ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές της Γεωργίας!

Ο Τεμούρ Πίπια, πρόεδρος του Ενοποιημένου ΚΚ Γεωργίας
Ο Τεμούρ Πίπια, πρόεδρος του Ενοποιημένου ΚΚ Γεωργίας
Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις αρχές της Γεωργίας για τη δίωξη του Τεμούρ Πίπια, Προέδρου της ΚΕ του Ενοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας (ΕΚΚΓ), με βάση την αντικομμουνιστική νομοθεσία, που απαγορεύει τα κομμουνιστικά σύμβολα, εξισώνοντάς τα με αυτά των ναζί.

Στην ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνεται:

«Οπως έγινε γνωστό, στις 28-29 Μάρτη οι αρχές της Γεωργίας συνέλαβαν τον Τεμούρ Πίπια, κατά την άφιξή του από τη Ρωσία, γιατί είχε στις αποσκευές του αναμνηστικά μετάλλια για τα 75 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης, που είχε παραχωρήσει στο ΕΚΚΓ το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως ο λαός της Γεωργίας συμμετείχε δραστήρια στην πάλη του σοβιετικού λαού και του Κόκκινου Στρατού για τη συντριβή του φασιστικού τέρατος. Πάνω από 300 χιλιάδες Γεωργιανοί έχασαν τη ζωή τους σ' αυτήν τη μάχη, ενώ 136 Γεωργιανοί τιμήθηκαν με την υψηλότερη τιμή, του Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης.

Το ξαναγράψιμο της Ιστορίας με την απαράδεκτη ταύτιση των ναζί με τους κομμουνιστές και την ΕΣΣΔ, που τους πολέμησαν και τους νίκησαν, δεν θα περάσει!

Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές!

Να σταματήσει τώρα η δίωξη του Τεμούρ Πίπια!».

ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Συμφωνία για μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής από τον Μάη

ΡΙΑΝΤ.--

Στην ημερήσια μείωση της διεθνούς πετρελαϊκής παραγωγής κατά περίπου 9,7 εκατομμύρια βαρέλια από την 1η Μάη και την 1η Ιούνη, ώστε να ανέβουν οι τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου που υπέστησαν πλήγμα από την κατά 30% μείωση της διεθνούς ζήτησης για «μαύρο χρυσό» λόγω πανδημίας, συμφώνησαν την Κυριακή 23 χώρες που συμμετέχουν στο σχήμα ΟΠΕΚ+ (χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν και χώρες μη μέλη όπως η Ρωσία).

Η συμφωνία ανακοινώθηκε μετά από πολύωρη τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε προηγούμενη συνεδρίαση των υπουργών Πετρελαίου χωρών του OPEC και της Ομάδας των 20 (G20, των 20 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών) την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή. Στη συμφωνία συμμετέχει και το Μεξικό, το οποίο όμως θα μειώσει πολύ λιγότερο την πετρελαϊκή παραγωγή του (κατά 100.000 βαρέλια τη μέρα) με την παρότρυνση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πίεζε για την επίτευξη συμφωνίας εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής ζημιάς που υφίστανται αμερικανικά πετρελαϊκά μονοπώλια σχιστολιθικού πετρελαίου. Ο Μεξικανός υπουργός Ενέργειας Ρόσιο Νάλε ευχαρίστησε τα μέλη του OPEC+ για τη στήριξή τους.

Προηγήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ και Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και η συνομιλία των δύο από κοινού με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίτευξη συμφωνίας που αναμένεται ουσιαστικά να μειώσει τη διεθνή πετρελαϊκή παραγωγή κατά περίπου 10%. Η τηλεφωνική επικοινωνία των τριών έγινε μετά τις επανειλημμένες απειλές του Τραμπ προς τη Σαουδική Αραβία ότι θα επιβάλει δασμούς στο εισαγόμενο σαουδαραβικό πετρέλαιο εάν «δεν διόρθωνε το πρόβλημα της υπερπροσφοράς», επειδή οι χαμηλές τιμές προκαλούσαν τεράστιες απώλειες κερδών στα αμερικανικά μονοπώλια.

Πάντως, η Τίνα Μπρου, υπουργός Πετρελαίου της Νορβηγίας (που είναι ο μεγαλύτερος πετρελαιοπαραγωγός στη δυτική Ευρώπη), δήλωσε ότι οι νορβηγικές αρχές θα ανακοινώσουν σύντομα εάν και κατά πόσον θα μειώσουν τη δική τους πετρελαϊκή παραγωγή.

ΙΤΑΛΙΑ
Νέες πιέσεις της Confindustria σε βάρος της δημόσιας ασφάλειας

Απεργία σε βιομηχανίες του βορρά, με αίτημα την προστασία της ζωής

Παρά τις διαπιστωμένα μεγάλες ευθύνες τους για την εξάπλωση της πανδημίας, οι Ιταλοί μεγαλοβιομήχανοι συνεχίζουν να προκαλούν ζητώντας τώρα την άμεση επαναλειτουργία όλων των εταιρειών, ανεξάρτητα από τομέα δραστηριότητας, με το επιχείρημα ότι απειλείται η «οικονομική επιβίωση» πολλών ομίλων.

Εκτός από εταιρείες που με πρόσφατο διάταγμα της κυβέρνησης Κόντε έλαβαν «επίσημη άδεια» για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, άλλες 71.000 εταιρείες πιστοποιήθηκαν ότι ασχολούνται με «ουσιώδεις» δραστηριότητες για να συνεχίσουν την παραγωγή, εκ των οποίων το 67% βρίσκονται σε Λομβαρδία, Πεδεμόντιο, Βένετο και Εμίλια Ρομάνα. Βρίσκονται δηλαδή σε περιοχές όπου ήδη οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες έχουν μετρήσει χιλιάδες θύματα, επειδή η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» αφορούσε μόνο τους εργαζόμενους, που για βδομάδες τους καλούσαν μεν να κλειδαμπαρώνονται σπίτια τους, αλλά να στοιβάζονται «κανονικά» σε μετρό και χώρους δουλειάς.

Μάλιστα, επιχειρηματίες από το χώρο της «υψηλής ραπτικής» - με «οίκους μόδας» για τους οποίους η Ιταλία είναι διεθνώς γνωστή - έστειλαν επιστολή στην κυβέρνηση Κόντε, εκφράζοντας την ετοιμότητά τους να λειτουργήσουν ξανά και σημειώνοντας ότι «η καρδιά του διεθνούς συστήματος μόδας έχει πέσει σε επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο».

Φυσικά, οι μεγαλοβιομήχανοι της Confindustria καμία εγγύηση δεν προσφέρουν ούτε για τη διασφάλιση μέτρων προστασίας των εργαζομένων, όπως άλλωστε έδειξε και η εμπειρία των προηγούμενων βδομάδων. Χτες, το πρακτορείο «Ansa» μετέδωσε ότι ακόμα ένα νέο ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε σε σιδηρουργείο του κολοσσού της «Arcelor Mittal» στον Τάραντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, εργαζόμενοι σε βιομηχανίες των παραπάνω τεσσάρων περιοχών προχώρησαν σε απεργία και συνεχίζουν μέχρι σήμερα, Τρίτη 14 Απρίλη. Η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB) πρωτοστατεί στην επιτυχία της απεργίας και καταγγέλλοντας τη στάση των μεγαλοβιομηχάνων, τονίζει ότι «είναι μια εγκληματική στάση που βάζει πρώτα το κέρδος, με την προφανή συνέπεια να δοθεί νέα ώθηση στην επιδημία που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων που θα δημιουργηθούν τόσο στους τόπους παραγωγής όσο και στα μέσα μεταφοράς».

Ανησυχία και για τις «κοινωνικές εντάσεις»

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», η κυβέρνηση Κόντε έλαβε και άλλη επιστολή που υπογράφουν διάφοροι ακαδημαϊκοί και καλούν σε «ξεμπλοκάρισμα της οικονομίας», εκτιμώντας ότι «οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά, πιθανώς πιο σοβαρή από αυτή που προκάλεσε ο ίδιος ο ιός».

Ανησυχία για τις «κοινωνικές εντάσεις» εξέφρασε και η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, που με επιστολή της προς τους νομάρχες της χώρας συνέστησε υψηλή επιφυλακή, σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο εκδήλωσης «κοινωνικών εντάσεων και εξτρεμιστικών φαινομένων», ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης που συνοδεύει την εξάπλωση της πανδημίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τουρκικά στρατεύματα στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, Ιντλίμπ, εμπόδισαν ομάδα διαδηλωτών που είχαν κατασκηνώσει σε τμήμα της λεωφόρου Μ4 που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να διακόψουν περιπολίες Ρώσων στρατιωτικών σε διάδρομο ασφαλείας.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Σκληρά παζάρια μέχρι την τελευταία στιγμή πραγματοποιούσε χτες ο πρόεδρος της Βουλής και αρχηγός του (διαλυθέντος) «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, Μπένι Γκαντς, με τον αρχηγό του «Λικούντ» και υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Γκαντς, που είχε πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν, πριν από 28 μέρες δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει συμφωνία για συγκυβέρνηση με τον Νετανιάχου με εκ περιτροπής εναλλαγή στον πρωθυπουργικό θώκο. Αν το παζάρι δεν καταλήξει τότε υπάρχει το ενδεχόμενων νέων εκλογών.

ΤΖΑΚΣΟΝ.-- Ο κυβερνήτης του Μισισίπι στις νότιες ΗΠΑ κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων την Κυριακή κατά το πέρασμα πολλών ανεμοστρόβιλων.

ΛΙΒΥΗ
Ισραηλινό σύστημα αεράμυνας στις δυνάμεις του Χάφταρ

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) φέρεται να παραχώρησαν στον Λίβυο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, που ηγείται του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», προηγμένο ισραηλινό σύστημα αεράμυνας για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιχειρούν σε βάρος των δυνάμεών του, υποστήριξε την Κυριακή εκτενές ρεπορτάζ της αραβόφωνης ηλεκτρονικής έκδοσης «The New Arab».

Η πληροφορία αυτή δεν διαψεύστηκε ούτε από την πλευρά των ΗΑΕ ούτε από την πλευρά του Ισραήλ. Ωστόσο, αναδεικνύει την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις του Ισραήλ με μοναρχίες του Περσικού Κόλπου καθώς στο παρασκήνιο οι συνεργασίες μεταξύ τους έχουν αυξηθεί με φόντο τον κοινό τους γεωπολιτικό αντίπαλο, το Ιράν.

Οι πληροφορίες της ιστοσελίδας «The New Arab» αναφέρουν επίσης πως το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας μεταφέρθηκε στην ανατολική Λιβύη από την Αίγυπτο και αφού προηγουμένως εκπαιδεύτηκαν καταλλήλως στρατιωτικοί των δυνάμεων του στρατηγού Χ. Χάφταρ. Η ίδια πηγή αναφέρει επίσης την όξυνση της έντασης που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις της Αιγύπτου με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αφορμή την άρνηση της πρώτης να βομβαρδίσει συγκεκριμένους στόχους στρατευμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ (που στηρίζεται κυρίως από την Τουρκία και το Κατάρ). Αλλος λόγος κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Καΐρου και Αμπου Ντάμπι φέρεται η μείωση της οικονομικής υποστήριξης του δεύτερου προς το Κάιρο δεδομένης της μείωσης της κερδοφορίας που επιφέρει σε χώρες του Κόλπου η (εδώ και μήνες...) πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Η Αίγυπτος φαίνεται πως είναι μπροστά στο ξεδίπλωμα νέας επιδείνωσης της οικονομίας και εξαιτίας της πανδημίας που έχει παραλύσει σημαντικό κομμάτι της οικονομικής της ζωής.

Αργότερα χτες το απόγευμα, δυνάμεις που είναι πιστές στον δοτό πρωθυπουργό Φ. Σάρατζ ισχυρίστηκαν ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις στρατηγικές πόλεις Σορμάν και Σαμπράτα, που τελούσαν υπό τον έλεγχο του στρατηγού Χάφταρ. Η πληροφορία αυτή πάντως δεν επιβεβαιώθηκε από τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ