ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Καταψηφίστηκε η κυβέρνηση Πρόντι
  • Παραμένει στη θέση του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ρομάνο Πρόντι
  • Στην ίδρυση νέου κόμματος αναμένεται να προχωρήσει ο, διαφωνών της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Αρμάντο Κοσούτα
  • Πρόωρες εκλογές ζητά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ.-

Μία ψήφος ήταν αρκετή για να "ρίξει" την κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι από την εξουσία και να οδηγήσει τον μέχρι χτες πρωθυπουργό στην υποβολή της παραίτησής του. Ο Ρομάνο Πρόντι φαίνεται ότι έλαβε την υποστήριξη που υπολόγιζε από τους διαφωνούντες της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και τον επικεφαλής τους, Αρμάντο Κοσούτα, αλλά δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη του βουλευτή Σίλβιο Λιότα, μέλους του Κόμματος της Ανανέωσης, του υπουργού Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι.

Η αισιοδοξία του Ρομάνο Πρόντι, τελικά, δεν ευοδώθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός έχασε, χτες, το στοίχημα της ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς η ιταλική Βουλή με 313 ψήφους κατά της κυβέρνησής του - της δεύτερης μακροβιότερης κυβέρνησης στην πολιτική ιστορία της Ιταλίας μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο - και 312 υπέρ τον απομάκρυνε από τη διακυβέρνηση της χώρας. Τέσσερις ήταν οι αποχές, όλες βουλευτών του δεξιού κόμματος "Φόρτσα Ιτάλια!" του συνασπισμού "Συμμαχία για την Ελευθερία" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι οποίες δεν κρίθηκαν ως "αθώες" από τους πολιτικούς αναλυτές, με βάση το δεδομένο ότι όσο περισσότερες θα ήταν οι αποχές, τόσο λιγότερες ψήφους χρειαζόταν ο Ρομάνο Πρόντι για να παραμείνει στην εξουσία. Αλλωστε, όπως τονίζουν οι πολιτικοί αναλυτές, δε θα ήταν η πρώτη φορά που η Δεξιά θα προσέφερε χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση της "Ελιάς", καθώς τόσο στην περίπτωση της αποστολής ιταλικών στρατευμάτων στην Αλβανία όσο και σε αυτήν της απόφασης επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, η Κομμουνιστική Επανίδρυση είχε εκφράσει την αντίθεσή της και ο δεξιός συνασπισμός της "Συμμαχίας για την Ελευθερία" είχε στηρίξει τον Ρομάνο Πρόντι.

Αμέσως μετά την κοινοποίηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο Ρομάνο Πρόντι εμφανίστηκε ιδιαίτερα ψύχραιμος και δήλωσε ότι "δεν είναι πικραμένος". Λίγη ώρα αργότερα υπέβαλε την παραίτησή του στον Ιταλό Πρόεδρο, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, ο οποίος του ζήτησε να παραμείνει για ορισμένο χρονικό διάστημα στη θέση του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Πάντως, κύκλοι της ιταλικής Προεδρίας δεν ήταν, χτες, σε θέση να ξεκαθαρίσουν κατά πόσο ο Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο προτίθεται να προχωρήσει σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών ή να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιον άλλο ηγέτη κόμματος.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο αντιπρόεδρος της παραιτηθείσας ιταλικής κυβέρνησης, Βάλτερ Βελτρόνι, εκτίμησε ότι "η Ιταλία εισέρχεται σε μια βαθιά περίοδο πολιτικής κρίσης". Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, δεν έκρυψε την οργή του για την "προδοσία" του βουλευτή του, του οποίου η απομάκρυνση από το Κόμμα της Ανανέωσης θεωρείται περισσότερο από βέβαιη. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τάχθηκε υπέρ της άμεσης διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ενώ ο κεντρώος βουλευτής της δεξιάς συμμαχίας "Συμμαχία για την Ελευθερία" Ρόκο Μπουτιλιόνε εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και αν είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση Πρόντι την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, τα προβλήματα δε θα σταματούσαν και μόνοτο θέμα του Κόσσοβου και της ιταλικής συμμετοχής στη δύναμη του ΝΑΤΟ θα είχε παραμεριστεί οριστικά.

Από την πλευρά του, ο γγ της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Φάουστο Μπερτινότι, δήλωσε, μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ότι σε περίπτωση που ο Ρομάνο Πρόντι άλλαζε τον, υπό κατάθεση, προϋπολογισμό και ενέκρινε την παροχή περισσότερων κονδυλίων στην προσπάθεια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, θα στήριζε την κυβέρνηση της "Ελιάς". Ο Μπερτινότι επανέλαβε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος με το νέο προϋπολογισμό, εφόσον δε λαμβάνονται δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδιαίτερα στον ιταλικό νότο, όπου η ανεργία εκτιμάται ότι είναι διπλάσια του 12,5% που είναι το εθνικό ποσοστό. Εντούτοις, η προοπτική αλλαγής του προϋπολογισμού είτε από τον ίδιο τον Ρομάνο Πρόντι είτε από κάποιον άλλο πολιτικό ηγέτη, που θα αναλάβει να σχηματίσει κυβέρνηση, θεωρείται, σχεδόν, απίθανη, καθώς η Ιταλία δεσμεύεται, σύμφωνα με τις αρχές της Συνθήκης του Μάαστριχτ, να μειώσει σημαντικά το δημόσιο έλλειμμά της ενόψει της ΟΝΕ.

Η λήξη της ψηφοφορίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Πρόντι σηματοδότησε και την επίσημη έναρξη σειράς ανακατατάξεων στους κόλπους του κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης. Ο, μέχρι τη Δευτέρα, πρόεδρος του κόμματος και επικεφαλής των διαφωνούντων, Αρμάντο Κοσούτα, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις και επανέλαβε την αντίθεσή του με τις απόψεις του Φάουστο Μπερτινότι, υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει ορισμένες φορές να μην επιμένουμε μόνο στην κριτική". Η απόσχιση του Κοσούτα καθώς και αρκετών βουλευτών της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης από τις απόψεις της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος θεωρείται, ήδη, σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλήξει στη δημιουργία ενός νέου κόμματος με την επωνυμία "Νέοι Κομμουνιστές", του οποίου την ίδρυση αναμένεται να ανακοινώσει ο Κοσούτααύριο.

ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νευρικότητα από την πτώση του δολαρίου

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ - ΤΟΚΙΟ.-

Αμήχανο μάλλον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το χτεσινό κλείσιμο των διεθνών Χρηματιστηρίων, μια και τα ευρωπαϊκά παρουσίασαν μεν μία σχετική μικρή άνοδο, αλλά το ιαπωνικό και το αμερικανικό εξακολούθησαν να ταλανίζονται με αρνητικές τάσεις, αφού το δολάριο που βυθίζεται παρασύρει τους πάντες.

Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei παρουσίασε ακόμα μεγαλύτερη πτώση, ενώ τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης ο δείκτης είχε πέσει ακόμα πιο κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 13.000 μονάδων όπου και παρέμεινε. Η τελική του διαμόρφωση ήταν μόλις στις 12,879.97 μείον 146 μονάδες από το προχτεσινό κλείσιμο. Από την άλλη πλευρά, η έναρξη της συνεδρίασης της Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη ήταν και πάλι νευρική, ενώ το δολάριο έχανε συνεχώς σε σχέση με την ισοτιμία του με τα άλλα νομίσματα και κυρίως απέναντι στο γιεν, ενώ ο Dow Jones συνέχιζε τις βουτιές.

Αντίθετα, στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια η τελική διαμόρφωση ήταν ανοδική έστω και μηδαμινά, κλείνοντας μία θυελλώδη βδομάδα με ένα πιο "θετικό" κλίμα, αφήνοντας όμως ανοιχτούς λογαριασμούς για τη βδομάδα που έρχεται, αφού τα συναισθήματα αβεβαιότητας εξακολουθούν να κυριαρχούν, εξαιτίας πάντα της κακής πορείας του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Πάντως ουδείς λόγος γίνεται μετά το πέρας των εργασιών της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, για τις αποφάσεις που έλαβαν, μάλλον που δεν έλαβαν... αφού τα ευχολόγια δεν κρίνονται αρκετά για να αποσοβήσουν τα χειρότερα. Ετσι μετά τον τραπεζιτικό πανικό της προηγούμενης βδομάδας, ένα νέο σενάριο ήρθε να προστεθεί και να κατατρομοκρατήσει τις αγορές: Η φρενήρης καθοδική πορεία του δολαρίου έναντι του γιεν, αφού δεν είναι απόρροια κάποιων θεμελιωδών δεδομένων ανόδου της ιαπωνικής οικονομίας, αλλά καθαρά δείγμα κερδοσκοπίας - όπως εκτιμούν διάφοροι αναλυτές - αμερικανικών hedge funds, που σπεύδουν να αγοράσουν γιεν για να καλύψουν τις τυχόν απώλειες στις αγορές της Ασίας, αλλά και για να επωφεληθούν από την προβλεπόμενη πτώση του δολαρίου, τη στιγμή που οι ενδείξεις καταμαρτυρούν και προβλέπουν επιδείνωση της αμερικανικής οικονομίας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διχογνωμίες στους Συντηρητικούς

ΛΟΝΔΙΝΟ. -

Η Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση και η άμεση ένταξη της Βρετανίας σε αυτή, ήταν το θέμα που κυριάρχησε και δίχασε το Συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος των Τόρις. Η διάσταση απόψεων ήταν τέτοια που εγκυμονεί ακόμα και τον κίνδυνο της διάσπασης σε ένα από τα αρχαιότερα κόμματα της Ευρώπης.

Το Συντηρητικό Κόμμα βγήκε σοβαρά διχασμένο και πληγωμένο από το ετήσιο συνέδριό του, του οποίου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν χθες, στην πόλη Μπόρνμουθ. Αφορμή ήταν η θέση της ηγεσίας του στο θέμα της Ευρώπης και ειδικότερα ο αποκλεισμός της συμμετοχής της Αγγλίας στην ΟΝΕ, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετή θητεία της αγγλικής Βουλής. Μετά από ψηφοφορία, το 84% των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, μεταξύ αυτών και οι πρώην πρωθυπουργοί, Μάργκαρετ Θάτσερ και Τζον Μέιτζορ,διαχώρισαν αμέσως τη θέση τους.

Η διάσταση ήταν τόσο βαθιά και μεγάλη σε έκταση που ο πρώην αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Μέιτζορ, Μάικλ Χεζελστάιν,όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Κένεθ Κλαρκ - αφοσιωμένοι ευρωπαϊστές και πρωτοκλασάτα στελέχη που είχαν διεκδικήσει την προεδρία πέρσι - δεν απέκλεισαν μετά από αυτή την εξέλιξη, την περίπτωση να ιδρύσουν ένα δεύτερο Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο θα υποστηρίζει την άμεση ένταξη της Αγγλίας στην ΟΝΕ. Οι προθέσεις, για τη δημιουργία ενός τέτοιου κόμματος, ενθαρρύνθηκαν από μια έγκυρη δημοσκόπηση, η οποία έδειξε ότι θα υποστηριχτεί από το 10% των Βρετανών ψηφοφόρων και πως το παραδοσιακό Συντηρητικό Κόμμα θα περιοριστεί στο 16 τοις εκατό.

Αποτέλεσμα του σοβαρού αυτού ρήγματος, που δημιουργήθηκε στο Συντηρητικό Κόμμα, ήταν η "αποστασία" του Συντηρητικού ευρωβουλευτή, Τζέιμς Μουρχάουζ,ο οποίος εντάχθηκε στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί, πλέον, να υποστηρίζει τη γραμμή του Συντηρητικού Κόμματος, στο θέμα της Ευρώπης, για το οποίο, κατά τη γνώμη του, την καλύτερη αντίληψη εκφράζουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες. Μάλιστα, ο Μουρχάουζ ανακοίνωσε, σκόπιμα, την απόφασή του να εγκαταλείψει το κόμμα, λίγο πριν την ομιλία του Συντηρητικού ηγέτη, Γουίλιαμ Χέιτζ,στο συνέδριο, αποβλέποντας να τον φέρει σε δύσκολη θέση, ενώ την κίνηση αυτή είχαν εκδηλώσει την πρόθεση να ακολουθήσουν και δυο άλλοι Συντηρητικοί ευρωβουλευτές, ο Τζον Στίβενς και ο Μπρένταν Ντόνελι, αλλά, την τελευταία στιγμή, πείστηκαν να παραμείνουν.

Δεν τελείωσε με χαμόγελα του Πρόντι η χτεσινή συνεδρίαση της ιταλικής Βουλής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ