προηγήθηκε είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών και συμπεριλαμβάνει την εξέταση περισσοτέρων των 15.000 ατόμων και τη συγκέντρωση 180.000 αποδεικτικών στοιχείων. Στην αίθουσα του δικαστηρίου είχαν συνωστιστεί συγγενείς τόσο των θυμάτων όσο και των κατηγορουμένων.

Υπέρ της αθωότητας των δύο κατηγορουμένων τάχθηκε, χτες, με συνέντευξή του ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι, ο οποίος υπογράμμισε ότι η έκδοσή τους στη σκοτσέζικη δικαιοσύνη, πέρυσι τον Απρίλη μετά από 10 χρόνια κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης, δεν αποτελεί παρά προσπάθεια απόδοσης δικαιοσύνης. Η βομβιστική επίθεση στην πτήση 103 της «Pan Am», στις 21 Δεκέμβρη 1988, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 270 ανθρώπους, 259 επιβαίνοντες και 11 κατοίκους του Λόκερμπι της Σκοτίας, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ