Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Νέες βίαιες συγκρούσεις στο Βελιγράδι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η ενδοαστική κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης μεταφέρθηκε προχτές βράδυ, για δεύτερο 24ωρο, στους δρόμους της πρωτεύουσας, Βελιγράδι, και της πόλης Νις, όπου σημειώθηκαν ως αργά βίαιες συγκρούσεις αστυνομικών και χιλιάδων αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της λεγόμενης «Συμμαχίας για τη Σερβία», με αφορμή την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας.

Η Σέρβα πρωθυπουργός, Ανα Μπρνάμπιτς, ανακοίνωσε χτες, έπειτα από υπουργικό συμβούλιο, πως τα νέα περιοριστικά μέτρα δεν θα επιβληθούν σε όλη τη χώρα αλλά μόνον κατά τόπους όπου χρειάζεται. Προειδοποίησε πως στη Σερβία «δεν θα γίνει βίαιο πραξικόπημα, ούτε θα επιβληθεί αναρχία στη χώρα», διαβεβαιώνοντας πως θα διατηρηθεί η «δημοκρατική τάξη και η σταθερότητα», ώστε ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, «να παλέψει για το Κοσσυφοπέδιο». Η Μπρνάμπιτς εννοούσε, αφενός, την προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του Βούτσιτς με τους Προέδρους Γαλλίας, Γερμανίας, τους διαπραγματευτές της ΕΕ και τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, αφετέρου, τη συνάντηση που θα έχει αυτήν την Κυριακή, 12 Ιούλη, στις Βρυξέλλες με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό, Αβντουλάχ Χότι, και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς κατηγόρησε τους αντιπολιτευόμενους διαδηλωτές πως αυτό που επιδιώκουν είναι «η βίαιη κατάληψη της εξουσίας». «Βαθιά ανησυχία» για την έκρηξη βίας στο Βελιγράδι και άλλες σερβικές πόλεις εξέφρασε χτες σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σερβία. Καταδίκασε «κάθε μορφή βίας» συμπεριλαμβανομένων και των «συντονισμένων επιθέσεων στην αστυνομία».

Τέλος, χτες ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Αλεξάνταρ Μπότσαν Χαρτσένκο χαρακτήρισε «παράλογους» τους ισχυρισμούς του Κέντρου Ευρω-Ατλαντικών Μελετών (CEAS) πως η Ρωσία εμπλέκεται στις βίαιες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ