Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Πιέσεις από ΗΠΑ και Γαλλία

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Πιέσεις για «μεταρρυθμίσεις» στην κυβέρνηση του Λιβάνου ασκούν ΗΠΑ και Γαλλία, χρησιμοποιώντας ως μοχλό την καπιταλιστική οικονομική κρίση που επιδεινώνεται διαρκώς ιδιαίτερα μέσα στην τελευταία διετία.

Ο Αμερικανός στρατηγός, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του Αμερικανικού Στρατού (CENTCOM), Κένεθ Μακένζι, που έφθασε την Τετάρτη στη Βηρυτό προκαλώντας έντονες λαϊκές αντιδράσεις και διαδηλώσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν. Ο στρατηγός Μακένζι διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν τον Λίβανο», τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν «η ασφάλεια, η σταθερότητα και η κυριαρχία» της χώρας. Αναφέρθηκε, επίσης, στη «σημασία» μιας «ισχυρής εταιρικής σχέσης» των στρατών ΗΠΑ - Λιβάνου, διαβεβαιώνοντας πως η Ουάσιγκτον θεωρεί τις Ενοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου «ζωτικό εταίρο στη διεθνή μάχη κατά της τρομοκρατίας». Απέφυγε ωστόσο να επαναφέρει τις γνωστές απαιτήσεις των ΗΠΑ για μέτρα και «απομόνωση» της ένοπλης πτέρυγας της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ».

Το ίδιο 24ωρο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί μέσα στις επόμενες μέρες στη Βηρυτό, επικρίνοντας ευθέως την αδυναμία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ να ξεκινήσει «ευρείες μεταρρυθμίσεις» που είχε υποσχεθεί να πραγματοποιήσει μέσα στις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησής του. Εμφανίστηκε πρόθυμος να «βοηθήσει» τις λιβανικές αρχές λέγοντας: «Κάντε μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσετε διεθνή βοήθεια και να σώστε την οικονομία του Λιβάνου από την καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε αρμόδια επιτροπή της γαλλικής γερουσίας. Τόνισε δε πως είναι «πολύ ανήσυχος» για την οικονομική κρίση στον Λίβανο, προσθέτοντας πως θα πρέπει άμεσα να δοθεί προτεραιότητα σε μεταρρυθμίσεις για διαφάνεια, ρύθμιση του τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καταπολέμηση της διαφθοράς και αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό - τραπεζικό σύστημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ