ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Μέτρα ενίσχυσης του "φαύλου κύκλου"

Τελικά οι χτεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης μπορούν να οδηγήσουν σε πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά όμως επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους και χτυπούν ευθέως τους φαρμακοποιούς

Η πολιτική για το φάρμακο που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε πρόσκαιρες μειώσεις κάποιων φαρμάκων, ωστόσο όμως δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έκρηξης των φαρμακευτικών δαπανών.

Αντίθετα, τα μέτρα αυτά θα έχουν επιπτώσεις στους ασφαλισμένους, καθώς προωθείται η καθολική λίστα φαρμάκων, με αποτέλεσμα τα εκτός λίστας φάρμακα θα τα επιβαρυνθούν οι ασφαλισμένοι. (Σε σύνολο των 7.179 φαρμάκων με άδεια κυκλοφορίας από τα οποία 1.932 είναι εισαγόμενα, 4.915 εγχωρίως παραγόμενα και 332 συσκευαζόμενα, θα ενταχθούν 2.800 στη λίστα).

Απ' την άλλη τα μέτρα που παίρνονται στο επίπεδο της διακίνησης πλήττονται άγρια οι φαρμακοποιοί και φαρμακαποθήκες, κυρίως οι συνεταιριστικές.

Οι αποφάσεις πάρθηκαν στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο και ανακοινώθηκαν στο υπουργείο Υγείας απ' τους υπουργούς Υγείας, Κ. Γείτονα, και τους υφυπουργούς Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη, Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και Εμπορίου Μ. Χρυσοχοϊδη. Το θέμα της παραγωγής των φαρμάκων στη χώρα φαίνεται να μην απασχολεί ούτε ως θεματολογία την κυβέρνηση. Ετσι, όταν τέθηκε το ερώτημα για τα κλειστά κρατικά εργοστάσια ο Κ. Γείτονας φανερά ενοχλημένος απάντησε ότι "για την κυβέρνηση το θέμα είναι άσχετο με την πολιτική για το φάρμακο!!".

Οπως προκύπτει, από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χτες η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 100 δισ. δρχ. από μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων που μεσοσταθμικά θα ισοδυναμούν με ποσοστό 16% Πρόκειται για επανάληψη της ίδιας υπόσχεσης απ' την κυβέρνηση πριν ένα χρόνο και τίποτε δεν έγινε.

Η λίστα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις θα καταρτιστεί βάσει της μέσης ημερήσιας δαπάνης θεραπείας. Ο Ν. Φαρμάκης δήλωσε και πάλι ότι οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν και φάρμακα εκτός λίστας με τη γνωμάτευση "αναντικατάστατα", αλλά τρομοκράτησε κιόλας τους γιατρούς λέγοντας ότι θα ελέγχονται. Πάντως, ο Ν. Φαρμάκης παραδέχτηκε χτες ότι υπάρχει πρόβλημα στις μελέτες βιοϊσοδυναμίας.

Εκείνο, πάντως, που διαπερνά τις αποφάσεις αυτές - που χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις για να υλοποιηθούν - είναι η συμμετοχή σε μια πολιτική αγοράς, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις για αντιμετώπιση του φαρμάκου ως αγαθού. Ετσι προβλέπονται οι διαπραγματεύσεις της τιμής κάθε φαρμάκου από το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Ταυτόχρονα, αποκαλύπτουν την υπόκλιση της κυβέρνησης στις πολυεθνικές, καθώς μειώνεται η τιμή των αντιγράφων φαρμάκων από 86% της τιμής του πρωτοτύπου σε 80% αποθαρρύνοντας τη διαδικασία παραγωγής αντιγράφων φαρμάκων.

Τα κυβερνητικά μέτρα

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες, τόσο για την τιμολόγηση των νέων φαρμάκων, όσο και για τον επαναπροσδιορισμό των ήδη κυκλοφορούντων, είναι τα εξής:

  • Για τα εισαγόμενα θα λαμβάνεται υπόψη η εργοστασιακή (ex factory) τιμή πώλησης προς χονδρεμπόρους της φτηνότερης ευρωπαϊκής χώρας χωρίς να αφαιρείται ποσοστό 7% και χωρίς να προστίθεται κέρδος εισαγωγικό 12,5% όπως ισχύει σήμερα.
  • Η τιμή των αντιγράφων καθορίζεται σε 80% των πρωτοτύπων από 86% που ισχύει σήμερα.
  • Για τα εγχωρίως παραγόμενα λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία κόστους και οι επενδυτικές δαπάνες, με απαραίτητη προϋπόθεση η τελική τιμή να μην ξεπερνάει τη χαμηλότερη τιμή που επικρατεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ στις οποίες κυκλοφορεί το φάρμακο.
  • Οταν κατά την ανακοστολόγηση η τιμή κοστολογίου είναι υψηλότερη της τιμής της φτηνότερης χώρας και η ισχύουσα υψηλότερη της φτηνότερης χώρας τότε η ισχύουσα θα μειωθεί, αλλά στην τιμή της φτηνότερης.
  • Οταν η τιμή κοστολογίου είναι χαμηλότερη της ισχύουσας και η ισχύουσα χαμηλότερη της φτηνότερης χώρας τότε θα παραμείνει η ισχύουσα.
  • Το κέρδος του φαρμακεμπόρου και του φαρμακοποιού παραμένει στο ποσοστό που ισχύει (8% και 35% αντίστοιχα), αλλά από εδώ και στο εξής το μεν πρώτο θα υπολογίζεται επάνω στην εργοστασιακή τιμή και το δεύτερο στη χονδρική χωρίς, να συμπεριλαμβάνονται οι επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων.
  • Μειώνεται ο φόρος υπέρ ΕΟΦ από 15% σε 10%.
  • Μειώνεται ο φόρος υπέρ ΤΣΑΥ από 6,5% σε 4,5%.
  • Μειώνεται ο φόρος υπέρ ΤΕΑΥΦΕ από 2% σε 1,5%.
  • Το κέρδος της φαρμακοβιομηχανίας μειώνεται από 12,5% σε 8,5%. Παράλληλα, μειώνεται σε 5% το ποσοστό των δαπανών προώθησης των προϊόντων των φαρμακευτικών εταιριών που αναγνωρίζεται ως έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα από 10% που ισχύει.
  • Καθιερώνεται λίστα φαρμάκων για τα ασφαλιστικά ταμεία στην οποία θα περιλαμβάνονται 2.800 φάρμακα. Η λίστα θα ισχύσει μετά τη νομοθετική ρύθμιση και ολοκλήρωση της ανακοστολόγησης.
Εξοντώνονται οι φαρμακοποιοί

Εντονες αντιδράσεις του Φαρμακευτικών Συλλόγων. Τη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων στους δημοσίους υπαλλήλους ανακοίνωσε χτες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με χτεσινή ανακοίνωσή του κατήγγειλε ως άδικα και μονόπλευρα τα μέτρα για το φάρμακο και ανακοίνωσε ότι ξεκινά αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε πανελλαδική κλίμακα για να μην υποβαθμιστεί η φαρμακευτική περίθαλψη.

Ο ΠΦΣθα κάνει έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο την ερχόμενη βδομάδα και στις 21 Ιούνη 1997έκτακτη Γενική Συνέλευση. Με τα μέτρα αυτά υπογραμμίζει ο ΠΦΣ οδηγούνται στην καταστροφή 9.200 φαρμακεία και μείνουν άνεργοι 2.000 φαρμακοποιοί, καθώς και 1.000 υπάλληλοι σ' αυτά.

Επίσης, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ανακοίνωσε χτες διήμερη απεργία και συγκαλεί την Τρίτη, 17 Ιούνη 1997, Γενική Συνέλευση στο ξενοδοχείο"Χολινταίη Ιν", ώρα 8:30 μ.μ., για να αποφασίσουν για την παραπέρα στάση τους.

  • Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας σε χτεσινή ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι με τις αποφάσεις της κυβέρνησης ένα φάρμακο που παράγεται στην Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση θα πάρει τιμή σαν κι αυτή που θα εγκρινόταν αν ήταν εισαγόμενο φάρμακο.
Σταματούν τα φάρμακαστο δημόσιο

Ο ΦΣΑ ανακοίνωσε χτες τη διακοπή χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του Δημοσίου απ' τις 15 Ιούλη 1997, εάν μέχρι τότε δεν έχουν πληρωθεί οι καθυστερούμενες οφειλές προς τους φαρμακοποιούς.

Ετσι απ' τις 15 Ιούλη 1997 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνουν τα φάρμακά τους στο φαρμακείο και στη συνέχεια θα εισπράττουν το αντίτιμο απ' το δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι εφεξής θα πρέπει να πληρώνουν στο σύνολο τα φάρμακα αρχικά και στη συνέχεια να εισπράττουν το 75 - 90% της δαπάνης.

Συνολικά τα χρέη του δημοσίου προς τους φαρμακοποιούς σε όλη την Ελλάδα ανέρχονται σε 20 δισ. εκ των οποίων τα 4 δισ. είναι στην Αττική. Επίσης, ο ΦΣΑ κατήγγειλε την εξωφρενική πολιτική της κυβέρνησης να μην ανανεώνει τις συμβάσεις των υπαλλήλων της Νομαρχίας, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με το έργο των ελέγχων, με αποτέλεσμα να υπάρχει περαιτέρω καθυστέρηση των πληρωμών των φαρμακοποιών.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Ο ΦΣΑ έδωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 40% του τζίρου των φαρμάκων τον έχουν 50 φάρμακα που είναι υπερτιμολογημένα.

Αποκαλυπτικά όμως ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΦΣΑ για τις διαφορές των τιμών τόσο στην ελληνική αγορά όσο και σε σχέση με την ευρωπαϊκή αγορά. Στην Ιταλία η μια ταμπλέτα "Μεζουλίτ" στοιχίζει 80 δραχμές, ενώ στην Ελλάδα στοιχίζει 330 δραχμές.

Το φάρμακο Zovirax έχει δύο συσκευασίες των δύο και των 10 γραμμαρίων: Η πρώτη συσκευασία στοιχίζει 2.852 και η δεύτερη στοιχίζει 8.709 δραχμές. Το σιρόπι Cinecond έχει τη συσκευασία των 125 ml με 925 δραχμές και τη συσκευασία των 200 ml με 2721.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, οι τιμές έχουν εγκριθεί απ' το ελληνικό κράτος και ύστερα η κυβέρνηση ψάχνει για τις αιτίες της αύξησης των δαπανών.

ΚΚΕ
Απαιτείται ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Ο μόνος δρόμος για τη σταθερή μείωση της τιμής του φαρμάκου και την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας είναι η ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και γενικότερα υγειονομικού υλικού, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες δυνατότητές της. Τα παραπάνω τονίζονται σε χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τις κυβερνητικές αποφάσεις. Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

"Τώρα που η συζήτηση και οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για την υγεία φουντώνουν και με το οποίο η κυβέρνηση "λαμβάνει πρόνοια" και για το φάρμακο, διαλύοντας ουσιαστικά τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ), το ίδιο το υπουργικό συμβούλιο ασχολείται και αποφασίζει για τη δήθεν μείωση των τιμών του φαρμάκου.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο υπουργός, ύστερα από μία εβδομάδα αποπροσανατολισμού του λαού με αντιφατικά και αλληλοσυγκρουόμενα δημοσιεύματα, για τις δαπάνες και τις τιμές των φαρμάκων, ανακοίνωσε μέτρα που περιορίζουν το θέμα στη λεγόμενη ανακοστολόγησή τους. Και δήλωσε ότι με τις αποφάσεις τους θα περιορίσουν κατά 100 δισ. ετησίως τη δαπάνη για τα φάρμακα.

Και στο παρελθόν είχαν γίνει κοστολογήσεις και ανακοστολογήσεις φαρμάκων, καθώς και άτυπες συμφωνίες κυβέρνησης - φαρμακοβιομηχάνων. Οι τιμές του φαρμάκου, όμως, συνεχώς ανεβαίνουν.

- Ο μόνος δρόμος για τη σταθερή μείωση της τιμής του φαρμάκου και την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας είναι η ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και γενικότερα υγειονομικού υλικού, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες δυνατότητές της.

Αυτή η λύση, όμως, βρίσκεται σε αντίθεση με τη βασική κατεύθυνση που έχουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ σε ό,τι αφορά την υγεία του λαού. Επιβεβαίωση αυτού είναι ότι με την αλλαγή του χαρακτήρα και των αρμοδιοτήτων του ΕΟΦ καθίσταται το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο κυρίαρχο σε ολόκληρο το φάσμα παραγωγής, διακίνησης και χορήγησης του φαρμάκου.

- Το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίζει τη χορήγηση των αναγκαίων, ποιοτικά και ποσοστικά φαρμάκων, σε όλο το λαό, μέσω των Ασφαλιστικών Ταμείων, με επιστημονικά κριτήρια και όχι με περιοριστικές λίστες.

- Το ΚΚΕ θεωρεί το φάρμακο κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο μέσο για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου.

- Ολοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν λόγο και πρέπει να δράσουν μέσα από το μαζικό κίνημα για φτηνό και υψηλής ποιότητας φάρμακο, για μια καλύτερη υγεία για όλο το λαό".

λεζάντα

Οι φαρμακοποιοί ανακοίνωσαν ήδη κινητοποιήσεις



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ