ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διαβουλεύσεις και πιέσεις εκατέρωθεν

Από τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας
Από τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο πλαίσιο των προσπαθειών εξεύρεσης ενός κοινού πλαισίου δράσης στη Συρία με γνώμονα ό,τι συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, στις αρχές της εβδομάδας: Την έναρξη διαδικασίας πολιτικής μετάβασης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, η οποία θα επισημοποιηθεί ως προς τις αρχές της μέσα από μια διεθνή σύνοδο για το ζήτημα πιθανότατα μέχρι τα τέλη του μήνα. Στη Μόσχα, μετά τον Τζον Κέρι, έφτασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επρόκειτο, αργότερα χτες, να συναντηθεί με τη ρωσική ηγεσία και να συζητήσει κυρίως τις εξελίξεις στη Συρία, με δεδομένες τις αλλεπάλληλες «κρούσεις» της Βρετανίας για εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών.

Η αμερικανική ηγεσία εξέφραζε, για άλλη μια φορά, την απροθυμία της ν' αναλάβει άμεση και δυναμική στρατιωτική δράση στη Συρία, εκφράζοντας, ουσιαστικά ασχέτως δηλώσεων, τη διάθεση που επικρατεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, στην ηγεσία των περισσότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, οι οποίες, παρά το ότι στηρίζουν απροκάλυπτα τους αντικαθεστωτικούς, ταυτόχρονα αναγνωρίζουν τις δυσκολίες και τις σοβαρές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή από μια άμεση στρατιωτική εμπλοκή που πιθανότατα δε θα ικανοποιήσει ούτε τα δικά τους συμφέροντα τελικά. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωνε στο περιοδικό «Ρόλινγκ Στόουν», ότι η ηγεσία Ομπάμα δε θέλει να κάνει το λάθος των προκατόχων της και «να τα τινάξει όλα στον αέρα» μιλώντας για απαγορευμένα όπλα, που, στη συνέχεια, θα αποδειχτεί ότι δεν υπήρξαν ποτέ και κατέληγε λέγοντας ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια για να αποκατασταθεί η εικόνα των ΗΠΑ στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο μετά την εισβολή και κατοχή στο Ιράκ.

Αναλόγου περιεχομένου ήταν και δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Ο Τσακ Χέιγκελ τόνισε ότι αν και η στρατιωτική επιλογή παραμένει στο «τραπέζι», στην περίπτωση της Συρίας η λύση, πραγματικά, μπορεί να είναι μόνο πολιτική και όχι στρατιωτική. Επίσης, ο Χέιγκελ προχώρησε και σε μια δήλωση που έκανε εντύπωση, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «θα στηρίξουν τις αλλαγές στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού που γίνονται στην περιοχή αλλά χωρίς να παραγνωρίζουν τους περιορισμούς και τα όρια της αμερικανικής ισχύος». Παραδέχτηκε δε ότι πλέον οι συγκρούσεις στη Συρία έχουν αρχίσει να λαμβάνουν περισσότερο θρησκευτικά χαρακτηριστικά και ότι ο κίνδυνος για διαμελισμό της χώρας, με συνέπειες για όλη την περιοχή, είναι πολύ μεγάλος.

Υψηλοί τόνοι από Ερντογάν και Νασράλαχ

Οι δηλώσεις Μπάιντεν και Χέιγκελ ήρθαν ενώ εντείνονται οι λεκτικές πιέσεις τόσο εντός των ΗΠΑ όσο και εκτός, από συμμάχους των αντικαθεστωτικών, όπως η Τουρκία, να κλιμακωθούν οι δράσεις κατά της συριακής ηγεσίας. Σε συνέντευξή του στο δίκτυο NBC, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι ο συριακός στρατός έχει κάνει χρήση χημικών όπλων, χωρίς να φέρει καμία σχετική απόδειξη ούτε καν από τα ιατρικά συνεργεία που η Τουρκία έχει στείλει, τις τελευταίες μέρες, στα σύνορα για να εξετάσουν τους Σύρους πρόσφυγες που εισέρχονται στο έδαφός της για το κατά πόσο έχουν στο αίμα τους ίχνη χημικών όπλων. Επιπλέον, ο Ερντογάν επανέφερε και την πρόταση για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, κάτι που έχει διατυπώσει επανειλημμένως και στο παρελθόν.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο θόρυβος που προκάλεσε ο ηγέτης της σιιτικής λιβανικής «Χεζμπολάχ», Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, δηλώνοντας ότι η Συρία «θα προμηθεύσει» την οργάνωσή του με όπλα υψηλής τεχνολογίας που θα αλλάξουν «την ισορροπία δυνάμεων με το Ισραήλ», αλλά και ότι η «Χεζμπολάχ θα συμμετάσχει στο ν' ανοίξει το μέτωπο κατά του Ισραήλ από τα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν». Οι δηλώσεις αυτές αξιοποιήθηκαν άμεσα από την ισραηλινή πλευρά για να «αποδείξει» το αληθές των ισχυρισμών ότι τα πλήγματα που έγιναν επί συριακού εδάφους είχαν στόχο φορτία εξελιγμένων όπλων προς τη «Χεζμπολάχ». Η δε συριακή ηγεσία δεν έχει σχολιάσει τις δηλώσεις Νασράλαχ, απλώς προειδοποιεί ότι στο επόμενο ισραηλινό πλήγμα θα είναι «άμεση η συριακή απάντηση».

Τέλος, μετά και από την τελευταία απαγωγή τεσσάρων Φιλιππινέζων κυανοκράνων στα υψώματα του Γκολάν από αγνώστους ενόπλους, ο Φιλιππινέζος υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα αποχώρησης των συμπατριωτών του από τη δύναμη του ΟΗΕ.

ΚΙΝΑ - ΙΝΔΙΑ
Συνάντηση με θέμα την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τη σημασία των σχέσεων Κίνας - Ινδίας για τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κάνοντας λόγο για στρατηγική συνεργασία «παγκόσμιας σημασίας», τόνισε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, στη συνάντησή του την Πέμπτη με τον Ινδό ομόλογό του, Σαλμάν Χουρσίντ, στο Πεκίνο, η οποία θεωρείται προπαρασκευαστική της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού, Λι Κεκιάνγκ, στην Ινδία, μέσα στο Μάη. Ο Κινέζος αξιωματούχος μίλησε για τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών και για ευρύ πεδίο ανάπτυξης των μεταξύ τους σχέσεων, προκρίνοντας την αναβάθμιση της στρατηγικής τους συνεργασίας σε ανώτερο επίπεδο. Αντίστοιχα ο Σ. Χουρσίντ μίλησε για δύο χώρες που ο ρόλος τους στις διεθνείς εξελίξεις ενισχύεται συνεχώς, υποστηρίζοντας ότι η μεταξύ τους συνεργασία δεν εξυπηρετεί μόνο τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο χωρών, αλλά «βοηθά στο σχηματισμό του αιώνα της Ασίας».

Η επίσκεψη του Ινδού ΥΠΕΞ στην Κίνα, μετά από τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στα σύνορα των δύο χωρών, με αφορμή τις εδαφικές διαφορές, υποστηρίζεται ότι έδωσε κοινό μήνυμα για πρόθεση ειρηνικής διευθέτησης των όποιων ζητημάτων, ενώ τονίζει την πρόθεση Πεκίνου και Νέου Δελχί για ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών σε περιφερειακό, αλλά και διεθνές επίπεδο, με συνεργασία και όσον αφορά σε θέματα διπλωματίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι Κίνα και Ινδία αποτελούν πληθυσμιακά τους δύο «γίγαντες» του πλανήτη, με οικονομίες που παρουσιάζουν ανάπτυξη για το κεφάλαιο και σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, που προσπαθούν να θεμελιώσουν την κυριαρχία τους στην Ασία στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μέρκελ

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν πραγματοποίησε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, συνοδευόμενη από τον υπουργό Αμυνας της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, προκειμένου να επιθεωρήσει τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις. Η Α. Μέρκελ έμεινε μερικές ώρες μόνο στο Αφγανιστάν, στην περιοχή Μαζάρ ε Σαρίφ, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για την επίσκεψη, η οποία ακολούθησε το θάνατο ενός μέλους των γερμανικών κατοχικών ειδικών δυνάμεων σε συγκρούσεις με Ταλιμπάν το περασμένο Σάββατο.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει ήδη συμφωνήσει στην παραμονή δυνάμεών της στο Αφγανιστάν και μετά την υποτιθέμενη αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής το 2014, με την ιδιότητα των εκπαιδευτών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή στο γειτονικό Πακιστάν, το οποίο βιώνει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του Αφγανιστάν, ως «συγκοινωνούν δοχείο», δικαστήριο εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία η πακιστανική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να καταρρίψει μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη εάν οι ΗΠΑ αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις της για παύση των «παράνομων» αεροπορικών επιθέσεων. Σύμφωνα με την απόφαση, οι αμερικανικές επιθέσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και για το λόγο αυτό αποτελούν «παράνομες και προσβλητικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων εθνικής κυριαρχίας» και χαρακτηρίζονται «εγκλήματα πολέμου». Σημειώνεται ωστόσο ότι σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην προέδρου της χώρας και στενού συνεργάτη των ΗΠΑ, Περβέζ Μουσάραφ, οι συγκεκριμένες επιθέσεις πραγματοποιούνται κατόπιν σχετικής συμφωνίας των δύο χωρών...

Χθες ακόμα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν σε έκρηξη στην περιοχή των φυλών, στην πόλη Μιρανσάχ, που θεωρείται «προπύργιο των Ταλιμπάν», μία μόλις μέρα πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, με μία προεκλογική περίοδο που έχει χαρακτηριστεί από σειρά περιστατικών βίας, με συνολικά 110 νεκρούς. Οι κάλπες για τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να ανοίξουν στις 8πμ και να κλείσουν στις 5μμ, με 86 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, εκ των οποίων τα 35 εκατομμύρια θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά. Οι συγκεκριμένες εκλογές χαρακτηρίζονται ως η πρώτη αναμέτρηση που θα αναδείξει τη δεύτερη συνεχόμενα υποτιθέμενα «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση της χώρας, στην ιστορία.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συναντήσεων συνέχεια για τον Κέρι

ΡΩΜΗ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Με τον επικεφαλής του λεγόμενου διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου για το Παλαιστινιακό, τον Βρετανό πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, συναντήθηκε χτες στη Ρώμη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, παρά το ότι επί της ουσίας το Κουαρτέτο -ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ- έχει περιθωριοποιηθεί και αδρανοποιηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ο Κέρι επανέλαβε την πεποίθησή του ότι υπάρχει δυνατότητα επίτευξης τελικής και μόνιμης συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και δήλωσε, αναφερόμενος στους δεύτερους, ότι οι «άνθρωποι που τους αρνούνται την ειρήνη θα βρουν τελικά άλλους τρόπους να υλοποιήσουν τις επιδιώξεις τους» και επιβεβαίωσε ότι εντός των επομένων ημερών θα επισκεφτεί εκ νέου την περιοχή.

Εντός, πάντως, των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών, χτες, σημειώθηκε νέο κρούσμα επίθεσης εποίκων κατά Παλαιστινίων. Τουλάχιστον 80 δέντρα ελιές ξεριζώθηκαν και προκλήθηκαν ζημιές και σε άλλες καλλιέργειες, γύρω από το παλαιστινιακό χωριό αλ Τιουάνα, στη Δυτική Οχθη από εποίκους, ως πράξη «εκδίκησης» για κάποια τροχόσπιτα που τους απομάκρυνε από κοντινό σημείο ο ισραηλινός στρατός. Πρόκειται για συνήθη εποικιστική τακτική που καθιστά κόλαση την καθημερινότητα των Παλαιστινίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ