Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διχογνωμίες στους Συντηρητικούς

ΛΟΝΔΙΝΟ. -

Η Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση και η άμεση ένταξη της Βρετανίας σε αυτή, ήταν το θέμα που κυριάρχησε και δίχασε το Συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος των Τόρις. Η διάσταση απόψεων ήταν τέτοια που εγκυμονεί ακόμα και τον κίνδυνο της διάσπασης σε ένα από τα αρχαιότερα κόμματα της Ευρώπης.

Το Συντηρητικό Κόμμα βγήκε σοβαρά διχασμένο και πληγωμένο από το ετήσιο συνέδριό του, του οποίου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν χθες, στην πόλη Μπόρνμουθ. Αφορμή ήταν η θέση της ηγεσίας του στο θέμα της Ευρώπης και ειδικότερα ο αποκλεισμός της συμμετοχής της Αγγλίας στην ΟΝΕ, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετή θητεία της αγγλικής Βουλής. Μετά από ψηφοφορία, το 84% των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, μεταξύ αυτών και οι πρώην πρωθυπουργοί, Μάργκαρετ Θάτσερ και Τζον Μέιτζορ,διαχώρισαν αμέσως τη θέση τους.

Η διάσταση ήταν τόσο βαθιά και μεγάλη σε έκταση που ο πρώην αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Μέιτζορ, Μάικλ Χεζελστάιν,όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Κένεθ Κλαρκ - αφοσιωμένοι ευρωπαϊστές και πρωτοκλασάτα στελέχη που είχαν διεκδικήσει την προεδρία πέρσι - δεν απέκλεισαν μετά από αυτή την εξέλιξη, την περίπτωση να ιδρύσουν ένα δεύτερο Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο θα υποστηρίζει την άμεση ένταξη της Αγγλίας στην ΟΝΕ. Οι προθέσεις, για τη δημιουργία ενός τέτοιου κόμματος, ενθαρρύνθηκαν από μια έγκυρη δημοσκόπηση, η οποία έδειξε ότι θα υποστηριχτεί από το 10% των Βρετανών ψηφοφόρων και πως το παραδοσιακό Συντηρητικό Κόμμα θα περιοριστεί στο 16 τοις εκατό.

Αποτέλεσμα του σοβαρού αυτού ρήγματος, που δημιουργήθηκε στο Συντηρητικό Κόμμα, ήταν η "αποστασία" του Συντηρητικού ευρωβουλευτή, Τζέιμς Μουρχάουζ,ο οποίος εντάχθηκε στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί, πλέον, να υποστηρίζει τη γραμμή του Συντηρητικού Κόμματος, στο θέμα της Ευρώπης, για το οποίο, κατά τη γνώμη του, την καλύτερη αντίληψη εκφράζουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες. Μάλιστα, ο Μουρχάουζ ανακοίνωσε, σκόπιμα, την απόφασή του να εγκαταλείψει το κόμμα, λίγο πριν την ομιλία του Συντηρητικού ηγέτη, Γουίλιαμ Χέιτζ,στο συνέδριο, αποβλέποντας να τον φέρει σε δύσκολη θέση, ενώ την κίνηση αυτή είχαν εκδηλώσει την πρόθεση να ακολουθήσουν και δυο άλλοι Συντηρητικοί ευρωβουλευτές, ο Τζον Στίβενς και ο Μπρένταν Ντόνελι, αλλά, την τελευταία στιγμή, πείστηκαν να παραμείνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ