Σάββατο 14 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετοιμο το νομοσχέδιο για το ποινολόγιο

Η συνεχιζόμενη κακή πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού επισπεύδει τελικά την προώθηση για κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αναθεώρηση του ισχύοντος καθεστώτος ποινών για φορολογικές παραβάσεις, οι διατάξεις του οποίου θα επιφέρουν πρόσθετα έσοδα στο κράτος. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι έτοιμο και αναμένεται - εκτός απροόπτου - να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου προβλέπουν μεταξύ άλλων τη θέσπιση "πλαφόν" στις προσαυξήσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες σήμερα επιβάλλονται απεριόριστα. Το "πλαφόν" θα διαφοροποιείται ανάλογα με την πηγή προέλευσης των οφειλών και σε ορισμένες περιπτώσεις δε θα είναι μεγαλύτερο από το 200% της αρχικής οφειλής. Οι ευνοϊκότερες - σε σχέση με το ισχύον καθεστώς - αυτές διατάξεις αναμένεται να ισχύσουν με επόμενη νομοθετική ρύθμιση και για τις περιπτώσεις των οφειλετών εκείνων που έχουν ξεπεράσει με το σημερινό καθεστώς το "πλαφόν" το οποίο θα προβλέπεται ανάλογα με την κατηγορία. Η συγκεκριμένη, ευνοϊκότερη με τις νέες διατάξεις, αντιμετώπιση των οφειλετών είναι ούτε λίγο - ούτε πολύ μία "μεσοβέζικη" ρύθμιση χρεών και επιβραβεύει για άλλη μια φορά τους "κακοπληρωτές".

Αλλαγές θα υπάρξουν επίσης στο καθεστώς που ισχύει σήμερα στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Το ισχύον καθεστώς προβλέπει χρηματικό πρόστιμο που κυμαίνεται από 60.000 έως 300.000 δρχ., ενώ είναι δυνατόν να επέλθει συμβιβασμός - πράγμα που είναι στη δικαιοδοσία του εφόρου - και ο φορολογούμενος να πληρώσει μικρότερο ποσό από το πρόστιμο που του αναλογούσε. Στις διαθέσεις του υπουργείου διαφαίνεται η κατάργηση της δυνατότητας συμβιβασμού και η επιβολή προστίμου κλιμακωτά, ανάλογα με το φόρο που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση.

Επίσης, προβλέπεται η μη επιβολή προστίμων στις περιπτώσεις που έχουν καταλογιστεί προσαυξήσεις, καθώς επίσης η καθιέρωση ενιαίου κώδικα ποινών για όλες τις φορολογικές παραβάσεις, ενώ για τις τελωνειακές παραβάσεις θα υπάρξει διαφορετικό καθεστώς. Οι προωθούμενες διατάξεις προβλέπουν ακόμη τη διατήρηση του προστίμου που ισχύει για φοροδιαφυγή από απόκρυψη ΦΠΑ, στο πενταπλάσιο της αξίας του ποσού που διέφυγε, και τη μείωση των προστίμων στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενους διέπραξε φορολογική παράβαση λόγω άγνοιας. Τέλος, στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής από μη απόδοση ΦΠΑ, αναμένεται να αυξηθεί το ισχύον όριο πάνω από το οποίο ο φορολογούμενος παραπέμπεται στον εισαγγελέα (πέρα από το διοικητικό πρόστιμο που είχε). Το συγκεκριμένο όριο σήμερα ανέρχεται στις 100.000 δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ