ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνδικάτα και οργανώσεις καλούν σε απεργία στις 20 Ιούλη

Από παλιότερη κινητοποίηση στις ΗΠΑ

Copyright 2020 The Associated

Από παλιότερη κινητοποίηση στις ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Απεργία για τις 20 Ιούλη σε τουλάχιστον 25 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ διοργανώνουν συνδικάτα από τους κλάδους της Εκπαίδευσης, της αγροτικής παραγωγής, των υπηρεσιών, των μεταφορών κ.λπ., δίνοντας συνέχεια στις διαδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες.

Οπως αναφέρεται σε αμερικανικά ΜΜΕ, στη διοργάνωση 24ωρης απεργίας συμμετέχουν περίπου 150 οργανώσεις και συνδικάτα που στηρίζουν το κίνημα «Οι Ζωές των Μαύρων Εχουν Σημασία» (Black Lives Matter - ή BLM). Μεταξύ αυτών αναφέρονται το αμερικανο-καναδικό συνδικάτο «International Brotherhood of Teamsters» (IBT), η Αμερικανική Ομοσπονδία Δασκάλων (AMF), συνδικάτα εργατών γης, οργανώσεις όπως το «Κέντρο για τη Λαϊκή Δημοκρατία» και η Εθνική Συμμαχία Οικιακών Βοηθών. Τα αιτήματα που διεκδικούνται ποικίλουν. Δεν αφορούν μόνο την καταπολέμηση των ρατσιστικών διακρίσεων, αλλά και αύξηση μισθών, προσιτή ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους, ενίσχυση των μέτρων προστασίας εργατών που δουλεύουν σε συνθήκες πανδημίας, θέσπιση άδειας ασθενείας μετ' αποδοχών κ.ο.κ.

Οσοι δεν μπορούν να απεργήσουν όλη τη μέρα προτείνεται να κάνουν οκτάλεπτη στάση εργασίας, όσο δηλαδή ψυχορραγούσε ο Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ, που πατήθηκε στο κεφάλι από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολις στις 25 Μάη, προκαλώντας έκτοτε θύελλα λαϊκών αντιδράσεων σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, δόθηκε στη δημοσιότητα νέο ηχητικό υλικό από τη σύλληψη και τη δολοφονία του Φλόιντ, όπου ο άτυχος Αφροαμερικανός ακούγεται να φωνάζει 12 φορές «Μαμά», συνεχίζοντας: «Δεν το πιστεύω αυτό... Μαμά, σ' αγαπάω. Σ' αγαπάω. Πες στα παιδιά μου ότι τα αγαπάω. Είμαι νεκρός».

Παράλληλα, χτες το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με 7 ψήφους υπέρ και 2 κατά, έκρινε ότι ένας εισαγγελέας της Νέας Υόρκης δικαιούται να ζητήσει να του παραδοθεί σειρά οικονομικών εγγράφων του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών δηλώσεών του. Η εξέλιξη θεωρείται «ήττα» για τον Τραμπ, που δήλωσε στο Twitter ότι έχει πέσει θύμα «πολιτικής δίωξης» μετά από δύο αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με τα προσωπικά του οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία.

  • Κυρώσεις σε τρία ανώτερα στελέχη του ΚΚ Κίνας ανακοίνωσε χτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με πρόσχημα κατηγορίες περί «παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατά θρησκευτικών και άλλων μειονοτήτων στην Κίνα.
ΛΙΒΑΝΟΣ
Πιέσεις από ΗΠΑ και Γαλλία

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Πιέσεις για «μεταρρυθμίσεις» στην κυβέρνηση του Λιβάνου ασκούν ΗΠΑ και Γαλλία, χρησιμοποιώντας ως μοχλό την καπιταλιστική οικονομική κρίση που επιδεινώνεται διαρκώς ιδιαίτερα μέσα στην τελευταία διετία.

Ο Αμερικανός στρατηγός, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του Αμερικανικού Στρατού (CENTCOM), Κένεθ Μακένζι, που έφθασε την Τετάρτη στη Βηρυτό προκαλώντας έντονες λαϊκές αντιδράσεις και διαδηλώσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν. Ο στρατηγός Μακένζι διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν τον Λίβανο», τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν «η ασφάλεια, η σταθερότητα και η κυριαρχία» της χώρας. Αναφέρθηκε, επίσης, στη «σημασία» μιας «ισχυρής εταιρικής σχέσης» των στρατών ΗΠΑ - Λιβάνου, διαβεβαιώνοντας πως η Ουάσιγκτον θεωρεί τις Ενοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου «ζωτικό εταίρο στη διεθνή μάχη κατά της τρομοκρατίας». Απέφυγε ωστόσο να επαναφέρει τις γνωστές απαιτήσεις των ΗΠΑ για μέτρα και «απομόνωση» της ένοπλης πτέρυγας της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ».

Το ίδιο 24ωρο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί μέσα στις επόμενες μέρες στη Βηρυτό, επικρίνοντας ευθέως την αδυναμία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ να ξεκινήσει «ευρείες μεταρρυθμίσεις» που είχε υποσχεθεί να πραγματοποιήσει μέσα στις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησής του. Εμφανίστηκε πρόθυμος να «βοηθήσει» τις λιβανικές αρχές λέγοντας: «Κάντε μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσετε διεθνή βοήθεια και να σώστε την οικονομία του Λιβάνου από την καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε αρμόδια επιτροπή της γαλλικής γερουσίας. Τόνισε δε πως είναι «πολύ ανήσυχος» για την οικονομική κρίση στον Λίβανο, προσθέτοντας πως θα πρέπει άμεσα να δοθεί προτεραιότητα σε μεταρρυθμίσεις για διαφάνεια, ρύθμιση του τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καταπολέμηση της διαφθοράς και αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό - τραπεζικό σύστημα».

ΣΕΡΒΙΑ
Νέες βίαιες συγκρούσεις στο Βελιγράδι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η ενδοαστική κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης μεταφέρθηκε προχτές βράδυ, για δεύτερο 24ωρο, στους δρόμους της πρωτεύουσας, Βελιγράδι, και της πόλης Νις, όπου σημειώθηκαν ως αργά βίαιες συγκρούσεις αστυνομικών και χιλιάδων αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της λεγόμενης «Συμμαχίας για τη Σερβία», με αφορμή την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας.

Η Σέρβα πρωθυπουργός, Ανα Μπρνάμπιτς, ανακοίνωσε χτες, έπειτα από υπουργικό συμβούλιο, πως τα νέα περιοριστικά μέτρα δεν θα επιβληθούν σε όλη τη χώρα αλλά μόνον κατά τόπους όπου χρειάζεται. Προειδοποίησε πως στη Σερβία «δεν θα γίνει βίαιο πραξικόπημα, ούτε θα επιβληθεί αναρχία στη χώρα», διαβεβαιώνοντας πως θα διατηρηθεί η «δημοκρατική τάξη και η σταθερότητα», ώστε ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, «να παλέψει για το Κοσσυφοπέδιο». Η Μπρνάμπιτς εννοούσε, αφενός, την προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του Βούτσιτς με τους Προέδρους Γαλλίας, Γερμανίας, τους διαπραγματευτές της ΕΕ και τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, αφετέρου, τη συνάντηση που θα έχει αυτήν την Κυριακή, 12 Ιούλη, στις Βρυξέλλες με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό, Αβντουλάχ Χότι, και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς κατηγόρησε τους αντιπολιτευόμενους διαδηλωτές πως αυτό που επιδιώκουν είναι «η βίαιη κατάληψη της εξουσίας». «Βαθιά ανησυχία» για την έκρηξη βίας στο Βελιγράδι και άλλες σερβικές πόλεις εξέφρασε χτες σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σερβία. Καταδίκασε «κάθε μορφή βίας» συμπεριλαμβανομένων και των «συντονισμένων επιθέσεων στην αστυνομία».

Τέλος, χτες ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Αλεξάνταρ Μπότσαν Χαρτσένκο χαρακτήρισε «παράλογους» τους ισχυρισμούς του Κέντρου Ευρω-Ατλαντικών Μελετών (CEAS) πως η Ρωσία εμπλέκεται στις βίαιες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Οι ΗΠΑ επιμένουν για «επανέναρξη διαπραγματεύσεων»

ΣΕΟΥΛ.--

Ο σύμβουλος ασφαλείας του Νοτιοκορεάτη Προέδρου, Σουχ Χουν, ζήτησε από τον Αμερικανό απεσταλμένο της Ουάσιγκτον για την Κορεατική Χερσόνησο Στίβεν Μπίγκαν να συνεχίσουν οι ΗΠΑ τις προσπάθειες για επανάληψη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής προεδρίας, στη συνάντηση Σουχ - Μπίγκαν «οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τη Βόρεια Κορέα και συζήτησαν τρόπους για να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία στην Κορεατική Χερσόνησο». Πρόσθετε, μεταξύ άλλων, ότι ο Μπίγκαν «έδωσε έμφαση στη σημασία επανάληψης του διαλόγου μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ και συμφώνησε στη διατήρηση στενής συνεργασίας με τη Νότια Κορέα».

Ας καταγραφεί ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας πρόσφατα στο δίκτυο «Gray», αναφέρθηκε στην «πολύ καλή σχέση» που έχει με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, και είπε: «Καταλαβαίνω ότι (οι Βορειοκορεάτες) θέλουν συνάντηση και εμείς από τη μεριά μας θα τους συναντούσαμε σίγουρα... Θα το έκανα αν σκεφτόμουν ότι αυτό θα βοηθούσε».

Χτες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, είπε πως «αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε αυτήν τη συζήτηση, είτε σε επίπεδο κάτω από αυτό της Συνόδου Κορυφής είτε, αν είναι πρόσφορο και χρήσιμο, να συναντηθούν και πάλι οι ηγέτες... Οσον αφορά το ποιος και πώς, τη χρονική στιγμή, δεν θέλω να μιλήσω για αυτό σήμερα».

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Ενόχλησε η υποστήριξη διαδηλώσεων από αστυνομικούς

ΕΛΣΙΝΚΙ.--

Καταγγελίες για την υποστήριξη που επέδειξαν αστυνομικοί εν ώρα υπηρεσίας σε μια διαδήλωση του κινήματος «Black Lives Matter» (Οι Ζωές των Μαύρων Εχουν Σημασία) έγιναν στη Φινλανδία, που συγκεντρώθηκαν από τον λεγόμενο «πολιτικό διαμεσολαβητή».

Κατατέθηκαν 16 επίσημες καταγγελίες, στις οποίες προστέθηκαν τρεις άλλες αναφορές που ελήφθησαν «μέσω του εσωτερικού αστυνομικού διαύλου που αφορά τον κώδικα αστυνομικής δεοντολογίας». Στις 3 Ιούνη χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο στη φινλανδική πρωτεύουσα, μετά τη δολοφονία στις ΗΠΑ του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό.

Οι καταγγέλλοντες προσάπτουν σε «ένστολους, των οποίων η αποστολή ήταν να παρακολουθούν την εν λόγω διαδήλωση, ότι συμμετείχαν σε αυτήν κρατώντας πλακάτ και εκφράζοντας την υποστήριξή τους στη διαδήλωση σε επιτόπιες συνεντεύξεις», υπογράμμισε ο μεσολαβητής. Τα φινλανδικά ΜΜΕ είχαν δημοσιεύσει πολλές φωτογραφίες αστυνομικών που εκδήλωναν συμπαράσταση στους διαδηλωτές. «Αυτό επικρίθηκε ιδιαίτερα, λόγω της αμεροληψίας που απαιτείται από την αστυνομία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι καταγγέλλοντες ήταν επίσης αναστατωμένοι για τη διεξαγωγή μιας μεγάλης διαδήλωσης παρά τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε συγκεντρώσεις λόγω της πανδημίας του Covid-19...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ