ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Κλειστά τρία στα δέκα καταστήματα

Τραγικές οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης για τους μικρούς εμπόρους

Με καταιγιστικούς ρυθμούς οδηγούνται στη χρεοκοπία χιλιάδες και χιλιάδες μικρέμποροι, οι οποίοι μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση αναγκάζονται να κατεβάσουν οριστικά τα ρολά των καταστημάτων τους. Η αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στο θανατηφόρο ανταγωνισμό στον οποίο τους σέρνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι - αλυσίδες, αλλά χάνοντας και την τελευταία πελατεία τους λόγω της καταλήστευσης των εισοδημάτων που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι, χιλιάδες μικροί και μεσαίοι έμποροι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το φάσμα του οριστικού λουκέτου και της ολοκληρωτικής πτώχευσης. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από σχετική έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, σύμφωνα με την οποία τρία στα δέκα καταστήματα του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, είναι κλειστά,

Σύμφωνα με την έρευνα:

  • Σε σύνολο 5.197 επιχειρήσεων, τουλάχιστον οι 1.399, που αποτελούν το 27%, εντοπίστηκαν να είναι κλειστές.
  • Με βάση τη χωροταξική διάταξη των επιχειρήσεων, από τις 2.490 που λειτουργούν σε δέκα κεντρικούς δρόμους κλειστές ήταν οι 596 (ποσοστό 24%).
  • Παράλληλα, σε σύνολο 2.707 επαγγελματικών χώρων του εμπορικού κέντρου, χωρίς τις επιχειρήσεις του εμπορικού κέντρου, κλειστοί είναι 803 (ποσοστό 30%).

Οπως διαπιστώνουν οι συντάκτες της έρευνας, το εμπορικό κέντρο συρρικνώνεται και αλλάζει δραστικά, αφού πλέον περιορίζεται στο κομμάτι Αριστοτέλους - Αγίας Σοφίας / Τσιμισκή - Προξένου Κορομηλά. Κάτι που τραβάει την προσοχή είναι η έντονη «διχοτόμηση» ως προς τις συγκεντρώσεις των κλειστών καταστημάτων ανατολικά και δυτικά της πλατείας Αριστοτέλους. Δηλαδή, το δυτικό τμήμα της αγοράς με κέντρο τη πλατεία Αριστοτέλους παρουσιάζει πολύ σημαντική συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων σε σύγκριση με το ανατολικό.

Μεταξύ των εμπορικών δρόμων υπάρχουν ορισμένοι στους οποίους διαπιστώνονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης κλειστών επιχειρήσεων, όπως Κασσάνδρου 42,4% , Βενιζέλου 25% , Αγίας Σοφίας 34,2%.

Ο βασικότερος εμπορικός δρόμος του κέντρου της Θεσσαλονίκης, η Τσιμισκή, παρουσιάζει την υψηλότερη αύξηση των λουκέτων, με το τελευταίο εξάμηνο να έχουν αυξηθεί κατά 33%. Για πρώτη φορά στις πέντε συνεχόμενες καταγραφές, που έχουν ξεκινήσει να γίνονται από τον Αύγουστο του 2010, η οδός Τσιμισκή εμφανίζει ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων πάνω από 20%!!!

Οι άλλες πόλεις

Δραματική είναι όμως και η αύξηση των κλειστών καταστημάτων στην Κοζάνη, όπου στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων ανήλθε σε 24,4%, ενώ το Μάρτιο του 2012 ήταν στο 19,9%.

Στην Εδεσσα στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων τα κλειστά καταστήματα προσεγγίζουν το 22,1%. Η συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων στην Εδεσσα διαμορφώνεται σε 28,7% στην οδό Εγνατίας, σε 22,9% στην Αριστοτέλους και σε 11,3% στη Μοναστηρίου.

Στη Βέρροια, παρατηρείται σημαντική επιδείνωση της εικόνας, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων στο σύνολο των υπό εξέταση δρόμων αυξήθηκε από 15,3% που ήταν πριν έξι μήνες σε 18%. Εμπορικοί δρόμοι με υψηλή συγκέντρωση επιχειρήσεων παρουσιάζουν σημαντική αύξηση των λουκέτων.

ΝΕΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
«Ξηλώνουν» τους νόμους που ... εμποδίζουν

Κατάργησαν τους νόμους που προβλέπουν ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ και τον τρόπο διορισμού διοίκησης στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Αδίστακτη η συγκυβέρνηση και χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό, «ξηλώνει» δικούς της νόμους, όταν διαπιστώνεται ότι δεν εξυπηρετούν την τρέχουσα συγκυρία και δε συμβάλουν αποφασιστικά στην υλοποίηση του αντιλαϊκού της σχεδιασμού, για να αποδειχτεί ότι στον καπιταλισμό το δίκαιο και η νομιμότητα έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο, σαφή ταξική κατεύθυνση.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ξεπέρασαν τελικά το σκόπελο της έγκρισης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), γνωστού και ως Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Το όλο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί, αφορούσε συγκεκριμένη διάταξη του κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με την οποία, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, θα έπρεπε να εγκριθούν από τα 2/3 των μελών της επιτροπής ΔΕΚΟ. Οι εκπρόσωποι όμως των κομμάτων της συγκυβέρνησης, που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη επιτροπή, είναι λιγότεροι από τον απαιτούμενο από τον κανονισμό αριθμό των βουλευτών που θα μπορούσε να εγκρίνει τους δύο νέους παράγοντες του Ταμείου - τα υπόλοιπα κόμματα δεν έδιναν θετική ψήφο - με αποτέλεσμα το νομικό ...πρόσκομμα να ξεπεραστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται από την επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής ο διορισμός του Τ. Αθανασόπουλου και του Γ. Εμίρη ως προέδρου και ως διευθύνοντα συμβούλου, αντίστοιχα, του ΤΑΙΠΕΔ.

Με άλλη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, καταργείται το ελάχιστο ποσοστό, που, με βάση παλαιότερους νόμους, ήταν υποχρεωμένο να διατηρεί το ελληνικό Δημόσιο, στις ακόλουθες εταιρείες: ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας. Το σύνολο των εταιρειών αυτών, θα μπορεί να εκποιηθεί κατά 100% στον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, που εισηγήθηκε το διορισμό των στελεχών του Ταμείου, έδωσε το στίγμα της επιτάχυνσης του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, λέγοντας ότι στη σημερινή οικονομική συγκυρία «η ακινησία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και στο υπουργείο δεν υπάρχει χρόνος ούτε για ύπνο». Προκλητικά, ανέφερε ότι οι υπουργοί δεν πρέπει να φοβούνται το πολιτικό κόστος και ισχυρίστηκε ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι όχημα για τη μείωση του δημόσιου χρέους αλλά «για την τόνωση της ανάπτυξης».

Μάλιστα, δήλωσε ότι εμμένει σε πρόταση που είχε εισηγηθεί παλιότερα μαζί με τον Σ. Μάνο για την προσφυγή σε δανεισμό με εγγύηση τη δημόσια περιουσία, λέγοντας ότι «στην περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί και άλλα χρήματα και τα ξένα κοινοβούλια αρνηθούν να τη χρηματοδοτήσουν, τότε η πρόταση αυτή παραμένει, έστω εν υπνώσει, πάνω στο τραπέζι και ίσως να χρειαστεί».

Δεσμεύτηκαν προϊόντα παράνομης διακίνησης

Σε δέσμευση και καταστροφή προϊόντων που πωλούνταν χωρίς παραστατικά και άδειες καθώς και σε επιβολή κυρώσεων για αγορανομικές παραβάσεις προχώρησαν οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς την προηγούμενη Τρίτη στο ΟΑΚΑ στη διάρκεια συναυλίας. Πρόκειται για είδη ρουχισμού, καπέλα, φωσφορούχους ράβδους, σημαίες κλπ. που πωλούνταν στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου. Οι διακινητές δεν κατείχαν άδειες μικροπωλητή και δεν διέθεταν ταμειακές μηχανές και φορολογικά παραστατικά. Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι δύο από τα κυλικεία που λειτουργούν στο εσωτερικό του ΟΑΚΑ δεν εξέδιδαν αποδείξεις και σε άλλο ένα δεν υπήρχε τιμοκατάλογος. Οι σχετικές εκθέσεις διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ για την επιβολή φορολογικών προστίμων, ενώ επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα 1.500 ευρώ για έλλειψη τιμοκαταλόγων και παράβαση του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο. Τέλος, σε άλλο έλεγχο για προϊόντα παρεμπορίου επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ το καθένα για πώληση απομιμητικών προϊόντων σε κεντρικά σημεία πώλησης της Αθήνας.

ΕΦΕΤ
Ανακαλείται «Amita Motion»

Την ύπαρξη μικροοργανισμού (Alisiclobasilus spp) σε συσκευασίες του χυμού «Amita Motion» διαπίστωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) μετά από καταγγελίες καταναλωτών για δυσάρεστη γεύση στο συγκεκριμένο χυμό. Πρόκειται για συσκευασίες των 330 ml με ημερομηνίες λήξης: 8/1/2013, 9/1/2013, 11/1/2013, 12/1/2013, 16/1/2013, 17/1/2013, 18/1/2013, 1/2/2013, 6/2/2013, του 1 l. με ημερομηνίες λήξης 9/1/2013, 11/1/2013, 17/1/2013, 18/1/2013, 1/2/2013, 6/2/2013, 7/2/2013, 13/2/2013, 14/2/2013 και των 1.500 ml με ημερομηνίες λήξης , 9/1/2013, 11/1/2013/ 18/1/2013. Οι σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ επισημαίνεται ότι η «Coca Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιάλωσης ΑΕ» καθυστέρησε να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές, παρά τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί κάποια από τις παραπάνω συσκευασίες να μην την καταναλώσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ