Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Καταψηφίστηκε η κυβέρνηση Πρόντι
  • Παραμένει στη θέση του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ρομάνο Πρόντι
  • Στην ίδρυση νέου κόμματος αναμένεται να προχωρήσει ο, διαφωνών της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Αρμάντο Κοσούτα
  • Πρόωρες εκλογές ζητά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ.-

Μία ψήφος ήταν αρκετή για να "ρίξει" την κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι από την εξουσία και να οδηγήσει τον μέχρι χτες πρωθυπουργό στην υποβολή της παραίτησής του. Ο Ρομάνο Πρόντι φαίνεται ότι έλαβε την υποστήριξη που υπολόγιζε από τους διαφωνούντες της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και τον επικεφαλής τους, Αρμάντο Κοσούτα, αλλά δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη του βουλευτή Σίλβιο Λιότα, μέλους του Κόμματος της Ανανέωσης, του υπουργού Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι.

Η αισιοδοξία του Ρομάνο Πρόντι, τελικά, δεν ευοδώθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός έχασε, χτες, το στοίχημα της ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς η ιταλική Βουλή με 313 ψήφους κατά της κυβέρνησής του - της δεύτερης μακροβιότερης κυβέρνησης στην πολιτική ιστορία της Ιταλίας μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο - και 312 υπέρ τον απομάκρυνε από τη διακυβέρνηση της χώρας. Τέσσερις ήταν οι αποχές, όλες βουλευτών του δεξιού κόμματος "Φόρτσα Ιτάλια!" του συνασπισμού "Συμμαχία για την Ελευθερία" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι οποίες δεν κρίθηκαν ως "αθώες" από τους πολιτικούς αναλυτές, με βάση το δεδομένο ότι όσο περισσότερες θα ήταν οι αποχές, τόσο λιγότερες ψήφους χρειαζόταν ο Ρομάνο Πρόντι για να παραμείνει στην εξουσία. Αλλωστε, όπως τονίζουν οι πολιτικοί αναλυτές, δε θα ήταν η πρώτη φορά που η Δεξιά θα προσέφερε χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση της "Ελιάς", καθώς τόσο στην περίπτωση της αποστολής ιταλικών στρατευμάτων στην Αλβανία όσο και σε αυτήν της απόφασης επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, η Κομμουνιστική Επανίδρυση είχε εκφράσει την αντίθεσή της και ο δεξιός συνασπισμός της "Συμμαχίας για την Ελευθερία" είχε στηρίξει τον Ρομάνο Πρόντι.

Αμέσως μετά την κοινοποίηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο Ρομάνο Πρόντι εμφανίστηκε ιδιαίτερα ψύχραιμος και δήλωσε ότι "δεν είναι πικραμένος". Λίγη ώρα αργότερα υπέβαλε την παραίτησή του στον Ιταλό Πρόεδρο, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, ο οποίος του ζήτησε να παραμείνει για ορισμένο χρονικό διάστημα στη θέση του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Πάντως, κύκλοι της ιταλικής Προεδρίας δεν ήταν, χτες, σε θέση να ξεκαθαρίσουν κατά πόσο ο Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο προτίθεται να προχωρήσει σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών ή να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιον άλλο ηγέτη κόμματος.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο αντιπρόεδρος της παραιτηθείσας ιταλικής κυβέρνησης, Βάλτερ Βελτρόνι, εκτίμησε ότι "η Ιταλία εισέρχεται σε μια βαθιά περίοδο πολιτικής κρίσης". Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, δεν έκρυψε την οργή του για την "προδοσία" του βουλευτή του, του οποίου η απομάκρυνση από το Κόμμα της Ανανέωσης θεωρείται περισσότερο από βέβαιη. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τάχθηκε υπέρ της άμεσης διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ενώ ο κεντρώος βουλευτής της δεξιάς συμμαχίας "Συμμαχία για την Ελευθερία" Ρόκο Μπουτιλιόνε εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και αν είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση Πρόντι την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, τα προβλήματα δε θα σταματούσαν και μόνοτο θέμα του Κόσσοβου και της ιταλικής συμμετοχής στη δύναμη του ΝΑΤΟ θα είχε παραμεριστεί οριστικά.

Από την πλευρά του, ο γγ της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Φάουστο Μπερτινότι, δήλωσε, μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ότι σε περίπτωση που ο Ρομάνο Πρόντι άλλαζε τον, υπό κατάθεση, προϋπολογισμό και ενέκρινε την παροχή περισσότερων κονδυλίων στην προσπάθεια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, θα στήριζε την κυβέρνηση της "Ελιάς". Ο Μπερτινότι επανέλαβε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος με το νέο προϋπολογισμό, εφόσον δε λαμβάνονται δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδιαίτερα στον ιταλικό νότο, όπου η ανεργία εκτιμάται ότι είναι διπλάσια του 12,5% που είναι το εθνικό ποσοστό. Εντούτοις, η προοπτική αλλαγής του προϋπολογισμού είτε από τον ίδιο τον Ρομάνο Πρόντι είτε από κάποιον άλλο πολιτικό ηγέτη, που θα αναλάβει να σχηματίσει κυβέρνηση, θεωρείται, σχεδόν, απίθανη, καθώς η Ιταλία δεσμεύεται, σύμφωνα με τις αρχές της Συνθήκης του Μάαστριχτ, να μειώσει σημαντικά το δημόσιο έλλειμμά της ενόψει της ΟΝΕ.

Η λήξη της ψηφοφορίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Πρόντι σηματοδότησε και την επίσημη έναρξη σειράς ανακατατάξεων στους κόλπους του κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης. Ο, μέχρι τη Δευτέρα, πρόεδρος του κόμματος και επικεφαλής των διαφωνούντων, Αρμάντο Κοσούτα, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις και επανέλαβε την αντίθεσή του με τις απόψεις του Φάουστο Μπερτινότι, υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει ορισμένες φορές να μην επιμένουμε μόνο στην κριτική". Η απόσχιση του Κοσούτα καθώς και αρκετών βουλευτών της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης από τις απόψεις της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος θεωρείται, ήδη, σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλήξει στη δημιουργία ενός νέου κόμματος με την επωνυμία "Νέοι Κομμουνιστές", του οποίου την ίδρυση αναμένεται να ανακοινώσει ο Κοσούτααύριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ