ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
«Ουρά» την πρώτη μέρα

Συνεχίζονται και σήμερα μέχρι τη δύση του ηλίου

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε χτες στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ
Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε χτες στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ
Περίπου 1.200 δημοσιογράφοι προσήλθαν χτες -πρώτη μέρα των εκλογών- στις κάλπες για την εκλογή νέας διοίκησης της ΕΣΗΕΑ καθώς και αντιπροσώπων στην ΠΟΕΣΥ. Οι εκλογές θα συνεχιστούν και σήμερα από το πρωί στις 8 έως τη δύση του ηλίου.

Οι εκλογές γίνονται σε μια περίοδο που ο κλάδος βρίσκεται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ και για την υπεράσπιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Και, απ' αυτή την άποψη, η εκλογή αγωνιστικής διοίκησης θα μπορούσε να συμβάλει στην αγωνιστική ανασυγκρότηση της ΕΣΗΕΑ, με στόχο τη συνέχιση και κλιμάκωση των κλαδικών κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία»

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» διεκδικεί την ψήφο των συναδέλφων, ώστε από καλύτερες θέσεις να αγωνιστεί μαζί με όλους τους δημοσιογράφους.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» που συγκροτήθηκε από συναδέλφους που έχουν δώσει δείγματα ως τώρα, στηρίζει την υποψηφιότητα του συναδέλφου Δημήτρη (Τάκη) Τσίγκα για τη θέση του Α' αντιπροέδρου. Στα ψηφοδέλτιά της συμμετέχουν και οι παρακάτω συνάδελφοι ως υποψήφιοι:

Για το ΔΣ της ΕΣΕΗΑ: Νίκος Καραντηνός, Σοφία Αδαμίδου, Διγενή Ασημίνα (Σεμίνα), Ζαγγανάς Ιωάννης, Καλογεροπούλου Ελένη, Κατή Κατερίνα, Κογκαλίδης Γεώργιος, Μηλιώνης Γεώργιος, Μουζάκης Μάρκος, Μουσγάς Γεώργιος, Παπανικολάου Ευθύμιος, Ράμμος Παναγιώτης, Σακαρέλος Ανδρέας, Φωτούλας Ιωάννης και Ψωμιάδης Κωνσταντίνος.

Υποψήφιος για την Εξελεγκτική Επιτροπή είναι ο συνάδελφος Νίκος Πέρπερας.

Για αντιπροσώπους στην ΠΟΕΣΥ: Νίκος Καραντηνός, Σοφία Αδαμίδου, Ανδριανού Ελένη, Ασημινάκη Αννα, Διγενή Ασημίνα (Σεμίνα), Ζαγγανάς Ιωάννης, Καλογεροπούλου Ελένη, Καρρέρ Αρης - Διονύσιος, Κατή Κατερίνα, Κογκαλίδης Γεώργιος, Κορκόδειλος -Παππάς Παναγιώτης, Λιβιτσάνος Γεράσιμος, Μηλιώνης Γεώργιος, Μουζάκης Μάρκος, Μουσγάς Γεώργιος, Μπογιόπουλος Νίκος, Παπανικολάου Ευθύμιος, Πριτσαπίδουλας - Γιαννακόπουλος Χρήστος, Ράμμος Παναγιώτης, Σακαρέλος Ανδρέας, Τσαπόγας Γεώργιος, Τσίγκας Τάκης, Φωτούλας Ιωάννης και Ψωμιάδης Κωνσταντίνος.

Επίσης, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στηρίζει τους υποψηφίους: Αναστάσιο Αυγερινό και Πριτσαπίδουλα - Γιαννακόπουλο Χρήστο για το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και Ελένη Ανδριανού και Αρη Καρρέρ για το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Ως εκπροσώπους των συνταξιούχων στο Μεικτό Συμβούλιο υποστηρίζει τις υποψηφιότητες του Χρήστου Τσιντζιλώνη και της Αριστούλας Ελληνούδη - Περλέγκα.

ΕΣΑΚ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οι εργαζόμενοι σηκώνουν το βάρος της πάλης

Ανακοίνωση με αφορμή την απεργία της 10.5.2001

«Τα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση βρήκαν την καθολική αγωνιστική αντίθεση των εργαζομένων και του λαού μας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Υγειονομικών, με αφορμή την απεργία που αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για τις 10.5.2001.

«Η κατάσταση για το εργατικό κίνημα θα 'ταν καλύτερη, αν οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αλλά και στην ΠΟΕΔΗΝ έγκαιρα είχαν ενημερώσει, είχαν οργανώσει την πάλη» υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ Υγειονομικών και σημειώνει ότι στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ (25.4.2001) είχε προτείνει 24ωρη πανελλαδική για τις 10 Μάη 2001, με συγκεντρώσεις και πορείες στις μεγάλες πόλεις.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ εμποδίζει τον αγώνα, υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ Τγειονομικών και επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα απ' αυτήν. «Η οργάνωση της πάλης πρέπει να στηριχτεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους με τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα στους χώρους δουλιάς» τονίζει η ΕΣΑΚ Υγειονομικών.

Το πλαίσιο που πρότεινε η ΕΣΑΚ Υγειονομικών και απορρίφτηκε είναι:

1. Κανένας κοινωνικός διάλογος.

2. Δημόσια υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση και στα πλαίσια της δημόσιας δωρεάν υγείας, για όλο τον ελληνικό λαό και τους αλλοδαπούς εργάτες.

3. Κατάργηση των εισφορών για την υγεία, μείωση με στόχο την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για συνταξιοδότηση.

4. Πλήρης χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ΚΥ, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

5. Καμία πληρωμή των εργαζομένων στα επείγοντα.

6. Πλήρης δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων.

7. Ενταξη στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Χαρακτηρισμός των χώρων των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών. Επιτροπές για την υγιεινή και ασφάλεια. Δωρεάν προληπτικός περιοδικός έλεγχος της υγείας.

8. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες - 60 για τους άνδρες. Αποδοχές συντάξιμες στο 80% του τελευταίου μισθού.

9. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

10. Κατάργηση των αντιδραστικών νόμων εμπορευματοποίησης της υγείας - πρόνοιας.

11. Καμία μείωση των δημόσιων κρεβατιών.

12. Αύξηση πραγματική στο βασικό μισθό 28% και όχι στα διασπαστικά ευκαιριακά ψευτοεπιδόματα.

13. Καμία υποχρεωτική μετάταξη.

14. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις κενές οργανικές θέσεις και δημιουργία νέων, εκεί όπου δεν υπάρχουν.

15. Αύξηση 10 ημέρες στην κανονική άδεια.

16. Κράτος και εργοδοσία να πληρώσουν τη χρηματοδότηση της ΚΑ.

17. Καταβολή δωρεάν μέσων προστασίας της υγείας των υγειονομικών π.χ. μάσκες, στολές κλπ. Δωρεάν χορήγηση φαγητού και μισάωρης ανάπαυσης.

ΑΝΤΙ-ΕΣΥ ΝΟΜΟΣ
Η ΝΔ πιέζει για... εφαρμογή!

Ανυπόμονη δείχνει η ΝΔ για την εφαρμογή του νόμου 2889/2001 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και φέρνει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ».

Χτες ο Ν. Κακλαμάνης, τομεάρχης Υγείας-Πρόνοιας της ΝΔ, κατέθεσε Ερώτηση για τον υπουργό Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο, με θέμα την εφαρμογή του νόμου επειδή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «έχουν περάσει ήδη 2,5 μήνες απ' την ψήφιση του νόμου και η μόνη υλοποίησή του συνίσταται στο διορισμό των 17 προέδρων ΠεΣΥ, των λεγόμενων μικρών υπουργών, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κομματικά στελέχη».

Η ΝΔ επικεντρώνει την προσοχή στα απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία και στην τύχη των πανεπιστημιακών γιατρών. Ο Ν. Κακλαμάνης ερωτά τον υπουργό Υγείας πότε πρόκειται να αρχίσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί να κάνουν ιδιωτικά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία, αγνοώντας ότι το κόστος αυτό θα το επωμιστούν οι ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ετσι, το μόνο που ενδιαφέρει τη ΝΔ είναι «πότε θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με το ύψος του ποσού που θα πληρώνει ο πολίτης στα απογευματινά ιατρεία», όπως αναφέρεται στην Ερώτηση.

Στις 25.4.2001 ο Αλ. Παπαδόπουλος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι γίνονται οι σχετικές προετοιμασίες ώστε να λειτουργήσουν τα απογευματινά ιατρεία απ' την 1.1.2002, ώστε να υπάρχει «συνέπεια» με ορισμένες διατάξεις του νόμου 2889.

Ακόμα ο Ν. Κακλαμάνης ερωτά:

  • Ποια προετοιμασία έχει αρχίσει να γίνεται προκειμένου οι πανεπιστημιακοί γιατροί των Νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο» να μπορούν από 1-1-2002 να κάνουν επίσης ιδιωτικά γιατρεία μέσα στα νοσοκομεία;
  • Από την 1η του Ιούνη 2001 όσοι πανεπιστημιακοί γιατροί δουλεύουν και σε ιδιωτική κλινική πρέπει να αποχωρήσουν. Με ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν από την επόμενη μέρα να έχουν το δικαίωμα σε απογευματινή απασχόληση μέσα στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία;
  • Ποιο θα είναι το ύψος του νοσηλευτικού επιδόματος στους πανεπιστημιακούς γιατρούς, πότε θα βγει αυτή η απόφαση, πόσο το συνολικό ποσό και σε ποια γραμμή του νέου προϋπολογισμού πρόκειται να συμπεριληφθεί.

Τέλος, η ΝΔ πιέζει για τη δημοσιοποίηση και του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). «Περιμένουμε, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, να σπάσει τη σιωπή του ο υπουργός Υγείας και να εκφράσει τις απόψεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο δεύτερο μεγάλο θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αυτό του κλάδου Υγείας. Καμία αναθεώρηση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος δεν μπορεί να γίνει χωρίς να ληφθεί υπόψη και αυτή η παράμετρος, που αποτελεί τη μία από τις δύο συνιστώσες του προβλήματος. Κάτι το οποίο θα συζητηθεί πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ και ως συνήθως ο κ. Σημίτης απλώς θα ακούει».

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ 1967-1974
Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του ΣΦΕΑ

Καλούνται τα μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, την Κυριακή 6 Μάη 2001 και ώρα 10.30 π.μ. στη Γενική Συνέλευση τροποποίησης του Καταστατικού και στην Τακτική Γενική Συνέλευση (εκλογοαπολογιστική), που θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1 - πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος, Αθήνα).

Τα θέματα της ΓΣ είναι: 1) Τροποποίηση του Καταστατικού και 2) Απολογισμός του ΔΣ - οικονομικός απολογισμός. Εκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Εγκρίσεις απολογισμών. Εκλογή 3μελούς Εφορευτικής Επιτροπής. Εκλογή νέου 21μελούς Διοικητικού Συμβουλίου και νέας 3μελούς Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Ολα τα 'χε η Μαριορή...

Εβδομαδιαίο ενημερωτικό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα την ηλιοπροστασία από τις 7 - 13 Μάη 2001 διοργανώνει η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Ομάδα για τη μελέτη του μελανώματος του Nοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», στα πλαίσια του προγράμματος Υγιείς Πόλεις.

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα με ημερίδα για το μελάνωμα στην Τεχνόπολη και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με περιφερειακές ημερίδες στις συνοικίες της Αθήνας.

Αναντίρρητα η αγωγή υγείας σε τέτοια θέματα είναι απαραίτητη, αλλά όταν ένα τέτοιο πρόγραμμα διαφημίζεται από τη δημοτική αρχή της Αθήνας, μιας πόλης που έχει γίνει αβίωτη για τους πολίτες της, εύκολα προκύπτει η παροιμία «όλα τα είχε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε».

Διότι ήταν η ίδια δημοτική αρχή που επέτρεψε την παράδοση μερικών από των τελευταίων εναπομεινάντων ελεύθερων χώρων στους ιδιώτες, που αντί να φυτεύει δέντρα «φύτεψε» κάγκελα στους δρόμους της πόλης, που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για να κάνει την πόλη αυτή λίγο περισσότερο ανθρώπινη.

Στάση εργασίας από την ΕΙΝΑΠ

Την απόφαση για εξάωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 10 Μάη 2001 πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), «μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση (26.4.2001) και πορεία διαμαρτυρίας των εργαζομένων της Αθήνας και του Πειραιά, στην οποία διατράνωσαν την απόφασή τους να αντιδράσουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης Σημίτη να διαλύσει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας».

Τη Δευτέρα, 7.5.2001, θα γίνει η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο δώμα του «Ευαγγελισμού», ώρα 11.30 π.μ. Θέματα της Συνέλευσης θα είναι η προκήρυξη εκλογών και το Ασφαλιστικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ