Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Κλειστά τρία στα δέκα καταστήματα

Τραγικές οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης για τους μικρούς εμπόρους

Με καταιγιστικούς ρυθμούς οδηγούνται στη χρεοκοπία χιλιάδες και χιλιάδες μικρέμποροι, οι οποίοι μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση αναγκάζονται να κατεβάσουν οριστικά τα ρολά των καταστημάτων τους. Η αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στο θανατηφόρο ανταγωνισμό στον οποίο τους σέρνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι - αλυσίδες, αλλά χάνοντας και την τελευταία πελατεία τους λόγω της καταλήστευσης των εισοδημάτων που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι, χιλιάδες μικροί και μεσαίοι έμποροι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το φάσμα του οριστικού λουκέτου και της ολοκληρωτικής πτώχευσης. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από σχετική έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, σύμφωνα με την οποία τρία στα δέκα καταστήματα του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, είναι κλειστά,

Σύμφωνα με την έρευνα:

  • Σε σύνολο 5.197 επιχειρήσεων, τουλάχιστον οι 1.399, που αποτελούν το 27%, εντοπίστηκαν να είναι κλειστές.
  • Με βάση τη χωροταξική διάταξη των επιχειρήσεων, από τις 2.490 που λειτουργούν σε δέκα κεντρικούς δρόμους κλειστές ήταν οι 596 (ποσοστό 24%).
  • Παράλληλα, σε σύνολο 2.707 επαγγελματικών χώρων του εμπορικού κέντρου, χωρίς τις επιχειρήσεις του εμπορικού κέντρου, κλειστοί είναι 803 (ποσοστό 30%).

Οπως διαπιστώνουν οι συντάκτες της έρευνας, το εμπορικό κέντρο συρρικνώνεται και αλλάζει δραστικά, αφού πλέον περιορίζεται στο κομμάτι Αριστοτέλους - Αγίας Σοφίας / Τσιμισκή - Προξένου Κορομηλά. Κάτι που τραβάει την προσοχή είναι η έντονη «διχοτόμηση» ως προς τις συγκεντρώσεις των κλειστών καταστημάτων ανατολικά και δυτικά της πλατείας Αριστοτέλους. Δηλαδή, το δυτικό τμήμα της αγοράς με κέντρο τη πλατεία Αριστοτέλους παρουσιάζει πολύ σημαντική συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων σε σύγκριση με το ανατολικό.

Μεταξύ των εμπορικών δρόμων υπάρχουν ορισμένοι στους οποίους διαπιστώνονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης κλειστών επιχειρήσεων, όπως Κασσάνδρου 42,4% , Βενιζέλου 25% , Αγίας Σοφίας 34,2%.

Ο βασικότερος εμπορικός δρόμος του κέντρου της Θεσσαλονίκης, η Τσιμισκή, παρουσιάζει την υψηλότερη αύξηση των λουκέτων, με το τελευταίο εξάμηνο να έχουν αυξηθεί κατά 33%. Για πρώτη φορά στις πέντε συνεχόμενες καταγραφές, που έχουν ξεκινήσει να γίνονται από τον Αύγουστο του 2010, η οδός Τσιμισκή εμφανίζει ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων πάνω από 20%!!!

Οι άλλες πόλεις

Δραματική είναι όμως και η αύξηση των κλειστών καταστημάτων στην Κοζάνη, όπου στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων ανήλθε σε 24,4%, ενώ το Μάρτιο του 2012 ήταν στο 19,9%.

Στην Εδεσσα στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων τα κλειστά καταστήματα προσεγγίζουν το 22,1%. Η συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων στην Εδεσσα διαμορφώνεται σε 28,7% στην οδό Εγνατίας, σε 22,9% στην Αριστοτέλους και σε 11,3% στη Μοναστηρίου.

Στη Βέρροια, παρατηρείται σημαντική επιδείνωση της εικόνας, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων στο σύνολο των υπό εξέταση δρόμων αυξήθηκε από 15,3% που ήταν πριν έξι μήνες σε 18%. Εμπορικοί δρόμοι με υψηλή συγκέντρωση επιχειρήσεων παρουσιάζουν σημαντική αύξηση των λουκέτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ