ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ο ΟΗΕ ετοιμάζει τα άλλοθι;

κατοχή...

Associated Press

κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ - ΣΕΟΥΛ.--

«Ολοι συμφωνούμε στη σημασία της διεξαγωγής αξιόπιστων εκλογών. Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι η διασφάλιση της αξιοπιστίας τους και όχι ο χρόνος διεξαγωγής τους». Αυτό υποστήριξε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στη Βαγδάτη, ο επικεφαλής της αποστολής των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, Λακντάρ Μπραχίμι, ολοκληρώνοντας τις επαφές του με εκπροσώπους όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας.

Ο Μπραχίμι υπογράμμισε ότι συμφωνεί με την άποψη ότι η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος να εκφραστεί δίκαια η θέληση του ιρακινού λαού. Συμπλήρωσε, όμως, ότι η ιρακινή κοινή γνώμη οφείλει να αντιληφθεί πως «η οργάνωση εκλογών είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, που πρέπει να ολοκληρωθεί με τρόπον τέτοιο, ώστε τα αποτελέσματά τους να γίνουν σεβαστά και αποδεκτά από όλους». Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ υποστήριξε ότι παραμένουν ακόμη αρκετά ζητήματα προς διευθέτηση όσον αφορά στο θέμα της διεξαγωγής εκλογών, όπως είναι η κατάρτιση νέων εκλογικών καταλόγων, η καταγραφή, κοινά αποδεκτών, προϋποθέσεων για το ποιος θα μπορεί να είναι υποψήφιος και η συναίνεση σε ένα εκλογικό σύστημα.

Ο πρώην ΥΠΕΞ της Αλγερίας αναγνώρισε ότι η κατάσταση στο Ιράκ είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ότι το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου δεν είναι απίθανο. Κάλεσε όλες τις κοινότητες να επιδείξουν σοβαρότητα και ευθύνη, προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη. Εκτίμησε ότι η συνάντησή του με τον Μεγάλο Αγιατολάχ των Σιιτών ήταν «εξαιρετικά εποικοδομητική» και εξέφρασε την άποψη ότι «ο Αγιατολάχ αλ Σιστάνι συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες που θέτει ο ΟΗΕ, όσον αφορά στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών».

Ο Μπραχίμι, όμως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι και ο ΟΗΕ συμμερίζεται τις ενστάσεις του αλ Σιστάνι όσον αφορά στο σύστημα εκλογής της μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης από τα, ήδη, υπάρχοντα τοπικά συμβούλια, όπως προβλέπει η συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας της κατοχικής διοίκησης με το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο. Υπογράμμισε ότι αυτή η μέθοδος «θα πρέπει να υποστεί σημαντικές βελτιώσεις για να εφαρμοστεί».

Η έκθεση του Μπραχίμι και των συνεργατών του αναμένεται να υποβληθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Το γενικό της συμπέρασμα προκατέλαβε, εν μέρει, ο εκπρόσωπος του Μπραχίμι, Αχμάντ Φαουζί, δηλώνοντας ότι «είναι πρακτικώς αδύνατη η διεξαγωγή αξιόπιστων εκλογών στο Ιράκ, πριν τις 30 Ιουνίου, οπότε προβλέπεται η μεταβίβαση της εξουσίας», αφήνοντας αδιευκρίνιστο το αν ο ΟΗΕ θα ζητήσει αναβολή της συγκεκριμένης διαδικασίας, όπως επιθυμούν οι Σιίτες.

Την ίδια στιγμή, μάλλον βαρύ ήταν το κλίμα στη σιιτική Νατζάφ. Ο ίδιος ο Μεγάλος Αγιατολάχ δεν έκανε δηλώσεις. Στενοί συνεργάτες του υποστήριζαν ότι είναι ικανοποιημένος από τη συνάντηση με το Μπραχίμι και θα παραμείνουν σε συνεχή επαφή. Υποστηρικτές του, όμως, χτες, δήλωναν ότι πλέον «το μπαλάκι είναι στο γήπεδο του ΟΗΕ... εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι μας, και το κρίνει ο Μεγάλος Αγιατολάχ, θα ανοίξουμε μέτωπο απέναντι σε όλους, και είμαστε οπλισμένοι. Θα καταφύγουμε ακόμη και στην ένοπλη βία» προειδοποιούσαν, ενδεχόμενο που θα προκαλέσει, αναμφισβήτητα, ακόμη μεγαλύτερο χάος στο Ιράκ.

Κορεάτικη... η τρίτη δύναμη

Την αποστολή 3.000 στρατιωτών στο Ιράκ ενέκρινε, χτες, με 155 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 7 αποχές, το νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο μετά τη σχετική έγκριση που είχε δώσει, το Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος Ρο Μου-χιούν. Ο αριθμός αυτός καθιστά τη Ν. Κορέα, την τρίτη, σε μέγεθος, στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ, μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Τα νοτιοκορεατικά στρατεύματα αναμένεται να φτάσουν στο Ιράκ στα τέλη Απριλίου και θα αναπτυχθούν πέριξ του Κιρκούκ. Η εξέλιξη αυτή, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της κοινής γνώμης της χώρας που εκφράστηκαν με διαδηλώσεις, θεωρούνταν, μάλλον, δεδομένη εξαιτίας της εξάρτησης της νοτιοκορεατικής ηγεσίας από την Ουάσιγκτον.

Τέλος, στη συνοικία Αμπού Γκράιμπ, της Βαγδάτης, τα ξημερώματα, χθες, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατονόμος και τραυματίστηκαν άλλοι 2 σε ενέδρα ενόπλων.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέο μπαράζ επιθέσεων

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενας Αφγανός στρατιώτης και ένας καταστηματάρχης σκοτώθηκαν, ενώ άλλος ένας στρατιώτης και πέντε πολίτες τραυματίστηκαν χτες το πρωί από έκρηξη βόμβας σε κατάστημα φωτογραφιών και ειδών εικόνας στην επαρχία Χοστ, σύμφωνα με δηλώσεις τοπικού αξιωματούχου σε ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο αξιωματούχος απέδωσε την ενέργεια σε άνδρες των Ταλιμπάν και της αλ-Κάιντα, που είχαν προειδοποιήσει στα τέλη του 2003 ότι θα στρέφονταν εναντίον «οποιουδήποτε συνεργάζεται» με τις δυνάμεις των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών δυνάμεων κατοχής. Νωρίτερα, στο αεροδρόμιο της Χοστ, σημειώθηκε επίθεση αγνώστων με μπαράζ ρουκετών, στο οποίο δυνάμεις των ΗΠΑ «απάντησαν με αεροπορικά πυρά». Δεν αναφέρθηκαν απώλειες από πλευράς επιτιθεμένων. Μες τη βδομάδα ο υπαρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών της Χοστ είχε δολοφονηθεί από μέλος των Ταλιμπάν ο οποίος πυροδότησε, στη συνέχεια, τα εκρηκτικά που είχε μαζί του, για να μη συλληφθεί. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβαν, σε αυτήν την περίπτωση, οι Ταλιμπάν. Οι ίδιοι, σύμφωνα με χτεσινές πληροφορίες, απειλούσαν «πράκτορες της Μοσάντ», της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, οι οποίοι επιχειρούν στη χώρα τους, με «αντίποινα για όσα υφίστανται οι Παλαιστίνιοι αδελφοί μας». Στην επαρχία Πάκτια, ανέφερε η διαδικτυακή ειδησεογραφική υπηρεσία Jihad Unspun, μαχητές των Ταλιμπάν σκότωσαν 3 Αφγανούς στρατιώτες και τραυμάτισαν δύο άλλους. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως.

Ακόμη, χτες, μαχητές Ταλιμπάν «κατέρριψαν» ένα μη-επανδρωμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος με «γερμανικά σήματα», το οποίο από τα πυρά που δέχτηκε κατέπεσε πάνω στην οροφή ενός πλινθόκτιστου σπιτιού κοντά στην Καμπούλ. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί από την πτώση του αεροσκάφους, κατά το «Aσοσιέιτεντ Πρες». Την Πέμπτη, ρουκέτες που έπληξαν την Καμπούλ τραυμάτισαν δύο παιδιά.

Επίσης την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, σε επίσκεψη μερικών ωρών στην Καμπούλ, υποσχέθηκε ότι το Παρίσι έχει την πρόθεση «να παίξει σημαντικότερο ρόλο στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν», ενώ -μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Αμπντάλα Αμπντάλα- δήλωσε ότι προοδευτικά, η Γαλλία θέλει «να αναλάβει η Eurocorps» τη διοίκηση της δύναμης κατοχής της ISAF. «Η Γαλλία είναι δεσμευμένη στην ISAF με 550 άνδρες... θέλουμε όμως να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε ο ντε Βιλπέν. Η Eurocorps - δύναμη ταχείας επέμβασης εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, που συναποτελούν δυνάμεις από Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ισπανία - αναμένεται στη χώρα αργότερα μέσα στο 2004.

ΑΪΤΗ
«Χάους» συνέχεια

ΠΟΡΤ-Ω-ΠΡΕΝΣ.--

Οπαδοί του Προέδρου της Αϊτής Αριστίντ έστησαν οδοφράγματα, κι επιτέθηκαν με πέτρες - και σε μία περίπτωση, με πυροβόλο όπλο - εναντίον των οπαδών της αντιπολίτευσης που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν διαδήλωση στην πρωτεύουσα της χώρας την Πέμπτη το βράδυ, αναγκάζοντας την ηγεσία της αντιπολίτευσης να ακυρώσει τις διαδηλώσεις καθώς «φοβάται για τη ζωή όσων συμμετέχουν σ' αυτές», μετέδιδε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο. Ωστόσο, η κρίση στη χώρα - όπου ο Κλίντον είχε στείλει στρατεύματα το 1994 για να αποκαταστήσουν τον Αριστίντ στην εξουσία - που έχει κοστίσει πάνω από 46 ζωές (επισήμως) τις τελευταίες βδομάδες, καθόλου δεν κοπάζει. Η ένοπλη πτέρυγα της αντιπολίτευσης, που φέρεται να αποτελεί απομεινάρι της οργάνωσης FRAPH (που εκτελούσε φονικά για λογαριασμό της χούντας τη δεκαετία του '90 και ο ηγέτης της οποίας, Emmanuel Constant, ο οποίος είχε ομολογήσει ότι εργαζόταν για τη CIA, ζει άνετα στις ΗΠΑ παρά τις εκκρεμείς αιτήσεις έκδοσής του), εξακολουθεί να ελέγχει εν μέρει τουλάχιστον δύο μεγάλες πόλεις της χώρας.

Χτες βράδυ στη Νέα Υόρκη αναμενόταν να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο πλαίσιο του ΟΗΕ - ο ΓΓ του οποίου, Κόφι Αναν, αυτή τη βδομάδα εξέφρασε την «προθυμία του να παρέμβει» - με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, του Καναδά και των χωρών - μελών της Caricom. Από πλευράς ΗΠΑ επρόκειτο να συμμετάσχει ο ΥπΕξ Κόλιν Πάουελ. Οι ΗΠΑ, παρότι επισήμως δηλώνουν (διά στόματος Ράμσφελντ) ότι «δεν προτίθενται να κάνουν τίποτα», αποδίδουν αυξημένη προτεραιότητα στην Αϊτή, όπου υπάρχουν άλλωστε προφανείς γεωπολιτικές σκοπιμότητες, που δεν αφορούν βεβαίως τον «κίνδυνο» να καταλήξουν στις ακτές των ΗΠΑ πρόσφυγες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ