Σάββατο 14 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Απαιτείται ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Ο μόνος δρόμος για τη σταθερή μείωση της τιμής του φαρμάκου και την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας είναι η ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και γενικότερα υγειονομικού υλικού, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες δυνατότητές της. Τα παραπάνω τονίζονται σε χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τις κυβερνητικές αποφάσεις. Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

"Τώρα που η συζήτηση και οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για την υγεία φουντώνουν και με το οποίο η κυβέρνηση "λαμβάνει πρόνοια" και για το φάρμακο, διαλύοντας ουσιαστικά τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ), το ίδιο το υπουργικό συμβούλιο ασχολείται και αποφασίζει για τη δήθεν μείωση των τιμών του φαρμάκου.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο υπουργός, ύστερα από μία εβδομάδα αποπροσανατολισμού του λαού με αντιφατικά και αλληλοσυγκρουόμενα δημοσιεύματα, για τις δαπάνες και τις τιμές των φαρμάκων, ανακοίνωσε μέτρα που περιορίζουν το θέμα στη λεγόμενη ανακοστολόγησή τους. Και δήλωσε ότι με τις αποφάσεις τους θα περιορίσουν κατά 100 δισ. ετησίως τη δαπάνη για τα φάρμακα.

Και στο παρελθόν είχαν γίνει κοστολογήσεις και ανακοστολογήσεις φαρμάκων, καθώς και άτυπες συμφωνίες κυβέρνησης - φαρμακοβιομηχάνων. Οι τιμές του φαρμάκου, όμως, συνεχώς ανεβαίνουν.

- Ο μόνος δρόμος για τη σταθερή μείωση της τιμής του φαρμάκου και την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας είναι η ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και γενικότερα υγειονομικού υλικού, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες δυνατότητές της.

Αυτή η λύση, όμως, βρίσκεται σε αντίθεση με τη βασική κατεύθυνση που έχουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ σε ό,τι αφορά την υγεία του λαού. Επιβεβαίωση αυτού είναι ότι με την αλλαγή του χαρακτήρα και των αρμοδιοτήτων του ΕΟΦ καθίσταται το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο κυρίαρχο σε ολόκληρο το φάσμα παραγωγής, διακίνησης και χορήγησης του φαρμάκου.

- Το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίζει τη χορήγηση των αναγκαίων, ποιοτικά και ποσοστικά φαρμάκων, σε όλο το λαό, μέσω των Ασφαλιστικών Ταμείων, με επιστημονικά κριτήρια και όχι με περιοριστικές λίστες.

- Το ΚΚΕ θεωρεί το φάρμακο κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο μέσο για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου.

- Ολοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν λόγο και πρέπει να δράσουν μέσα από το μαζικό κίνημα για φτηνό και υψηλής ποιότητας φάρμακο, για μια καλύτερη υγεία για όλο το λαό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ